Muotialan Validia-talossa asuvat Janette ja Rami Isomäki tanssivat Suomea maailmankartalle
Vielä muutama vuosi sitten Rami Isomäki vannoi, ettei ikipäivänä lähde mukaan vaimonsa Janetten tanssiharrastukseen. Nyt Isomäet tanssivat yhdessä niin vakavissaan, että heidän palkintokaappinsa hyllyt Muotialan Validia-talossa notkuvat ja olympialaisetkin on jo mainittu.
Janette ja Rami Isomäellä oli suhteensa alkuaikoina varsin erilaiset harrastukset: Janette oli mukana kymmenen hengen tanssiryhmässä, kun taas Rami keskittyi koripalloon ja rugbyyn.
”Pyörätuolirugbya kutsutaan myös murderballiksi, murhapalloksi. Se kertoo jotain lajin rajuudesta”, Rami naurahtaa.
Kun Isomäet muuttivat 2013 Tampereelle, Janette aloitti paritanssin. Rajuihin lajeihin mieltynyt puoliso kieltäytyi päättäväisesti lähtemästä mukaan. ”Hoin pitkään, että minähän en tanssi ja minähän en tanssisalin kynnystä ylitä”, Rami muistelee. Lopulta Janette ilmoitti, että Ramin on pakko lähteä harjoituksiin tuuraamaan hänen sairastunutta tanssipariaan.
Tapauksen muisteleminen naurattaa molempia. Janette oli tosiasiassa sopinut silloisen parinsa kanssa ”sairastumisesta”, jotta saisi Ramin juonittua mukaan tanssimaan.
Se olikin sitten menoa. Seuraaviin harjoituksiin Janetten ei enää tarvinnut Ramia paljon houkutella. Vuoden 2016 alusta lähtien aviopari on ollut myös tanssipari. ”Tajusin aika pian, että tanssisalilla on merkittävästi kivempaa kuin kotona tietokonepelien ääressä”, Rami sanoo.
Kosinta rautatieasemalla
Janette ja Rami tapasivat ensi kerran jo 8-vuotiaina sopeutumisvalmennuskeskuksessa. Pariskunta heistä tuli 2010, kun Janette ilmestyi soittamaan Ramin ovikelloa tarkastettuaan ensin tämän siviilisäädyn Facebook-viestillä.
Rami asui tuolloin Porissa ja Janette Helsingissä. Pariskunta vietti seurusteluaikanaan niin paljon aikaa junissa kahden kaupungin välillä, että avioliitostakin oli luontevaa sopia rautatieasemalla. ”Janette kysyi Helsingin asemalla, mentäisiinkö naimisiin. Häkellyin niin, että puristin kädessäni olleen smoothie-tölkin tyhjäksi. Janette lupasi, että saan miettiä asiaa, kunnes Poriin lähtevä juna on peruuttanut raiteelle”, Rami kertoo nauraen.
Rami ehti vastata myöntävästi ennen kuin nousi Porin-junaan. Häitä juhlittiin kesällä 2011, ja nuoripari asettui asumaan Helsinkiin.
Mukavat tilat Muotialassa
Kaksi vuotta avioitumisensa jälkeen Isomäet muuttivat majansa Tampereelle, Porin ja Helsingin risteyskohtaan. He saivat Validian asunnon Hervannasta ja kotiutuivat nopeasti.
Hervannan talon mentyä remonttiin 2019 Isomäet muuttivat Muotialan Validia-taloon entistä avarampaan asuntoon. He suunnittelivat paluumuuttoa Hervantaan remontin valmistuttua mutta totesivat, että mahtuvat mukavammin nykyiseen isoon, parvekkeelliseen asuntoonsa Muotialassa.
Isomäet harjoittelevat paljon kotona, ja lisäksi Janettelle päätettiin hankkia tanssia varten toinen sähköpyörätuoli, joka ottaa oman tilansa. ”Eikä tässä ehtisi mitään muuttoa ajatellakaan. Valmentajamme Pirjo pitää siitä kyllä huolen”, Isomäet naureskelevat.
Huippu-urheilija ohjaa Isomäkiä
Oululainen pyörätuolitanssija ja huippu-urheilija Pirjo Pappila ryhtyi ohjaamaan Isomäkiä tammikuussa 2020. Hän päätyi ottamaan Janetten ja Ramin siipiensä suojaan todettuaan kisaparketin reunalla, ettei pariskunnan tanssissa ollut tapahtunut kolmessa vuodessa riittävää kehitystä.
”Janette ja Rami ovat erittäin lahjakas ja motivoitunut tanssipari, jolla on aivan hirveä menestyksennälkä. Totesin, että se on rikos paitsi heitä myös koko lajia kohtaan, jos en käytä taitojani auttaakseni heitä kehittymään”, Pappila sanoo. ”Isomäet tietävät, että vaadin paljon, koska näen heidän mahdollisuutensa. Olen nähnyt heissä sellaisen kehityskaaren, etten koskaan ennen.”
Nopeasti mukaan edustusjoukkueeseen
Pappilan johdolla Isomäet ryhtyivät harjoittelemaan suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti, ja kehitystä alkoi todellakin tapahtua nopeasti. Isomäet olivat tanssineet koko yhteisen kilpailu-uransa ajan aloittelijoiden luokassa. Syksyllä 2020 heidät nostettiin lajiliiton hallituksen päätöksellä Pre Champion -tasoluokkaan.
Samana syksynä Isomäet myös nimettiin Suomen edustusjoukkueeseen, mikä tarkoittaa sitä, että he saavat edustaa Suomea kansainvälisissä open-kisoissa omassa tasoluokassaan. Lisäksi Pappila asetti Isomäille tavoitteeksi pääsyn maajoukkueeseen, johon hän itsekin kuuluu. Tämä kirjattiin myös pariskunnan harjoitussuunnitelmaan.
Janette ja Rami ovat kiitollisia siitä, millaisia tuloksia he ovat Pappilan ohjauksessa saavuttaneet. ”Vaikka kyllä me aluksi mietimme, että mikä ihme orjapiiskuri tämä on. Konttasimme kotiin muutamista ensimmäisistä treeneistä Pirjon kanssa. Mutta se nyt johtui vain siitä, että meillä molemmilla oli niin älyttömän huono kunto”, Rami nauraa.
”Kunto on tosiaan kohonnut Pirjon treeneissä, ja esimerkiksi vasemman käteni toimintakyky on parantunut tosi paljon”, Janette jatkaa.
Matkalla kohti olympialaisia?
Suojatteihinsa lujasti uskova Pirjo Pappila on jopa todennut, että hän uskoo näkevänsä Janetten ja Ramin vielä jonain päivänä olympiavoittajina. Aivan vielä olympiakisat eivät ole ajankohtaiset, mutta Isomäet kilpailevat koko ajan ahkerasti.
Koronapandemian alkuaikana kisoja käytiin etänä, ja vuonna 2021 he pääsivät vihdoin ensimmäiselle kisamatkalleen Suomen rajojen ulkopuolelle, Puolan Varsovaan. Matka olikin monin tavoin ikimuistoinen, ja muistot naurattavat pariskuntaa nyt, vaikka reissussa ei aina hymyilyttänytkään.
Ensimmäiset haasteet ilmenivät jo kotipihalla, kun etukäteen tilattuja takseja ei alkanut kuulua ja Isomäet sekä heidän avustajansa Jenna Pöllänen ja Cody Stinson olivat vähällä myöhästyä lennolta. Seuraava mutka matkaan tuli lentokentällä: seurue sai koneeseen viestin, että Janetten sähköpyörätuoli ei mahdu ruumaan. Avustajat joutuivat kömpimään koneen tavaratilaan panemaan tuolin kasaan.
Kukaan ei oikeastaan enää yllättynyt, kun perillä hotellissa vastassa oli hissi, jonne Isomäkien matkanosturi ei meinannut mahtua. Avustajat saivat jälleen käyttää kaiken näppäryytensä ja nokkeluutensa, jotta nosturi saatiin kyytiin.
Kultaa, kunniaa ja hurjia muistoja Varsovasta
Vakavampiakin vastoinkäymisiä Varsovan-matkalla koettiin: avustaja Jenna Pölläsen viimeisen illallisen jälkiruoassa oli yllättäen pähkinää, jolle hän on allerginen. Pöllänen sai niin rajun allergisen reaktion, että paikalle kutsuttiin ambulanssi.
Kaikista vastoinkäymisistä kuitenkin selvittiin, ja huumorintajuinen pariskunta muistelee matkaa mieluummin nauraen kuin päivitellen. Ja iloitsee mukaan tarttuneesta palkintosaaliista: kolme kultamitalia, yksi hopea ja yksi pronssi sekä paikallisia posliiniesineitä.
Mitalit ja posliinit sijoitettiin muiden palkintojen jatkoksi Isomäkien palkintokaappiin, jonka hyllyt ovat täyttyneet vuosien varrella vauhdikkaasti. ”Pian on edessä uuden kaapin osto”, Janette toteaa.
Muotialan Validia-talo
Muotialan esteettömässä Validia-talossa pääset osaksi yhteisöä, jossa kaikki asukkaat viettävät aktiivista elämää. Jokaisella on omat menonsa ja harrastuksensa, mutta viihdymme myös yhdessä muun muassa penkkiurheilun merkeissä.
Töissä asumisen palveluissa
Meillä hoitotyö on monipuolista ja ihmisläheistä. Hoitajat ovat asiakkaillemme läheisiä ja auttavat heitä elämään mahdollisimman normaalia arkea. Me noudatamme kaikessa auttamisessamme kuntoutumista tukevaa ja toimintakykyä ylläpitävää työotetta, ja hyödynnämme työssämme apuvälineitä ja teknologiaa.