Siirry sisältöön
Hoitaja ja asiakas täyttävät yhdessä ristikkoa.

Haluaisitko asua itsenäisesti, mutta et tiedä, mihin taitosi ja voimavarasi riittävät? Arvioiva ja valmentava asuminen antaa sinulle luotettavan arvion toimintakyvystäsi ja tietoa, millaista tukea tarvitset mahdollisimman itsenäiseen elämään.

Arvioiva asuminen valmentaa itsenäiseen asumiseen 

Arvioiva ja valmentava asuminen eli asumisvalmennus on tarkoitettu sinulle, jos olet vastavammautunut, itsenäistyvä vammainen nuori, kotiutumassa laitoshoidosta tai sinulla on neurologinen tai etenevä sairaus. 

Arvioivassa ja valmentavassa asumisessa saat luotettavan, laajan kokonaiskuvan toimintakyvystäsi sekä siitä, millaista apua tai tukea mahdollisesti tarvitset asumiseesi. Arvioiva ja valmentava asuminen on määräaikaista. Yleensä asumisjakson kesto on 1–3 kuukautta, mutta jakso voi olla tarvittaessa pidempikin. Jakson aikana moniammatillinen tiimimme valmentaa ja ohjaa sinua toimimaan niin kotona kuin kodin ulkopuolella, omien voimavarojesi mukaisesti.  

Arviointijaksolla suunnittelemme kanssasi arjen taitojen harjoittelua ja niiden hallinnan edistämistä. Arvioimme esimerkiksi toimintakykyäsi päivittäisissä perustoiminnoissa, kuten pukeutumisessa, peseytymisessä, kodinhoidossa ja aterioinnissa. Saat samalla käytännön opastusta sinulle sopiviin toimintatapoihin.  

Jakson kuluessa saamme kanssasi käsityksen siitä, millainen asumismuoto ja palvelut sopivat juuri sinulle parhaiten ja tarvitsetko mahdollisesti muita palveluita tukemaan oman näköistäsi elämää. Kartoitamme  

Asiakkaana asut esteettömässä, kalustetussa ja ympäristöhallintalaittein varustetussa asunnossamme, jossa apu ja tuki ovat lähellä ympäri vuorokauden.

Asiantuntijat apunasi

Toteutamme arvioivan ja valmentavan asumisen palvelun tiiviissä yhteistyössä lähiverkostosi kanssa. Pidämme kanssasi yhteyttä niin hyvinvointialueesi sosiaali- ja terveyspalveluihin kuin kuntoutukseen ja terapeutteihin, Kelaan, vakuutusyhtiöön ja oppilaitoksen yhteyshenkilöihin sekä omaisiin ja muuhun lähipiiriin. 

Jakson toteutuksesta vastaa asiantuntijatiimimme, jolla on koulutusta ja osaamista sosiaali- ja terveydenhuollon eri aloilta. Tiimiimme kuuluu esimerkiksi toimintaterapeutti, sairaanhoitaja, lähihoitajia ja kuntoutus- tai sosiaaliohjaaja. Jakson pituutta ohjaavat asiakkaan yksilölliset tavoitteet ja jakson pituus sovitaan aina sinun ja palvelun maksajan kanssa. 

Käyttöösi kattava yhteenveto ja jatkosuositukset

Jakson jälkeen saat ytimekkään ja kattavan kirjallisen yhteenvedon sinulle sopivasta asumisesta ja palveluista, jota voit hyödyntää tarpeen mukaisten palveluiden hankkimiseen.  

Yhteenvedossa kerromme: 

Näin saat palvelun käyttöösi

Pääsääntöisesti arvioivan ja valmentavan asumisen maksaa asiakkaan hyvinvointialue tai vakuutusyhtiö.  

Ota yhteyttä hyvinvointialueesi sosiaalityöntekijään ja kysy mahdollisuutta palveluun.  Voit kysyä neuvoa myös meiltä, ottamalla yhteyttä palvelunumeroomme. Vastaamme mielellämme kysymyksiisi ja autamme tarvittaessa lisätiedon hankkimisessa. 

Jaksolla vastaat asumiskustannuksista kuten vuokrasta ja ateriapalveluista käytön mukaan. Validia-talon asumisjaksoon on mahdollista hakea asumistukea Kelalta.

Tarjoamme arvioivaa ja valmentavaa asumispalvelua Tampereen Validia-talolla

Tällä hetkellä tarjoamme arvioivaa ja valmentavaa asumista Tampereen Validia-talossa. Voit kuitenkin hakeutua palveluun muualtakin Suomesta. Kysy lisää palvelusta suoraan Tampereen Validia-talosta. Yhteystiedot löydät suoraan yksikön sivulta.

Tampereen Validia-talo ulkoapäin, kerrostalo, jossa lasitetut parvekkeet.
Arvioiva ja valmentava asuminen
Tampereen Validia-talo