Heidi Foxell kovista hermokivuista kävelykuntoutukseen
Olen Heidi Foxell ja loukkaannuin Hyvinkään joukkoampumisessa vuonna 2012. Pitkään kestänyt sairaalajakso ja siellä tehdyt leikkaukset olivat vaikuttaneet liikkuvuuteeni paljon. Lisäksi minulle sattui hoitovirhe 2014, josta sain lannenikama-alueelle osittaisen selkäydinvamman. Liikkuminen jatkui tämän jälkeen pyörätuolilla.
Olin Validiassa kuntoutuksessa ensimmäisen kerran vuonna 2015–2016. Validiassa varsinkin mieliala koheni hurjasti ja päivien vilkas rytmi teki hyvää. Fysioterapiat toivat paljon uusia haasteita kehon liikuttamiseen verrattuna sairaalaympäristöön, se oli todella ihanaa ja hauskaa tekemistä. Varsinkin uintipäivät olivat minun mieleeni, vaikka väsyin siitä paljon. Minulla oli fysioterapiaa, kuntosalia, toiminnallista terapiaa, psykologi käynnit, ryhmäliikuntaa ja pyörätuolin käyttökoulutusta. Fysioterapiassa opeteltiin monta tavallaan uutta asiaa, kuten esimerkiksi olemista mahallaan tai konttausasennossa, mitä en ollut tehnyt kolmeen vuoteen. Se oli niin hämmentävää, että aloin nauraa. Mobilisaatio kehossa oli silloin hyvin rajallista, ja siihen fysioterapia oli tärkein hoitomuoto, jotta saatiin kehon liikkuvuus takaisin. Jalkojen kuntoutus oli kuitenkin vaikeaa, koska kärsin pahoista hermosäryistä siihen aikaan ja niiden kuntouttamisesta piti sillä hetkellä luopua.
Toimintaterapia ja ryhmäliikunta olivat henkisesti ehkä ne tärkeimmät palaset koko kuntoutusjaksolla. Toimintaterapiassa oli aivan normaaleja sosiaalisia kanssakäymisiä, kuten elokuvissa ja kaupassa käyntejä. Toimintaterapeutin kanssa käydyt lautapelikamppailut ovat jääneet mieleen, ja niistä on hyviä muistoja. Kuntoutusjakso antoi minulle paljon valmiuksia elää ja toimia itsenäisesti kotona. Kun päiväkuntoutus jatkui kuntoutusjakson jälkeen, pysyi keho ja mieli virkeänä.
Nyt vuonna 2023 alkanut tiiviimpi päiväkuntoutus ja tavoitteellisempi fysioterapia on vienyt kävelyharjoituksia hurjasti eteenpäin. Vain puolessa vuodessa pääsimme tavoitteeseen ja vielä kirkkaasti sen yli. Selkeästi hermosärkyjen helpottuminen ja hyvän tiimin löytäminen on vienyt kuntoutusta eteenpäin.
Indego-kävelyrobotin käyttökoulutus kesti puoli vuotta Validian fysioterapeuttien kanssa. Robotin käyttö ja sen kanssa toimiminen pitää olla turvallista ja varmaa. Sen varmistavat fysioterapeutit, jotka kouluttavat myös avustushenkilön robotin käyttäjälle. Avustajan on osattava varmistaa, ettei robotin käyttäjä kaadu tai muuten kompuroi, jotta robotin voi saada kotiin lainaksi. Itse pidän robotilla liikkuessa siitä, että tunnen olevani taas pitkä. Saan katsoa ihmistä suoraan silmiin, eikä tarvitse aina katsoa yläviistoon.
Kävelyrobotilla treenaaminen on herättänyt jalkojen oikeiden liikeratojen hermotuksen, mikä on vaikuttanut paljon jalkojen käyttöön kävellessä ilman sitä. Sen lisäksi robotin viedessä jalat varmasti oikeaan asentoon kävellessä on se venyttänyt hyvin nilkkoja.
Olen erittäin kiitollinen saamastani tuesta ja avusta Validialle ja Fysiolinelle. Ilman heidän tukeansa, en tiedä olisiko tänä vuonna saatu näin isoja tuloksia näin lyhyessä ajassa.
Heidi Foxell,
Helsinki 2023
Heidi Foxell
- 2012 Hyvinkään joukkoampumisessa loukkaantunut.
- 2014 hoitovirheestä johtuva osittainen lannerangan alueen selkäydinvamma.
- 2015-2016 Ensimmäinen kuntoutusjakso Validialla. Hermosärky hankaloitti jalkojen kuntoutusta, mutta hermosärkyjen helpotettua ja hyvän tiimin löydyttyä lähdettiin kuntouttamaan jalkoja ja harjoittelemaan kävelemistä uudelleen.
- 2023 otettiin spurttikävelyharjoittelussa ja tulokset puhuvat puolestaan.
- 2023 validialaiset Indego-terapeutit kouluttivat Heidin ja hänen puolisonsa käyttämään Indego personal henkilökohtaista kävelyrobottia.