Janette ja Rami Isomäki viettävät kesän pyörätuolitanssia treenaten – kansainväliset kisat Tampereella elokuussa
Rami ja Janette Isomäellä on jo kaksi SM-hopeaa pyörätuolitanssista. Lisää mitaleja he metsästävät elokuussa, kun Tampereella pidetään kansainväliset World Para Dance Sport International Competition -kisat.
”Muistakaa vartalon käyttö!” valmentaja Carola Tuokko huikkaa Hervannan vapaa-aikakeskuksen salin seinustalta.
Tuokko on juuri ohjeistanut pyörätuolitanssijat lämmittelemään ennen varsinaisia harjoituksia. Tänään lämmittely aloitetaan kolmella kierroksella salin ympäri. Mukana joukossa kiertävät Rami ja Janette Isomäki, Suomen ainoa pyörätuolitanssipari, joista toinen tanssii sähköpyörätuolilla, toinen manuaalisella.
”Tämä yhdistelmä tuo tanssiin omat haasteensa. Kuviot pitää saada natsaamaan, vaikka minun sähkärini on hitaampi kuin Ramin manuaalinen tuoli. Välillä Rami joutuu esimerkiksi tekemään kaksi pyörähdystä, jotta minä saan hänet kiinni”, Janette kertoo.
Haasteet eivät kuitenkaan Isomäkiä hirvitä. He rakastavat tanssimista ja viettävät kotonakin paljon aikaa koreografioitaan pohdiskellen.
Kaksi SM-hopeaa ensimmäisistä kisoista
Isomäet ovat tanssineet yhdessä vuoden 2016 alusta. Heti samana keväänä he nappasivat Lohjalla kaksi SM-hopeamitalia.
Seuraava suuri koitos Isomäillä on edessään elokuussa, kun heidän kotisalillaan Hervannassa käydään kansainvälinen Tampere 2019 World Para Dance Sport International Competition -tanssikisa.
Kisakoreografiat Isomäille on tehnyt heidän valmentajansa Jarno Jokela. Isomäkien toinen valmentaja on Carola Tuokko, joka vetää harjoituksia tänään.
Tuokko on toinen kahdesta suomalaisesta, joilla on kansainvälinen pyörätuolitanssituomarin pätevyys. Toinen on Tanssii tähtien kanssa -kisassakin nähty Mikko Ahti.
Myös Ahti on tullut tamperelaisille tanssijoille tutuksi, sillä hän on ollut Tuokon rinnalla opettamassa Pirkanmaan pyörätuolitanssijoiden tehotreenipäivissä.
”Meille kelpaavat vain parhaat opettajat”, yhdistyksen puheenjohtaja Vappu Pihlajamäki naurahtaa.
Murhapallon parista tanssilattialle
Tanssiharrastuksen Isomäkien perheeseen toi Janette. Hän tanssi vuosikymmenen taitteessa Helsingissä kymmenen hengen ryhmässä. Siinä vaiheessa Rami keskittyi vielä koripalloon ja rugbyyn.
”Pyörätuolirugbya kutsutaan myös murderballiksi, murhapalloksi. Se kertoo jotain lajin rajuudesta”, Rami toteaa.
Kun Isomäet muuttivat Tampereelle, Janette aloitti paritanssin. Rajuihin lajeihin mieltynyt puoliso kieltäytyi päättäväisesti lähtemästä mukaan.
”Hoin pitkään, että minähän en tanssi ja minähän en tanssisalin kynnystä ylitä”, Rami myhäilee.
Lopulta Janette ilmoitti, että Ramin on pakko lähteä harjoituksiin tuuraamaan hänen sairastunutta tanssipariaan.
Tapauksen muistelu naurattaa molempia. Janette oli tosiasiassa sopinut silloisen parinsa kanssa ”sairastumisesta”, jotta saisi Ramin juonittua mukaan tanssimaan.
Se olikin sitten menoa. Seuraaviin harjoituksiin Janetten ei enää tarvinnut Ramia paljon houkutella.
”Tajusin aika pian, että tanssisalilla on merkittävästi kivempaa kuin kotona tietokonepelien ääressä”, Rami sanoo.
Kosinta juna-asemalla
Rami ja Janette tapasivat ensi kerran jo 8-vuotiaina sopeutumisvalmennuskeskuksessa. Pariskunta heistä tuli 2010, kun Janette ilmestyi soittamaan Ramin ovikelloa tarkastettuaan tämän siviilisäädyn ensin Facebook-viestillä.
Rami asui vielä silloin Porissa ja Janette Helsingissä. Pariskunta vietti seurusteluaikanaan niin paljon aikaa junissa kahden kaupungin välillä, että avioliitostakin oli luontevaa sopia rautatieasemalla.
”Janette kysyi Helsingin asemalla, mentäisiinkö naimisiin. Häkellyin niin, että puristin kädessäni olleen smoothie-tölkin tyhjäksi. Janette lupasi, että saan miettiä asiaa, kunnes Poriin lähtevä juna on peruuttanut raiteelle”, Rami kertoo nauraen.
Rami ehti vastata myöntävästi ennen kuin nousi Porin-junaan. Häitä juhlittiin kesällä 2011, ja nuoripari asettui asumaan Helsinkiin.
Kaksi vuotta myöhemmin Isomäet muuttivat majansa Tampereelle, Porin ja Helsingin risteyskohtaan. He saivat Validia Asumisen asunnon Hervannasta ja kotiutuivat nopeasti.
”Olemme aina saaneet Tampereen Validialla tosi hyvää palvelua.”
Uusi avarampi koti Muotialan Validia-talossa
Tänä kesänä Isomäillä on edessä muutto uuteen, entistä avarampaan asuntoon Muotialan Validia-taloon. Muuttomatka on vain reilun kilometrin verran, eivätkä Isomäet halua juuri sen kauemmas Hervannasta lähteäkään.
”Elämämme ja harrastuksemme ovat täällä. Täällä tapaamme myös kivaa tanssijengiämme.”
Tänä kesänä Isomäet viihtyvät ahkerasti tanssisalilla harjoittelemassa kisoja varten.
Valmentajiensa loman aikana Isomäet treenaavat kahden kesken. Mukaan tulee avustaja, joka huolehtii musiikista.
”Kisa-asujakin pitää alkaa miettiä heti, kunhan nyt saamme muuton hoidettua pois alta. Vielä ei jännitä, mutta palataan asiaan, kun elokuu lähestyy!”
Seuraamme Isomäkien kisaharjoituksia ja -menestystä kesän aikana Validia Asumisen nettisivulla.
Teksti: Anu Räsänen
Kuvat: Samuli Skantsi