Siirry sisältöön
Anna-Mari Simolan asiakastarina Kouvolan Validia-talosta.

Kouvolan Validia-talossa asuu monenlaisia ihmisiä, jotka tarvitsevat tukea arjessaan. Yksi heistä on Anna-Mari Simola, joka on asunut Validialla jo yli puolet elämästään – ensin yhdessä perheensä kanssa, nykyisin yksin omassa asunnossaan.

Anna-Mari Simola on ollut pyörätuolissa syntymästään saakka kohdussa saadun aivoverenvuodon takia. Hän tarvitsee tukea voidakseen elää sujuvaa arkea. 20 vuotta täytettyään Simola päätti muuttaa omilleen, jotta saisi itsenäistyä mahdollisimman paljon. Muutosta on vierähtänyt kohta kaksi vuosikymmentä, sillä Simola muutti Validia-taloon 1.6.2006. Arki sujuu mukavasti omassa asunnossa, kun apu on lähellä.

”Olen tottunut rajoitteisiini, sillä olen istunut pyörätuolissa syntymästäni asti. Pyörät ovat aina olleet jalkani”, Simola kertoo.

Kaksikymmentä vuotta elämää Kouvolan Validia-talossa

”Täällä Validiassa meillä jokaisella on omat elämämme. Tykkään, kun saan itse vaikuttaa omien päivieni kulkuun. Itse saan määrätä, miten elän”, Simola kertoo.

Kahteenkymmeneen vuoteen on mahtunut monenlaisia tapaamisia asukkaiden ja hoitajien kanssa – ja jopa neljä eri asuntoa.

”Lapsena asuimme perheenä tuolla kerrosta alempana. Muutin ensimmäistä kertaa omilleni 20-vuotiaana ja välissä asuin kaksiossakin. Nykyiseen asuntooni muutin keväällä 2017. Tämä on vähän isompi yksiö kuin se, johon alun perin muutin. Minulla on kyllä aina ollut hyvin tilaa”, Simola muistelee.

Nykyisin Kouvolan Validia-talo tarjoaa palveluita vain täysi-ikäisille asiakkaille. Hoitajat järjestävät päiväsalissa paljon yhteistä toimintaa, mutta siihen osallistuminen on vapaaehtoista. Kaiken vapaaehtoisuus onkin yksi isoimmista syistä, miksi Simola viihtyy Validia-talossa niin hyvin: hän saa itse rakentaa päivänsä kuten haluaa.

”Vaikka välillä äiti kyllä puuttuu vähän liikaa asioihini, mutta onhan se äidin tehtävä. Olen perheemme ainut erityislapsi, ja hänelle on tärkeää tietää, että minulla on täällä turvallista asua”, Simola kertoo. ”Äitini ja kaksi nuorempaa sisarustani ovat aina huolehtineet minusta.”

Vapaa-aika kuluu arkisten asioiden parissa

Simolalla on henkilökohtainen avustaja, joka käy hänen luonaan kolme kertaa viikossa. He tekevät yhdessä monenlaisia arkisia asioita.

”Joskus käymme yhdessä kaupassa tai vaikka vain ulkoilemassa. Sekin tekee välillä hyvää”, Simola kertoo.

Henkilökohtaisen avustajan tapaamisten lisäksi Simola tapaa fysioterapeuttia kahdesti viikossa. Illat hän viettää rennosti oleillen.

”Olen iltaisin paljon somessa ja katselen telkkaria. Esimerkiksi Salatut elämät on minulle tärkeä sarja, jonka katson aina. Lisäksi kuuntelen paljon musiikkia”, Simola sanoo.

Turvallinen olo ympäri vuorokauden

Validia-talon palveluihin kuuluu ruokapalveluiden lisäksi myös ensiluokkainen ympärivuorokautinen hoito ja henkilökohtainen avustaja sitä tarvitseville.

”Hoitajat ovat tavoitettavissa ympäri vuorokauden. Yökköjäkin on kaksi. Jos vaikka sairastuu yöllä, kutsurannekkeella voi soittaa heti apua”, Simola kertoo.

Jokaisella talon noin 40 asiakkaasta on oma asunto. Kenenkään kotiin hoitaja ei mene ilman lupaa, vaan vain kutsusta. Näin taataan jokaiselle asukkaalle oma rauha. Simola on pitänyt käytäntöä hyvänä.

”Olen kokenut täällä asumisen minulle parhaaksi. En pärjäisi missään muualla kuin tämmöisessä Validia-talossa”, Simola toteaa.

Elämää Kouvolan Validia-talossa

  • Palveluasumisen yksiköissä asuu monenlaisia ihmisiä, jotka tarvitsevat apua arjen sujuvoittamiseksi.
  • Talon noin neljäkymmentä asiakasta asuvat omissa asunnoissaan, ja tarjolla on yhteisöllistä toimintaa halukkaille.
  • Apua on tarjolla 24/7 ja hoitajan saa hälytettyä paikalle kutsurannekkeella. Asuntoihin tullaan vain asiakkaan luvalla, sillä jokaiselle halutaan taata rauha omassa kodissaan.
  • Asukkaiden luona voi tarpeen mukaan käydä henkilökohtainen avustaja ja vaikkapa fysioterapeutti. Arkea saa järjestellä oman mielensä mukaan.

Katso, miten Simola kuvailee kokemuksiaan Kouvolan Validia-talossa