Validian moderni teknologia edisti Veeran kuntoutumista ja toi motivaatiota harjoitteluun
Veera Uusitalo vietti Validialla neljä kuukautta kuntoutuksessa, johon kuului harjoittelua nykyaikaisten teknologisten apuvälineiden kanssa.
Veera Uusitalo pääsi vanhempiensa toivomuksesta laitoskuntoutusjaksolle Validiaan marraskuussa 2020. Sitä ennen hän oli ollut reilut puoli vuotta sairaalassa Oulussa vammauduttuaan liikenneonnettomuudessa.
Veera vietti Validian kuntoutuksessa neljä kuukautta. Moniammatilliseen kuntoutukseen kuului muun muassa fysioterapiaa, toimintaterapiaa, puheterapiaa, neuropsykologista kuntoutusta, kuntouttavaa hoitotyötä, sosiaalityöntekijän tapaamisia ja kuntosaliharjoittelua.
Lisäksi Veera harjoitteli Validialla pyörätuolin käsittelyä, ja kuntoutuksen aikana kartoitettiin myös hänen apuvälinetarpeitaan. Kun Veeran vanhemmat kävivät tapaamassa tytärtään, hekin osallistuivat terapioihin.
Teknologia mahdollistaa pystyasennon ja kävelyn harjoittelun
Veeran oma pitkän tähtäimen tavoite on oppia taas kävelemään. Sitä kohti edetään välitavoite kerrallaan.
Validian kuntoutusjaksolla Veeran fysioterapian tavoitteena oli muun muassa parantaa vartalon ja pään hallintaa sekä tasapainoa niin, että hän voi istua ilman tukea mahdollisimman turvallisesti, toimia pyörätuolista käsin ja olla aktiivinen siirtymisissä.
Veeran fysioterapiaharjoittelussa hyödynnettiin Erigoa, motorisoitua kippiä, joka mahdollistaa pystyasennon harjoittelun ja kävelysimulaation.
Kun Veeran vartalon hallinta ja fyysinen kestävyys olivat kehittyneet tarpeeksi, Erigon rinnalle mukaan harjoitteluun otettiin Indego-kävelyrobotti.
”Harjoittelu ei ole koskaan työlästä tai raskasta”
Erigoa käytetään kuntoutuksessa, jos ihminen ei pysty kävelemään ollenkaan tai jos hän tarvitsee paljon apua kävelyn tai pystyasennon harjoittelussa.
Varhaisvaiheen kuntoutuksessa kuntoutuja voidaan nostaa Erigon avulla asteittain vaakatasosta pystyasentoon. Näin ehkäistään liikkumattomuuden aiheuttamia komplikaatioita, ja ihminen pystytään myös mobilisoimaan nopeammin vuodelevosta istuma-asentoon.
”Erigon kanssa on ollut kiva harjoitella, koska olen pystynyt treenaamaan jalkojen liikkeitä. Koskaan ei ole tullut sellainen tunne, että se olisi jotenkin työlästä tai raskasta”, Veera sanoo.
Erigon avulla lihasvoimaa ja -kestävyyttä
Erigossa voi harjoitella joko passiivisesti, jolloin laite tekee työn, tai aktiivisesti, jos ihmisen omissa alaraajoissa on lihasvoimaa.
Veeran oikean jalan lihaksissa oli jo kuntoutuksen alkuvaiheessa hyvä aktiviteetti, ja hän on pystynyt treenaamaan Erigon avulla jalan liikkuvuutta sekä lihasvoimaa ja -kestävyyttä.
Samalla molempien jalkojen kohonnutta lihasjänteyttä on saatu rennommaksi ja Veeran leikattu polvi on saanut hyvää liikettä.
Veera pään keskilinjan löytyminen ja pään hallinta on kehittynyt merkittävästi. Erigo-harjoittelujakson edetessä keskilinja löytyi luontaisesti.
Indego-kävelyrobotti ei salli virheasentoja
Indego-kävelyrobotti otettiin mukaan Veeran kuntoutukseen, kun hän oli harjoitellut kaksi kuukautta seisomatelineen ja Erigon kanssa.
Indego on ulkoinen tukiranka, joka mahdollistaa pystyasennon ja askelluksen harjoittelun. Kun säädöt on tehty asianmukaisesti, Indego ei salli virheasentoja.
Indegolla harjoitellessaan Veera sai tuntopalautetta ja runsaasti toistoja askeleiden ottamisesta, mikä on tärkeää liikkeiden oppimisessa.
”Kyllä tämä tästä lähtee”
Veera on aina harrastanut liikuntaa, ja hän innostui Indego-harjoittelusta heti.
”Indego-harjoittelu on kivaa, koska voin itse osallistua siihen. Tulee fiilis, että kyllä tämä tästä lähtee. Se antaa motivaatiota kuntoutukseen”, Veera toteaa.
Veera harjoitteli Indegon avulla 1–2 kertaa viikossa yhdessä fysioterapeuttiensa Ulla-Maija Rajalan kanssa.
Rajala kertoo, että Veeran pään ja vartalon hallinnassa tapahtui Indego-kävelyharjoittelun aikana selvää edistymistä.
”Aluksi Veera tarvitsi fysioterapeutin manuaalisen ohjauksen, jotta ylävartalon ryhti säilyi hyvänä. Kuntoutusjakson lopulla riitti sanallinen tai hyvin kevyt ohjaus”, Rajala kertoo.
Indego-harjoittelu tuo treeniä koko keholle
Veeralle jäi Indego-harjoituksista hyvä mieli, sillä harjoittelu sujui kerta kerralta paremmin. ”Se auttaa edistymistä ja kuntoutumista. Indegon kanssa tulee treeniä koko kropalle, kun joudun pitämään itse hyvän ryhdin”, Veera sanoo.
Myös Ulla-Maija Rajala iloitsee siitä, että Veera nautti Indego-harjoittelusta. ”Kuntoutuksessa on tärkeää, että ihmisellä on mahdollisuus tehdä harjoitteita, jotka hän kokee mielekkäiksi”, Rajala toteaa.