Validialaisten autismiosaaminen syventyi
Validialaiset saivat Lahden Launeen Validia-talolla koulutusta Konsulttitoimisto Kaiaolta. Kahden päivän aikana pidetyssä koulutuksessa autismiin ja aistiherkkyyksiin liittyviä teemoja ehdittiin käsitellä monipuolisesti eri näkökulmista. Osallistujat tutustuivat siihen, miltä autismi näyttää yhdenvertaisuutta vahvistavan ja autistien enemmistön kannattaman neuromoninaisuusparadigman näkökulmasta. He saivat myös tietoa autismityypillisestä aistimisesta, kuormittuvuudesta ja asiakkaiden tukemisesta kuormituksenhallinnassa sekä autismityypillisestä sosiaalisuudesta ja kommunikaatiosta.
”Lahdessa järjestetty koulutus oli toinen Kaiaon järjestämä koulutus validialaisille. Kaiaon koulutus poikkeaa aiemmasta autismiosaamiseen keskittyneestä koulutuksesta ainutlaatuisen näkökulmansa takia. Osallistujat pitivät koulutusta vaikuttavana ja silmiä avartavana kokemuksena. Uudet alalle juuri tulleet työntekijät kokivat saaneensa paljon perustietoa ja ymmärrystä koulutuksesta, kun taas kokeneet ja alalla pitkään työskennelleiden kommenteissa toistui tiedon syventyminen, uusi näkökulma ja ymmärryksen kasvaminen. Lahden koulutukseen osallistui koko Launeen Validia-talon henkilöstö, myös yksikön tukipalveluhenkilöstö. Tukipalveluhenkilöstö sai arvokasta tietoa muun muassa aistimisesta, johon he pystyvät kiinnittämään huomiota monella tapaa,” kertoo tyytyväinen Validian kehitysvammapalveluiden aluepäällikkö Outi Kivelä.
Outi jatkaa: ”Ensimmäinen Kaiaon koulutus Validialle toteutettiin marraskuussa 2023. Koulutuksen vaikuttavuudesta kertoo se, että yhä edelleen yksiköissä palataan usein koulutukseen ja sen aiheisiin. Merkittävintä ja vaikuttavinta on ollut ymmärryksen kasvaminen, ja sitä kautta asiakkaiden tarpeisiin vastaaminen oikealla tavalla. Kouluttajana toimineen Saaran käyttämä termi liittolaisuus, jossa henkilökunta on vaikeissa tai kuormittavissa tilanteissa autistin rinnalla ja tarvittaessa auttamassa, ymmärtämässä tilannetta sekä neurotyypillisesti, että autistin näkökulmasta iski moneen. Se on myös toimintatapa ja -ajatus, jota me haluamme toteuttaa.”
Aistiopastus – aistiystävällisyyttä käytännön arjessa
Koulutuksen päätteeksi Launeella pidettiin myös aistiopastus. Kaiaon aistiopastus on uudenlainen palvelu, jonka ideana on antaa osallistujille reaaliaikaista tietoa ja kokemusta siitä, millainen osallistujille tuttu ja arkinen ympäristö on aistiherkälle, sekä keskustella siitä, miten aistiystävällisyyttä voi käytännössä toteuttaa arjessa. Koulutukseen yhdistettynä se myös konkretisoi ja havainnollisti erinomaisesti koulutuksessa läpikäytyjä asioita.
Vielä keskeneräisestä remontista huolimatta opastus onnistui hyvin. Tiloista löytyi muutama aistieste, joiden korjaaminen mahdollistui nyt jo ennen ensimmäisten asukkaiden muuttamista. Keskustelua virisi sisustusvalintojen lisäksi niin työasuista kuin aistiystävällisistä toimintatavoista ruokailutilanteissa. Arjen aistiystävällisyyshän on paljon muutakin kuin sisustusratkaisuja. Pienillä ja yksinkertaisillakin teoilla voi olla suuri merkitys -niiden aistiystävällisyysaspekti vain täytyy tunnistaa. Aistiympäristöpalvelut on suunniteltu auttamaan juuri tässä.
Aistitoiminnan erot ovat niin suuria, että neurotyypillisten usein mahdotonta tunnistaa isojakaan aistiesteitä. Monipuolisesti aistiherkän, sujuvasti kommunikoivan oppaan kanssa tehty kierros antaakin uudenlaista näkökulmaa herkkien asiakkaiden kokemukseen sekä auttoi osallistujia ymmärtämään paremmin heidän tarpeitaan ja maailmaansa.
Koska aistiesteisiin saatetaan reagoida hyvinkin voimakkaasti, aistiystävällisyyteen panostamalla voidaan myös vähentää haastavaa käyttäytymistä. Tämä heijastuu myönteisesti myös henkilöstön työturvallisuuteen. Yhteyden saaminen asiakkaisiin onnistuu paremmin, kun on päässyt opastuksen kautta lähelle aistiherkän asiakkaan kokemusta.
”Aistiopastus oli paikalla olijoille silmiä avaava kokemus. Pienilläkin huomioilla ja muutoksilla saadaan aikaiseksi huomattavasti aistiystävällisempi ympäristö, jossa kaikilla on parempi olla. Aistiopastuksessa tuli esiin asioita, joita ei olisi osannut itse edes huomioida, mutta joilla saattaa asiakkaan näkökulmasta olla suuri vaikutus toimintakykyyn. Aistiopastuksessa mukana olleiden yhteinen näkemys oli, että se pitäisi tehdä kaikissa yksiköissä. Aistitoiminnan ollessa ns. tyypillistä ei aistiesteitä tule tunnistaneeksi samalla tavalla, kuin aistiherkkä ne tunnistaa. Kuitenkin näemme arjessa kuinka paljon asiakkaan toimintakykyyn ympäristö vaikuttaa ja sen vuoksi aistiopastus koettiin erityisen arvokkaaksi”, Outi Kivelä kiittelee.
Tutustu Kaiao:n ilmaisten neuromoninaisuus-oppaiden kautta
Oppaita on ladattavissa niin varhaiskasvatuksen, koulun kuin työelämänkin tarpeisiin. Oppaiden tieteellisenä taustana toimii autistien enemmistön kannattama neuromoninaisuusparadigma. Ne edustavat eettisesti kestävää ja yhdenvertaisuutta tukevaa autismikäsitystä.