Siirry sisältöön
Margit Overmyer, terveydenhuollon palveluista vastaava johtaja

ISCoS (The International Spinal Cord Society) on kansainvälinen selkäydinvammajärjestö, joka toimii 87 eri maassa. ISCoS koostuu kliinistä työtä tekevistä ammattilaisista ja tiedemiehistä, jotka päivittävät säännöllisesti tietojaan vuosittaisessa tieteellisessä kokouksessa.

Järjestöllä on pitkä historia, joka kietoutuu myös paralympialaisten juurille: alun perin Iso-Britannian armeijan palveluksessa loukkaantuneille suunnattu selkäydinvammakeskus järjesti vuonna 1948 pyörätuolia käyttäville asiakkailleen kilpailut, joista paralympialaiset saivat alkunsa. Näitä kilpailuja seuranneet lääkärit perustivat ISCoS:n edistääkseen selkäydinvamman koulutusta, tutkimusta ja kliinistä huippuosaamista maailmanlaajuisesti.

ISCoS2024-kongressin ensimmäinen tapahtuma olikin paraurheiluun keskittynyt esikongressi. Päivän aikana käytiin läpi luokittelun historiaa. Vammojen luokittelu ja urheilijoiden jakaminen eri luokkiin vamman ja toimintakyvyn perustella on olennainen osa paraurheilua, ja sen tarkoitus on mahdollistaa reilu ja tasavertainen kilpailu vamman haitta-asteesta huolimatta. Luokittelusysteemi on monimutkainen, sillä sen on otettava huomioon jokaisen kilpailijan yksilöllinen tilanne sekä urheilulajien erilaiset ominaisuudet. Paraurheilupäivä oli minulle henkilökohtaisella tasolla erityisen kiinnostava, onhan paraurheilu erittäin lähellä sydäntäni.

Varsinaisen kongressitapahtuman ohjelma oli varsin tiivis ja päivät pitkiä. Luentoja, työpajoja ja posteriesityksiä oli järjestelty niin, että sessioihin saattoi osallistua oman mielenkiinnon mukaan.

Kongressin päätteeksi osallistuin sessioon, jossa väitöskirjatutkija Piia Haakana esitteli aikuisten toistostimulaatiotutkimusta, jossa potilaalle annetaan transkraniaalista magneettistimulaatiota ja raajahermojen stimulaatiota samanaikaisesti. Odotan innolla tämän tutkimuksen alkamista myös lapsipotilailla vuonna 2025. On antoisaa päästä validialaisena jatkamaan yhteistyötä HUS:n kanssa lasten selkäydinvammoja koskevan tutkimuksen parissa.

Kongressissa myös muistutettiin meillekin tärkeästä velvoitteesta. Maailman terveysjärjestö WHO on asettanut kaikille jäsenmailleen velvoitteen edistää parhaansa mukaan kuntoutuksen kehitystä, tutkimusta ja rahoitusta. Kuntoutus kuuluu kaikille, ja tarve kuntoutukseen on selvästi lisääntyvä ilmiö yhteiskunnassamme. Meillä Validiallakin on velvollisuus pohtia, kuinka voimme edesauttaa näiden tavoitteiden saavuttamista oman toimintamme kautta. ISCoS-kongressin kaltaisilla ammattitapahtumilla on tärkeä osansa tässä tehtävässä: edelläkävijyys ja yhteiskunnallinen suunnannäyttö onnistuu vain, jos pysymme tiiviisti mukana uusimmassa kehityksessä.