Siirry sisältöön

Markkinointi- ja viestintäassistentti Roosa Sipari haki töihin Validialle, koska yrityksen toimintakulttuuri vaikutti hänestä kehitysmyönteiseltä. Mielikuva on vain vahvistunut ensimmäisen työvuoden aikana.

Validian työpaikkailmoitus kiinnitti huomioni, sillä minulla oli jo valmiiksi myönteinen mielikuva yrityksestä. Tein aiemmin töitä henkilökohtaisena avustajana, ja kävin muutaman kerran avustettavani mukana Helsingin kuntoutuskeskus Synapsiassa kuntoutuksessa. Kaikki siellä kohtaamani validialaiset olivat tosi mukavia, ja heistä välittyi tunne, että he viihtyvät työssään.

Tutkin Validiaa vielä lisää, ennen kuin lähetin hakemukseni markkinointi- ja viestintäassistentin tehtäviin. Selasin Validian nettisivuja ja somea, ja totesin, että tässä talossa on tehty hyvää kehitystyötä.

Tunne vain vahvistui, kun sain työpaikkahaastattelussa kuulla lisää Validiasta ja yrityksen kehityssuunnasta. Tuli sellainen fiilis, että tänne olisi kiva tulla töihin, sillä haluan sekä olla mukana kehittämässä ja parantamassa asioita että kehittyä omassa työssäni. Validia vaikutti paikalta, jossa kannustetaan myös työntekijöitä kehittämään itseään.

Henkilökohtaisen avustajan pesti jatkuu ystävyytenä

Ennen kuin hain Validian markkinointi- ja viestintäassistentin paikkaa, ehdin työskennellä 4,5 vuotta henkilökohtaisena avustajana. Tykkäsin työn ihmisläheisyydestä ja tunteesta, että tein aidosti hyvää. Suhdetta avustettavaan ei mielestäni oikeastaan voi ajatella niin, että hänen luokseen menee vain töihin. Avustajana menin toisen ihmisen elämään, auttamaan ja olemaan tukena hänen arjessaan.

Teimme paljon arkisia askareita yhdessä, ja avustin häntä kulkemaan esimerkiksi terapioihin. Toisinaan kävimme leffassa, ravintolassa syömässä tai kahvilan terassilla nauttimassa aurinkoisista kesäpäivistä. Usein vain olin läsnä ja autoin silloin, kun apua tarvittiin. Koska työskentelin pitkään saman ihmisen avustajana, ehdimme tutustua hyvin, ja olemme edelleen ystäviä, vaikka en enää häntä avustakaan.

Loppuaikoina tein usein lauantain iltavuoro – sunnuntain aamuvuoro -putkia, jolloin olin yötä avustettavani vierashuoneessa. Kun pakkasin tavaroitani lauantai-iltapäivisin, minulla oli sellainen tunne kuin olisin lähtenyt apua tarvitsevan ystäväni kanssa mökille tai pienelle lomalle.

Joustava työ sopi hyvin yhteen pääsykokeiden kanssa

Minulle kivointa henkilökohtaisen avustajan työssä oli juuri se, että se oli tavallaan irtiotto omasta arjestani ja opinnoistani. Kun aloitin avustajana, opiskelin Helsingin yliopistossa varhaiskasvatusta, joka ei kuitenkaan lopulta ollut minun alani. Otin tuumaustauon, keskityin työhöni avustajana ja mietin samalla, mitä haluan elämässäni tehdä.

Päätin hakea Haaga-Heliaan opiskelemaan kansainvälistä liiketaloutta. Tein avustajana nelipäiväistä viikkoa, ja luin samalla pääsykokeisiin. Tässä elämänvaiheessa henkilökohtaisen avustajan työ sopi minulle tosi hyvin. Samalla ihmisellä on yleensä useita avustajia, joten työvuoroja voi sopia joustavasti. Minäkin pystyin sopimaan työt niin, että ehdin lukea pääsykokeisiin.

Myös meillä Validialla avustajat voivat ottaa työvuoroja joustavasti oman elämäntilanteensa mukaan. Kokemuksesta tiedän, että avustajan työ sopii hyvin esimerkiksi opintojen oheen. Ihmisethän tarvitsevat apua myös iltaisin ja viikonloppuisin, jolloin koulusta on yleensä vapaata. Uskallan suositella avustajan tehtäviä kenelle tahansa, joka on luonteeltaan avulias ja oma-aloitteinen.

Tilaa tehdä ja kokeilla kannustavassa ilmapiirissä

Markkinointi- ja viestintäassistentin työt Validialla aloitin tammikuussa 2022, jolloin valmistumiseni Haaga-Heliasta oli jo lähellä. Markkinointi- ja viestintäjohtaja Susanna Laine soitti minulle heti seuraavana päivänä työpaikkahaastattelun jälkeen ja sanoi, että he haluaisivat minut töihin. Ilahduin niin, että juoksin ympäri kämppää ja taisin hypätä sohvallekin tuulettamaan.

Ensimmäisen Validia-vuoteni aikana olen saanut tehdä töitä tosi monipuolisesti, kaikkea artikkelitaitoista mediatiedotteiden kirjoittamisen kautta verkkosivujen kehitysprojektiin. Olen oppinut uutta ja päässyt alusta saakka tekemään itsenäisesti esimerkiksi uutiskirjeitä, koordinoimaan tilailmeprojekteja ja kehittämään Validian sosiaalista mediaa. Some onkin minulle tuttu maailma; tein keväällä 2022 opinnäytetyöni vastuullisuusviestinnästä TikTokissa.

Minulle tuli Validialla heti alussa sellainen tunne, että vastuualueitani määriteltiin sen mukaan, missä olen hyvä ja missä haluan kehittyä. Minulla on ollut tilaa tehdä ja kokeilla, ja samalla minua on koko ajan kannustettu oppimaan ja kehittymään. Uskon, että jokainen pystyisi tekemään työnsä entistä paremmin, jos saisi samanlaista positiivista tukea.

Roosa Sipari
markkinointi- ja viestintäassistentti