Lintukorven talon monikulttuurisessa työyhteisössä kaikki tukevat suomen opiskelijoita
Lintukorven Validia-talossa työkulttuurin kulmakivet ovat auttavaisuus, joustavuus ja huumori. Talon monikulttuurisessa työyhteisössä saa aina tukea myös suomen kielen opetteluun.
Lokakuinen aamu vuonna 2022. Lähihoitajat John ja Meljohn seisoivat Lintukorven Validia-talon edessä ja katselivat uutta työpaikkaansa. He olivat matkustaneet 9 000 kilometriä tullakseen tänne, ja nyt edessä oli ensimmäinen työpäivä.
“Kun soitimme ovikelloa, ovi aukesi itsestään. Se teki heti vaikutuksen: työpaikallamme on automaattiovi!” John muistelee nauraen.
“Astuimme sisään, ja minä tervehdin uusia työkavereita: ‘Huomenna!’ Tarkoitus oli tietysti sanoa ‘huomenta’, mutta sanat menivät sekaisin.”
Työkaverit ymmärsivät tervehdyksen hyvin ja toivottivat kaverukset tervetulleiksi työyhteisöön.
Muutto uuteen kulttuuriin jännitti
John ja Meljohn olivat ystävystyneet kielikoulutuksessa Filippiineillä. Kumpikin ehti opiskella suomea puolisen vuotta, ennen kuin he lähtivät matkaan kohti Suomea ja Lintuvaaran Validia-taloa.
“Totta kai siihen liittyi vähän ristiriitaisia tunnelmia, kun matkustimme ensi kertaa ulkomaille ja vieläpä aivan erilaiseen kulttuuriin ja ilmastoon”, Meljohn sanoo.
John jatkaa, että myös kielen oppiminen ja työskentely uudella kielellä jännitti, samoin se, onko suomalaisiin helppo tutustua.
Olemme kuitenkin seikkailunhaluisia kavereita.
Lämmin vastaanotto uudella työpaikalla
Ystävysten jännitys hälveni uudella työpaikalla nopeasti.
“Työkaverit suhtautuivat tosi kivasti siihen, että me vasta opiskelemme kieltä ja että tulemme aivan erilaisesta kulttuurista. Vastaanotto oli niin lämmin, että tuntui luontevalta kysyä kollegoilta aina, jos emme ymmärtäneet jotain”, John muistelee.
Meljohn jatkaa, että työkaverit ovat auttaneet heitä ystävällisesti myös kaikessa muussa kuin suomen kielen sanojen opettelussa. Kollegat ovat perehdyttäneet työn ohessa Johnia ja Meljohnia myös suomalaiseen kulttuuriin.
Apu ja neuvoja saa aina
Lintukorven laatu- ja kirjaamisvastaava Iina Lahtinen toteaa, että Johnin ja Meljohnin havaitsema työkaverien tukeminen kuuluu olennaisena osana talon kulttuuriin. Hyvä perehdytys on itsestäänselvyys, ja senkin jälkeen apua ja neuvoja saa pyytäessään.
“Eikä aina tarvitse edes pyytää, vaan kaikki ovat valppaina ja valmiina auttamaan kaveria tarpeen tullen”, Iina sanoo.
Tärkeä tekijä Lintukorven työkulttuurissa on Iinan mielestä myös joustavuus.
“Minulla esimerkiksi on kaksi pientä lasta. Saan tehdä aamu- ja yövuoroja niin, että ehdin olla kotona lasteni kanssa alkuillasta”, Iina kertoo.
“Esihenkilömme Kati pyrkii huomioimaan kaikkien toiveet työvuorosuunnittelussa, minkä lisäksi voimme vaihtaa vuoroja keskenämme. Elämässä on yksi stressitekijä vähemmän kun tietää saavansa aina työt järjestettyä niin, että pääsee esimerkiksi lapsen kanssa lääkäriin.”
Työn ytimessä on asiakkaiden arvostaminen
Iina tiivistää, että toisten auttaminen, joustavuus ja huumorintaju yhdessä tekevät Lintukorvesta työpaikan, jossa kaikilla on kivaa.
“Lisäksi meitä yhdistää se, että suhtaudumme asiakkaisiimme arvostavasti ja pyrimme hoitamaan kaikki heidän asiansa mahdollisimman hyvin.”
Johnin ja Meljohnin mielestä heidän työssään tärkeintä on nimenomaan talon asukkaiden hyvän elämän tukeminen.
“Hoiva-alalla tarvitaan aitoa halua auttaa muita ihmisiä. Täytyy pystyä olemaan empaattinen ja asettuman toisen asemaan”, Meljohn tiivistää.
Makumatkoja maailmalle
Tuen tarjoamisen lisäksi John ja Meljohn myös kertovat mielellään talon asukkaille omasta kotimaastaan ja esimerkiksi laulavat ja pelaavat näiden kanssa.
“Asukkaat ovat kyselleet muun muassa, mitkä ovat lempiruokiamme kotona Filippiineillä. Jonkun kerran toimme taloon maistettaviksi itse tekemiämme lumpia-rullia ja hapanimelää kastiketta. Kovasti niistä tykättiin”, Meljohn muistelee.
Lintukorven asukkaat pääsevät arjessaan tutustumaan useisiin muihinkin kulttuureihin ja makumaailmoihin.
“Meillä on työntekijöitä muun muassa Virosta, Iranista ja Mauritiukselta. Ihmisten erilaisia kulttuuritaustoja on hyödynnetty esimerkiksi viriketoiminnassa. Keittiötyöntekijämme on kotoisin Somaliasta, joten erityisen usein pääsemme makumatkalle sinne”, Iina kertoo.
Suomen kielen käyttö töissä tukee oppimista
Lintukorven monikulttuurisen työyhteisön yhteiseksi työkieleksi on sovittu suomi. Englantiin vaihdetaan vain silloin, kun se on asioiden ymmärtämisen kannalta välttämätöntä. Näin pyritään tukemaan muualta Suomeen muuttaneiden kielen oppimista.
Ihmisten erilaiset kielitaitotasot otetaan kuitenkin huomioon arjessa. Iina on muun muassa luonut suomenkieliset mallit kirjaamista varten, ja haastavissa työtilanteissa on aina mukana vähintään yksi suomea hyvin osaava hoitaja.
Suomeen on ollut helppo sopeutua
John ja Meljohn pitävät tärkeänä sitä, että saavat oppia kieltä työn ohessa. He ovat yhtä mieltä siitä, että Suomeen on ollut helppo sopeutua, kun tärkein on kunnossa: töissä on mukavaa, ja työkaverit ovat auttavaisia. Eikä viileä ilmastokaan ole heitä hätkäyttänyt.
Kun John ja Meljohn syksyllä 2022 tulivat Suomeen, ruska hehkui puissa keltaisen ja punaisen eri sävyissä.
“Emme olleet koskaan nähneet mitään sellaista. Kumpikaan meistä ei ollut myöskään nähnyt ennen oravaa; ensimmäisen oravan näkeminen oli varsinainen vau-hetki”, Meljohn muistelee, ja molempia naurattaa.
Työkaverit ovat kuin toinen perhe
Ruskan vaihtuessa talveen John ja Meljohn huomasivat rakastavansa myös lunta. Elämä Suomessa asettui nopeasti uomiinsa.
“Suomi on rauhallinen maa, jossa ihmisistä pidetään hyvää huolta, ja Validia on ollut meille hyvä työnantaja. Meillä on erinomainen esihenkilö ja mukavat työkaverit. Heistä on tullut meille toinen perhe, kun omat perheemme ovat kaukana”, John sanoo.