Sote tarjoaa naisille paalupaikan johtajuuteen
Lausahdus ”sosiaali- ja terveyspalvelut lepäävät naisten harteilla” pitää paikkansa siten, että lähes 90 % alalla työskentelevistä on naisia. Soten varassa lepää pitkälti koko Suomen tulevaisuus, ja alalla työskentelevien naisten työpanos ja rooli yhteiskunnassamme on merkittävä. Sote on Suomen suurin työllistävä toimiala ja sen taloudellinen vaikutus on valtava: terveyspalveluiden osuus BKT:stä on lähes 10 %. Sote myös työllistää yli 400 000 henkilöä eli reilut 16 % kaikista työssäkäyvistä suomalaisista ja naisista yli 30 %. Lisäksi sote-palveluilla ylläpidetään koko väestön työkykyä ja turvataan muiden alojen työvoimaresursseja.
”Yleistä soteen liittyvää työelämäkeskustelua leimaa valitettavan usein negatiivisuus: henkilöstön vaihtuvuus, raskas työ, kiire, kustannusleikkaukset, johtamisen ongelmat ym. Kuitenkin koko yhteiskunnan kannalta on aivan oleellista, kuinka houkuttelevaksi toimiala koetaan ja kuinka osaavia ihmisiä se vetää puoleensa. Digitalisaatio ja tekoäly tarjoavat toivottavasti isoja ratkaisuja soten haasteisiin automatisoimalla kaikkea sitä, minkä tuottamiseen ihminen ei ole paras ja välttämätön ratkaisu. Samalla se varmasti antaa meille enemmän aikaa olla ihminen juuri siellä, missä inhimillisyys ja ihminen ovat ylivertaisia ja korvaamattomia”, visioi Validian toimitusjohtaja Laura Ämmälä.
Validiassa on kasvamassa 1500 naisjohtajaa
Naisten osuus yritysten ylimmässä johdossa on Suomessa kasvanut, mutta hitaasti. Vain noin joka kolmas johtavissa tehtävissä toimivista on nainen. Ainoastaan terveys-, sosiaali- ja vanhuspalveluissa, lastenhoidossa ja henkilöstöjohtajina työskentelevistä johtajista enemmistö on naisia.
Laura Ämmälä johtaa Suomen johtavaa vammaispalvelualan yritystä, Validiaa. Yritys työllistää lähes 2000 sote-alan osaajaa, joista 77 % on naisia, johtoryhmästä 100 %. Työntekijöiden keski-ikä on 38 vuotta. Suurin osa kuuluu ikäluokkaan 20–29 vuotta, mutta yli 60-vuotiaiden osuus on lähes 10 %. Validialla hyvin erilaisilla taustoilla ja eri lähtökohdista, eri elämäntilanteissa oleva nainen saa mahdollisuuden kehittää ja laajentaa osaamistansa sekä ottaa vastuuta. Työnteon ja uran voi aloittaa hyvin nuorena oppisopimuksella ja jatkaa eritasoisiin johtotehtäviin, jopa pitkään yli eläkeiän. Meillä syntyy lukuisia erilaisia uratarinoita, ja jokaisen tarina on arvokas.
Lue lisää validia.fi(siirryt toiseen palveluun).
Linkit julkaisuihin:
Naisten Vuosi Issuu(siirryt toiseen palveluun)
businesstalk.fi(siirryt toiseen palveluun)