Laitoskuntoutuksesta moderniin moniammatilliseen yksilökuntoutukseen
Moniammatillinen yksilökuntoutus tunnetaan ehkä edelleen paremmin nimellä laitoskuntoutus. Termi laitoskuntoutus kuitenkin kuulostaa hieman ankealta ja sairaalamaiselta, ja sitä ehkä pidetäänkin hieman vanhanaikaisena ja tylsänä. Se on kuitenkin kaikkea muuta ja haluaisin tehdä tähän mielikuvaan muutoksen, sillä moniammatillinen yksilökuntoutus on innostavaa, yksilön kiinnostuksen kohteet huomioonottavaa ja monipuolista.
Moniammatillinen sana juontaa juurensa tiimiin, jonka kanssa kuntoutuja työskentelee jakson aikana. Tähän tiimiin kuuluu usein muun muassa seuraavia ammattilaisia:
- lääkäri
- fysio- ja toimintaterapeutti
- sairaanhoitaja- ja lähihoitaja
- neuropsykologi
- vertaiskuntouttaja
- liikunnanohjaaja
- apuvälineteknikko
- puhe-, ravitsemus- ja uroterapeutti
- sosiaalityöntekijä
Yksilöllisyys sen sijaan tulee siitä, että jokainen kuntoutusjakso suunnitellaan yksilöllisten tarpeiden ja tavoitteiden pohjalta. Ei ole olemassa mitään yhtä muottia, jonka mukaan kaikkien jaksot toteutettaisiin. Kuntoutussuunnittelijana vastuullani onkin suunnitella moniammatilliseen yksilökuntoutukseen tuleville asiakkaille yksilöllinen ja tehokas kuntoutusjakso.
Asiakkaalta saatavat ennakkotiedot ovat tärkeä osa kuntoutusjakson suunnittelua, sillä se mahdollistaa yksilöllisten tarpeiden ja toiveiden huomioimisen. Kuntoutusjaksoille asetetaan asiakkaille yksilölliset tavoitteet, jotka ottavat huomioon elämän eri osa-alueet ja kokonaisvaltaisen toimintakyvyn. Monipuoliset tilamme sen sijaan mahdollistavat monenlaista kuntoutusta. Kuntoutuskeskuksestamme löytyy muun muassa terapia-allas, kiipeilyseinä, harjoituskeittiöitä ja monia erilaisia kuntoutusteknologioita kuten Suomen yksi ainoita Indego-kävelyrobotteja.
1–4 viikkoa kestävillä kuntoutusjaksoilla pyritään myös saamaan laaja kokonaiskuva asiakkaan toimintakyvystä ja tarpeista sekä tehdä mahdollisia jatkosuosituksia kuntoutujan arkeen. Kokonaisvaltainen neurologinen kuntoutus vaatii monien eri alojen osaajia eli moniammatillista yhteistyötä, jotta tällainen kokonaisvaltainen kuva toimintakyvystä ja tarpeista voidaan saada.
Kuntoutusjaksot sisältävät yksilökäyntien lisäksi erilaisia pienryhmiä, kuntosaliharjoittelua, lämminvesialtaassa harjoittelua ja vapaa-ajan ohjelmaa. Ryhmissä voidaan harjoitella teknisavusteisesti käsien taitoja ja kävelyä tai keskustella vertaiskuntouttajan ja muiden kuntoutujien kanssa arjen haasteista. Tilat ovat esteettömiä ja mahdollistavat esimerkiksi keittiö- ja tietokoneharjoittelun, seinäkiipeilyn, jousiammunnan, melonnan ja monia muita erilaisia aktiviteettejä. Kehitämme toimintaamme koko ajan myös asiakkaiden toiveiden mukaan.
Toivon, että avasin sinulle hieman sitä, mitä moniammatillinen yksilökuntoutus voisi pitää sisällään ja tämäkin oli vain pintaraapaisu. Kuntoutus ei ole enää tylsää tai laitosmaista vaan sinun näköistäsi. Me olemme täällä juuri sinua ja tarpeitasi varten.
Kirjoittajan esittely:
”Olen Mira Kankaanpää ja toimin Validialla Helsingissä kuntoutussuunnittelijana. Olen koulutukseltani fysioterapeutti, ja käyn tällä hetkellä myös YAMK-opintoja monialaiseen toimintakyvyn kehittämiseen liittyen. Koulutustaustani ja yli 8 vuoden työkokemus neurologisesta kuntoutuksesta yksityisellä ja julkisella puolella auttavat minua ottamaan huomioon kuntoutujan tarpeet ja kuntoutuksen mahdollisuudet moniammatillisessa yksilökuntoutuksessa. Työssäni parasta on monipuolisuus, vaihtelevat työpäivät ja kontaktit erilaisten ihmisten kanssa. Tykkään myös ottaa asioista selvää ja auttaa ihmisiä kuntoutusasioissa.”