Siirry sisältöön

Entinen jääkiekkoilija Jari Härkälä on onnellinen siitä, että hän pääsi pian vammautumisensa jälkeen pitkälle kuntoutujaksolle Validian Synapsia-taloon.

”Validia on auttanut kuntoutumisessani ihan alusta saakka. Olin tosi onnellinen, kun sain olla niin pitkän perusjakson täällä. Se oli se tärkein vaihe”, sanoo entinen jääkiekkoilija, valmentaja Jari Härkälä.

Härkälä tuli kuntoutukseen Validian Synapsia-taloon huhtikuussa 2015. Hän oli saanut kuukautta aiemmin sairauskohtauksen kävellessään kadulla Kuopiossa. ”Sain solislaskimoveritulpan, jonka seurauksena menetin tajuntani, kaaduin ja löin pääni, ja silloin niskanikamista ylhäältä meni pari väliä vähän rikki. Tapahtumaa en niin tarkkaan muista, mutta päivämäärä on tiedossa, 17.3.2015.”

Härkälällä todettiin osittainen neliraajahalvaus, ja hän pääsi viiden kuukauden moniammatilliselle kuntoutusjaksolle Synapsiaan. ”Perusjakson aikana oli kaikki mahdolliset terapiat: allasterapia, fysioterapia ja toimintaterapia. Täällä oli sosiaalityöntekijä apuna, ja täällä oli psykologi apuna. Täällä oli todella kattava paketti.”

Huimaa kehitystä kuntoutusjaksolla

Synapsiaan tullessaan Härkälä pystyi ainoastaan koskettamaan sormella nenänpäätään. Muuta liikettä kehossa ei ollut. ”Siitä on lähdetty liikkeelle. Fysioterapiassa muun muassa ruvettiin metsästämään lihaksia. Sanottiin, että tehdään kolme kertaa 15 toistoa. Vaikka mikään ei liikkunut, kannustettiin, että tee vain – että se käsky lähtee ja kyllä se sieltä löytyy. Ja sieltä sitten lihas kerrallaan on ruvennut löytymään enemmän ja enemmän toimintaa”, Härkälä kertoo.

Ensimmäisinä mieleenpainuvina kehitysaskelina kuntoutuksessaan Härkälä muistaa ensimmäiset konkreettiset askeleet, jotka hän otti tasaisella alustalla tuen avulla. Myös se on jäänyt mieleen merkittävänä rajapyykkinä, kun hän pääsi ensi kertaa kiipeämään portaita keppiin ja kaiteeseen tukeutuen. ”Kehitys oli itse asiassa aika huimaa ja nopeaa sen perusjakson aikana, kun sain olla täällä viisi kuukautta. Toinen puoleni toimi paremmin kuin toinen, ja sain toista jalkaa hyväksi käyttäen tehtyä kaikki siirtymiset, niin ettei tarvinnut paljon lautaakaan käyttää”, Härkälä muistelee.

”Totta kai jatkan Validialla”

Kuntoutuksensa alkuvaiheesta Härkälä muistaa myös huolen tunteita. ”Pelottavinta oli alussa se, kun en tiennyt yhtään, mihin tämä matka tulee johtamaan. Siinä ei oikein voinut tehdä muuta kuin päättää vain, että kääntää kaikki kivet ja katsoo, kuinka pitkälle pääsee.”

Tällä päätöksellään Härkälä onkin päässyt pitkälle kuntoutuksen alkupisteestä. ”Pystyn kävelemään keppien kanssa ja selviytymään elämästä täysin omatoimisesti. Avustusta en tarvitse juuri nimeksikään. Siinä mielessä tilanne on tällä hetkellä ihan loistava”, Härkälä iloitsee.

”Ilman Validian tukea en varmasti olisi päässyt näin pitkälle. Validia on ollut alkuvaiheesta saakka mukana, ja se on ihan loistava juttu.” Härkälän tulevaisuudentavoitteena on selviytyä arjessa yhä paremmin ja saada lisää toimintavarmuutta. Hän jatkaa edelleen avokuntoutusta Validialla. ”Totta kai. Kun olen ollut tyytyväinen, olen käynyt täällä jatkossakin allasterapiassa, toimintaterapiassa ja fysioterapiassa. Validia on ollut koko tämän vammautumiseni ajan mukanani.”

Jari Härkälä

  • Porilaissyntyinen entinen jääkiekkoilija ja valmentaja.
  • Sai 17. maaliskuuta 2015 solislaskimoveritulpan, menetti tajuntansa, kaatui ja löi päänsä katuun.
  • Härkälän niskanikamat vaurioituivat kaatumisessa, ja seurauksena oli osittainen neliraajahalvaus.
  • Aloitti viiden kuukauden kuntoutusjakson Validialla huhtikuussa 2015. Jatkaa avokuntoutuksessa.
Katso Jarin koko kuntoutuspolku hänen itsensä kertomana.