Ateriapalvelut kehittävät toimintaa yhdessä Helsingin yliopiston kanssa
Validia ja Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+:n järjestivät yhteistyössä ateriapalveluiden kehittämispäivän maaliskuun alussa.
Ruoka herättää paljon tunteita, sillä se on osa kaikkien meidän arkeamme, ja on ravitsemuksen lisäksi usein myös nautinto. Ravitsevan, laadukkaan, terveellisen, monipuolisen ja maukkaan ruuan merkityksen tunnistaa meistä jokainen ja tämä on yksi laatukriteereistämme palveluntarjonnassa. Validia ja Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+:n järjestivät yhteistyössä ateriapalveluiden kehittämispäivän maaliskuun alussa.
Kehittämispäivien tavoitteena oli, että osallistujat saavat tietoa, innostusta ja konkreettisia malleja huomioida aterioiden valmistuksessa ja jakelussa ruokavalintojen eettisiä ja ekologisia näkökulmia, vatsa- ja suolistoterveyttä ja niihin liittyvien sairauksien ennaltaehkäisyä sekä ruokakolmion toteutumista aterioilla. Kouluttajina toimivat laillistettu ravitsemusterapeutti Raisa Valve, elintarviketieteen maisteri Meri Mathlin ja laillistettu ravitsemusterapeutti, filosofian tohtori, MBA Reijo Laatikainen.
Koulutuksen sisältöaiheet:
- Mitä ruokakolmio kertoo suositeltavasta ruokavaliosta?
- Kestävä ja vastuullinen ruokaketju pellolta pöytään
- Ruokavalintojen merkitys toiminnallisissa vatsavaivoissa ja suolistosairauksissa
- Ravinto kroonisten vakavien sairauksien ehkäisyssä. Fokuksessa sydän- ja verisuonisairaudet, tyypin 2 diabetes sekä syöpä
Validialta valmennusta koordinoi ateriapalvelupäällikkö Erja Ruuttila: ”Ruoalla ja ruokailuhetkillä on tärkeä rooli asiakkaidemme päivässä niin ravitsemuksen kuin yhteisöllisyyden kannalta. Ruokailuhetkinä tavataan tuttuja ja vaihdetaan kuulumisia. Palvelutapahtumana ateriointi on neljä kertaa vuorokaudessa toistuva tapahtuma, jolloin ateriapalveluiden osuus onnistuneeseen palvelukokemukseen on merkittävä. Ruuan tarkoitus on edistää ja ylläpitää terveyttä, mutta myös tuottaa hyvää mieltä. Asiakkaidemme toiveena ovat yleensä tutut, tavalliset kotiruoat. Näitä toiveita me ateriapalvelussa toteutamme ja piristeeksi välillä valmistamme jotain uusia ja erilaisia makuelämyksiä.”
Erja jatkaa: ”Ruoka ja ruokapalvelut muuttuvat ja kehittyvät nopeasti. Muuttuvassa ajassa asioiden painopisteet myös muuttuvat. Nyt kiinnitetään suurta huomiota ruuan eettisyyteen ja ekologisuuteen. Sen vuoksi ateriapalveluhenkilöstön kehittämispäivillä tarkasteltiin, mitä me voimme osaltamme tehdä eettisyyden ja ekologisuuden eteen Validian ruokapalvelussa. Otamme tulevaisuudessa pienen, mutta haastavan askeleen kohti kasvisruokien parempaa suosioita.”
Ateriapalveluidemme henkilöstömme ammattitaitoa punnitaan myös asiakkaidemme erityisruokavalioiden ja ruoka-aineallergioiden huomioimisessa. Kyse ei ole pelkästään ruoka-aineallergioista vaan esim. ruuan koostumus tulee huomioida sekä yhä useammin useiden eri ruoka-aineiden huomioimisesta yksilöllisissä ruokavalioissa. Ateriapalveluhenkilöstömme on alansa huippuammattilaisia, kun ruuan valmistuksessa tulee maun lisäksi huomioida pitkä lista eri seikkoja. ”Henkilöstömme on hyvin vastuuntuntoista ja sitoutunutta porukkaa”, kiittelee Erja.
Lisää ajankohtaisia uutisia
Vuonna 2021 aloitettu Validian laatuohjelma tuottaa tulosta
Nimitykset, Uutiset 19.11.2024Validia käynnisti vuonna 2021 osana strategia- ja muutosprosessia historiallisesti mittavan palveluiden ja toiminnan laadun kehittämiseen …
Bobath-kurssi Synapsiassa
Uutiset 13.11.202413.11.2024 Tavoitteenamme on olla vammaispalveluiden laatujohtaja, ja henkilöstömme osaamisen kehittäminen on meille tärkeää. Halusimme tarjota …
Sote tarjoaa naisille paalupaikan johtajuuteen
Uutiset 12.11.2024Lausahdus ”sosiaali- ja terveyspalvelut lepäävät naisten harteilla” pitää paikkansa siten, että lähes 90 % alalla …