Siirry sisältöön

Monika Poitschke-Bister viihtyy uudessa työssään Ryhmäkoti Jatkossa niin hyvin, että hän ihmettelee, miksei vaihtanut toimistotöistä hoitoalalle jo aiemmin. Ryhmäkoti Jatko oli ensimmäinen harjoittelupaikkani, kun opiskelin lähihoitajaksi. Jatkossa oli niin mukavaa, että tein täällä loputkin harjoitteluni ja näyttötyöni.

Sain Jatkosta myös keikkatöitä opiskeluaikanani. Valmistuin huhtikuussa, ja elokuussa aloitin täällä vakituisena työntekijänä. Olen alkuperäiseltä ammatiltani liiketalouden ja hallinnon merkonomi. Olen usein miettinyt, miksen keksinyt jo aiemmin vaihtaa ammattia – miksi olen istunut niin monta vuotta toimistossa. Onneksi minulla on vielä työuraa jäljellä ja voin viettää sen Ryhmäkoti Jatkossa.

Käytän töissä myös saksan kieltä

Viihdyn Jatkossa, koska täällä on hyvä ilmapiiri ja koska työ on mielenkiintoista ja monipuolista. Ei ole kahta samanlaista työpäivää. Päivien kulku pohjautuu asukkaiden rytmiin: milloin kukin menee päivätoimintaan ja tulee sieltä kotiin ja milloin kukakin haluaa nousta ylös ja mennä nukkumaan.

Kunnioitamme jokaisen omaa elämänrytmiä. Tässä työssä on ylipäätäänkin tärkeää kunnioittaa ja arvostaa asukkaita. Kuuntelemme heidän mielipiteitään, ja tarvittaessa neuvottelemme ja perustelemme asiat hoitajan näkökulmasta. Olen oppinut Jatkossa paljon muun muassa henkilökohtaisten apuvälineiden ja vaihtoehtoisten kommunikaatiomenetelmien käytöstä.

Suurin osa asukkaistamme käyttää jotakin vaihtoehtoista kommunikaatiomenetelmää, kuten bliss-käsitekirjoitusjärjestelmää, kommunikaatiokansiota tai tietokonetta. Se on tosi mielenkiintoista.

Yksi kuudesta asukkaastamme on asunut lapsena Saksassa, mistä minäkin olen kotoisin, joten kommunikoimme saksan kielellä. Oli tosi harvinainen sattuma, että me kaksi satuimme samaan paikkaan. Vitsailenkin, että tämä on selvästi jonkinlainen merkki – työ Jatkossa oli kohtaloni.

Olemme kuin iso perhe

Hoiva- ja avustustehtävien lisäksi työhömme kuuluu esimerkiksi ruoanlaittoa, vaatehuoltoa ja asukkaiden kotien siistimistä. Käymme ulkoilemassa asukkaiden kanssa ja juttelemme heidän kanssaan. Ne ovat tärkeitä ja mukavia hetkiä.

Korona-aikana emme ole voineet pitää tavallisia taide- ja juttukerhojamme, mutta minä järjestän asukkaille kerran viikossa toimintaillan, jonka tarkoitus on pitää hauskaa yhdessä. Suunnittelemme toimintaillan ohjelman yhdessä asukkaiden ja työkavereitteni kanssa. Joskus olemme esimerkiksi paistaneet lettuja, ja vähän aikaa sitten lauloimme karaokea. Se oli niin hauskaa, että karaokeilta täytyy ehdottomasti ottaa uusiksi.

Juhlapyhien alla meillä on teemaan sopivaa askartelua. Olen myös pitänyt asukkaille pieniä juhla- ja liputuspäiviin liittyviä tietokilpailuja, ja joskus ihan vain pelaamme lautapelejä tai bingoa, kuuntelemme musiikkia tai luemme yhdessä.

Minusta tuntuu, että me Jatkossa olemme kuin yksi iso perhe. Jatkon asukkaat ovat ihania ihmisiä, ja meillä on hauskaa yhdessä. Myös hyvä yhteistyö työkavereiden kanssa on minulle tärkeää, samoin se, että meillä on tosi hyvä ja reilu esimies. Työ Ryhmäkoti Jatkossa on niin kivaa, ettei töihin lähteminen harmita koskaan.

Monika Poitschke-Bister
ohjaaja
Ryhmäkoti Jatko

Lue Timon uratarina

Lähihoitaja Timo tekee kolmivuorotyötä ryhmäkoti Jatkossa, jonka asukkaat ovat tulleet hänelle hyvin tutuiksi työvuosien aikana. Asukkaat odottavatkin Timoa aina innolla seuraavaan työvuoroon.

Kaksi asukasta ja hoitaja keskustelevat ja juovat kahvia.

Ryhmäkoti Jatko

Yhteisöllisessä ryhmäkodissa Helsingin Pohjois-Haagassa vietetään paljon aikaa yhdessä, suunnitellaan arkea sekä vieraillaan läheisessä Alppiruusupuistossa.

Validialainen hoitaja.

Töissä asumisen palveluissa

Meillä hoitotyö on monipuolista ja ihmisläheistä. Hoitajat ovat asiakkaillemme läheisiä ja auttavat heitä elämään mahdollisimman normaalia arkea. Me noudatamme kaikessa auttamisessamme kuntoutumista tukevaa ja toimintakykyä ylläpitävää työotetta, ja hyödynnämme työssämme apuvälineitä ja teknologiaa.