Siirry sisältöön

Markus Kämäräinen asuu ensimmäisessä omassa kodissaan Tampereella. ”Kaikki on mennyt hyvin, vaikka vähän pelotti asua yksin ensimmäistä kertaa. Nyt minulla on jo rutiinit kaupassakäyntiin ja kodinhoitoon. Asumisvalmennuksesta oli apua muutoksessa. Sen aikana kerätyn tiedon avulla talon henkilökunta osasi jo heti alussa huomioida avuntarpeeni”, Markus kertoo.

Markus asumisjaksolla arvioivassa ja valmentavassa asumisessa

Markus Kämäräinen, 22, kertoo kuinka hän päätyi arvioivalle ja valmentavalle asumisjaksolle Tampereen Validia-taloon.

Markus alkoi lukion jälkeen suunnitella muuttoa ensimmäiseen omaan kotiin. Hän pohdiskeli, mikä voisi olla sopiva asumismuoto ja missä kaupungissa hän haluaisi asua. Validia Kuntoutuksen kuntoutusjaksolla Markus kuuli Validia Asumisen arvioivasta ja valmentavasta asumisesta ja innostui asiasta. Hän muutti asumisjakson ajaksi Tampereen Validia-taloon ja sai tuekseen oman ohjaajan sekä Validia Asumisen asiantuntijatiimin.

”Kotona olin tottunut, että henkilökohtainen avustaja ja vanhemmat auttavat ja ovat läsnä. Palveluasumisessa piti totutella kutsujärjestelmään. Aluksi oli vaikeaa pyytää apua, enkä olisi halunnut vaivata pikkuasioilla. Minua kuitenkin kannustettiin siihen, että apua saa ja pitää kutsua”, Markus kertoo. Jakson lopuksi Markukselle suositeltiin palveluasumista. Tampere tuntui hyvältä vaihtoehdolta myös vakituiseksi asuinpaikaksi ja ensimmäinen oma asunto löytyi Tumpin Validia-talosta. Tampereella mies on jatkanut myös Validia Kuntoutuksen avoterapiapalveluiden asiakkaana.

Markuksen asumismuodon valinta

Markuksen arvioivalla jaksolla arvioitiin hänen avuntarvettaan ja hänelle suositeltiin asumispalveluissa asumista, jotta esimerkiksi yöllä on mahdollista saada apua. Tumpin Validia-talosta löytyi Markukselle uusi koti.

Arvioiva ja valmentava asumisjakso antoi Markukselle hyviä eväitä itsenäiseen elämään: ”Ymmärsin, että pyykit eivät peseydy itsestään. Oli hyvä, että valmennusjakson aikana sain rauhassa keskittyä oman elämän suunnitteluun ja järjestämiseen”, hän muistelee.

Hoitaja ja asiakas lukevat yhdessä lehteä.

Arvioiva asuminen eli arva

Arvioiva ja valmentava asuminen sopii itsenäistyvälle henkilölle, joka ei ole täysin varma omasta avuntarpeestaan. Asumisjakson aikana avuntarve arvioidaan ja sopiva asumismuoto suunnitellaan yhdessä. Tutustu tarkemmin arvioivaan ja valmentavaan asumiseen.

Tampereen Validia-talo ulkoapäin, kerrostalo, jossa lasitetut parvekkeet.

Tampereen Validia-talo

Tampereen Validia-talo tarjoaa monipuolisia asumispalveluita erilaisiin tarpeisiin. Myös arvioivaa ja valmentavaa asumista on tarjolla Tampereen Validia-talossa. Arvioivaan ja valmentaan asumisjaksoon voi hakea ympäri Suomen. Tutustu tarkemmin Tampereen Validia-taloon.

Tumpin Validia-talo ulkoapäin.

Tumpin Validia-talo

Tumpin Validia-talo sijaitsee Tampereen Hervannalla keskeisten palveluiden ja uuden raitiovaunulinjan äärellä. Viihtyisät, avarat ja valoisat asunnot voit sisustaa oman makusi ja tarpeittesi mukaan. Tutustu tarkemmin Tumpin Validia-taloon.