Siirry sisältöön

Henkilökohtainen avustaja Sami Perälä

Sami Perälä huomasi kauppaoppilaitoksessa opiskellessaan, että toisten auttaminen tuntui hänestä mielekkäältä työltä. Niinpä Perälä vaihtoi alaa, hakeutui henkilökohtaisen avustajan tehtäviin ja päätyi Validialle monipuoliseen työhön, jossa hänellä on myös mahdollisuus oppia uutta ja edetä urallaan.

Opiskelin alun perin kauppaoppilaitoksessa tietojenkäsittelyä, mutta minusta alkoi hiljalleen tuntua, ettei ala sittenkään ole minun juttuni. Samoihin aikoihin isäni näkö heikentyi voimakkaasti. Läksin usein isän mukaan silmälääkärille ja kauppaan, ja kuskasin muutenkin häntä tarpeen mukaan. Suoritin koulun loppuun, mutta valmistuttuani päätin hakea aivan muunlaisia töitä.

Isän auttaminen oli tuntunut minusta mielekkäältä, joten hain ja sain henkilökohtaisen avustajan töitä Vaasassa siihen aikaan olleesta Avustajakeskuksesta. Toimin muutaman vuoden yhden asiakkaan avustajana, kunnes hän muutti Vaasasta takaisin kotiseudulleen.
Ystäväni työskenteli tuolloin hoitajana Validialla, ja hän ehdotti, että minäkin hakisin töihin samaan taloon. En kuitenkaan ehtinyt laittaa edes hakemusta, ennen kuin nykyinen esihenkilöni Päivi Siltanen soitti minulle; hän oli saanut yhteystietoni työvoimatoimistosta, jonne olin kirjautunut edellisen pestini päätyttyä. Siitä puhelusta alkoi taipaleeni Validialla.

Avustettavien kanssa museoon, jääkiekko-otteluun ja espanjan tunneille

Olen nyt työskennellyt henkilökohtaisena avustajana Validialla melkein viisi vuotta, ja viihdyn hyvin. Tein aluksi puoli vuotta tuntitöitä, minkä jälkeen sain vakituisen paikan.

Avustan joka viikko useita asiakkaita, ja se on yksi työni parhaista puolista. Minusta on hienoa, että saan tavata erilaisia ihmisiä ja että työ on niin monipuolista. Jonkun avustettavani kanssa käymme ulkoilemassa, toisen kanssa kaupassa, ja kolmannen kanssa saatamme tehdä yhdessä jotain pieniä kotihommia. Olen ollut asiakkaiden kanssa niin museossa, taiteiden yössä kuin jääkiekko-otteluissakin. Yksi avustettavistani opiskeli espanjaa, ja minä olin mukana tekemässä muistiinpanoja hänen avukseen. Toimenkuvani on siis tosi laaja, ja se rakentuu sen mukaan, missä avustettavat tarvitsevat apua ja mitä he tykkäävät harrastaa.

Uusia oppimisen mahdollisuuksia työssä


Olin ehtinyt olla jonkin aikaa Validialla, kun esihenkilöni ehdotti, että minut voitaisiin perehdyttää paikkaamaan esimerkiksi esihenkilön ja tiimivetäjän sairaus- ja vuosilomia. Sain hyvän perehdytyksen talon järjestelmiin, jotka hallitsen nyt perusteellisesti.

Tuurasin aluksi esihenkilöitä kesälomilla, ja siitä vastuuni on hiljalleen kasvanut. Tällä hetkellä tapaan asiakkaita hieman aiempaa vähemmän, sillä minut palkattiin kesäksi palvelukoordinaattorin tehtävään paikkaamaan äitiyslomaa ja esihenkilöiden kesälomia, ja tämä pesti on jatkunut toistaiseksi ja jatkuu näillä näkymin vuoden loppuun asti. Tämäkin on tuonut työhöni lisää monipuolisuutta ja oppimisen mahdollisuuksia.

Lisäksi olen ollut mukana Validian Oivalluttajat-ryhmässä, jonka puitteissa olen muun muassa päässyt pitämään arvojamme käsitteleviä työpajoja työyhteisössämme.

Esihenkilöinä ja työkavereina huipputyyppejä

Monipuolisuuden ja huippumukavien asiakkaiden lisäksi työssäni parasta on juuri työyhteisö. Yhteistyö hoitajien kanssa Vaasan Validia-talossa sujuu hyvin, yksikönpäällikkö Tuula Laulaja ja esihenkilöni Päivi ovat aivan mahtavia tyyppejä, ja esimerkiksi Validia-päivillä olen saanut tavata lisää huipputyyppejä eri puolilta Suomea.

Työssäni on hienoa myös joustavuus, ja jos avustajan töitä tekee tuntityönä, on joustoa vieläkin enemmän: voit itse päättää esimerkiksi, teetkö ilta- vai päivätöitä vai molempia ja milloin pidät vapaata. Mihinkään tuntimäärään ei tarvitse sitoutua, ja työ sopii kaikille, jotka tykkäävät olla ihmisten kanssa tekemisissä.

Monet tekevätkin henkilökohtaisen avustajan töitä jonkin aikaa sellaisessa elämänvaiheessa, kun esimerkiksi opiskelevat tai eivät muuten voi sitoutua pitkäaikaiseen työsuhteeseen. Minä olen kuitenkin viihtynyt niin hyvin, etten aio ainakaan lähiaikoina lähteä täältä mihinkään.

Sami Perälä
henkilökohtainen avustaja
Vaasa

Henkilökohtainen avustaja auttaa asiakasta pukemisessa.

Töissä henkilökohtaisena avustajana

Henkilökohtaisena avustajana kuljet apua tarvitsevan asiakkaan mukana hänen arjessaan, töissään, koulussaan ja vapaa-ajallaan harrastuksissa ja tapahtumissa. Työ sopii hyvin myös esimerkiksi opiskelijalle tai keikkatyötä kaipaavalle.

Henkilökohtainen avustaja ja asiakas ruokalassa.

Mitä henkilökohtainen apu on?

Henkilökohtainen avustaja voi auttaa päivittäisissä toimissa (pukeutuminen, peseytyminen, ruoanlaitto, siivous, kaupassakäynti, lääkärikäynnit ja muu asiointi), töissä ja opiskelussa. Myös harrastuksiin, yhteiskunnalliseen osallistumiseen sekä sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämiseen voidaan myöntää henkilökohtaista apua, jolloin tätä usein kutsutaan vapaa-ajan avuksi.