Siirry sisältöön
Heidi Nikula

Heidi Nikula epäili nuorena kesätyöntekijänä, ettei hänestä ole työhön Rovaniemen Validia-talossa. Nyt hän työskentelee talossa tiimivastaavana ja pitää sitä toisena kotinaan.

Ensimmäinen kosketukseni Rovaniemen Validia-taloon oli kuukauden pesti kaupungin nuorten kesätyösetelillä 1994. Sinä kesänä ajattelin, että tämä ei ole yhtään minun paikkani.

Aloitin seuraavana syksynä lähihoitajaopinnot. Kun meillä oli edessä hoivaharjoittelujakso, nostimme harjoittelupaikat hatusta, ja minulle sattui tämä talo. Vielä silloinkin mietin, että voi ei, en varmasti mene. Menin kuitenkin, ja sehän kääntyikin niin, että pian jo perehdytin opiskelukavereitani työhön ja talon tavoille. Mieleni muuttui ja aloin viihtyä, kun tajusin, että kyllä minusta sittenkin on tähän työhön.

Ensimmäisenä kesänäni olin ollut jonkinlaisen alkujärkytyksen vallassa. Minulla ei ollut aiempaa kokemusta vammaisista ihmisistä, ja ajattelin, etten ymmärrä heitä tarpeeksi enkä osaa auttaa heitä. Kysymys oli siis lähinnä omien pelkojeni ja epävarmuuksieni voittamisesta.

Työssä viihtymiseeni on vaikuttanut tosi paljon se, että olen saanut vuosien varrella riittävästi haasteita ja vastuuta.

Sopivasti haasteita ja vastuuta

Jäin taloon tekemään keikkaa opintojen ohessa iltaisin kello 16–24. Koulupäiväni loppui neljältä, ja tulin sen jälkeen suoraan tänne. Tätä tahtia en tietenkään jaksanut paria viikkoa pitempään, kun minulla oli vielä pienet lapsetkin kotona. Totesin, että nyt on pakko pitää breikkiä. Sen jälkeen tein opiskeluaikana vain kesätöitä ja sijaisuuksia. Valmistuin lähihoitajaksi 1996 ja jatkoin töitä talossa. Vuonna 1998 minut vakinaistettiin.

Nykyisin Rovaniemen Validia-talo on minulle kuin toinen koti. Työssä viihtymiseeni on vaikuttanut tosi paljon se, että olen saanut vuosien varrella riittävästi haasteita ja vastuuta. Olen päässyt mukaan kehittämään ja rakentamaan uutta – ja välillä purkamaan entistäkin. Olen myös saanut mahdollisuuden hankkia lisäkoulutusta työajallani.

Alun perin suuntauduin lähihoitajaopinnoissani lapsiin ja nuoriin, ja olen opiskellut työn ohessa kuntoutuksen osa-alueen ja suorittanut neuropsykiatrisen valmentajan koulutuksen sekä johtamisen erityisammattitutkinnon.

Iloisessa yksikössämme nauretaan paljon

Tiimivastaavana aloitin ensi kertaa 2000. Sen jälkeen olen toiminut tarvittaessa yksikönpäällikön sijaisena, pari vuotta sitten pitemmänkin pätkän. Teen päivävuoroa maanantaista perjantaihin. Aamupäivät olen mukana hoitotyössä, ja iltapäivän aikana teen kirjallisia töitä ja hoidan juoksevia asioita.

Teen tiivistä yhteistyötä yksikönpäällikön kanssa. Olemme sopineet joidenkin tehtävien jakamisesta keskenämme, sillä Minna tekee talossa myös sairaanhoitajan työtä. Yhteistyömme toimii tosi hyvin. Päivät ovat täysiä ja menevät nopeasti. Välillä on tietenkin raskasta, ja silloin kivat työkaverit, hyvä esimies ja porukkamme yhteinen huumori ovat tärkeitä voimavaroja. Olemme iloinen yksikkö, ja meillä nauretaan paljon. Myös asiakkailta ja heidän omaisiltaan tullut myönteinen palaute antaa voimaa – vaikka sen vastaanottaminen onkin meille suomalaisille välillä vaikeaa. Mutta kyllä jokainen kiitos lämmittää mieltä.

Heidi Nikula
Tiimivastaava
Rovaniemen Validia-talo

Rovaniemen Validia-talo

Rovaniemen Validia-talossa pääset mukaan iloiseen, huumorintajuiseen työporukkaan. Työssäsi et ole koskaan yksin, vaan meillä kaikki auttavat ja tukevat toisiaan. Kollegalta voi aina kysyä neuvoa.

Ruuan laitto, asukas ja hoitaja

Töissä asumisen palveluissa

Meillä hoitotyö on monipuolista ja ihmisläheistä. Hoitajat ovat asiakkaillemme läheisiä ja auttavat heitä elämään mahdollisimman normaalia arkea. Me noudatamme kaikessa auttamisessamme kuntoutumista tukevaa ja toimintakykyä ylläpitävää työotetta, ja hyödynnämme työssämme apuvälineitä ja teknologiaa.