Siirry sisältöön

Kasperi Savilahti on asunut kolme vuotta yksiössä Turun Hirvensalon Validia-talossa. Itsenäinen asuminen merkitsee hänelle ennen muuta vapautta.

”Parasta omassa asunnossa on se, että voin päättää itse, mitä teen, ja tulla kotiin niin myöhään kuin haluan”, Kasperi Savilahti sanoo.

Kasperi muutti yksiöön Hirvensalon Validia-taloon 2016. Sitä ennen hän ehti asua yhdeksän vuotta Validian lasten ja nuorten yksikössä Turun Validia-talossa.

”Kun täytin 21, oli aika aikuistua. Muutto omaan asuntoon oli minulle hyppäys aikuisten maailmaan”, Kasperi kertoo.

Kun muutto tuli ajankohtaiseksi, Kasperin piti päättää, missä kaupungissa hän halusi asua. Vaihtoehtona olisi ollut paluu lapsuuden Tampereelle, jossa myös Kasperin isä asuu.

Vanha kotikaupunki ei kuitenkaan tuntunut enää omalta. Muutto Tampereelle olisi merkinnyt muuttoa tuntemattomaan, eikä Kasperi pidä suurista muutoksista. Hän päätti jäädä Turkuun.

”Olin jo kerran hyvästellyt lapsuudenkaverit Tampereella ja saanut asiani mallilleen Turussa. Elämäni on nyt täällä.”

Ulkoilua luonnon helmassa ja kaupungilla

Kasperi on iloinen siitä, että sai asunnon juuri Hirvensalosta, jonne hänen kavereillaankin on hyvät kulkuyhteydet. Kasperi itse liikkuu avuntarpeensa vuoksi taksilla, mutta aivan Validia-talon viereen pääsee Turun keskustasta myös matalalattiabussilla.

Hirvensalon Validia-talo on kahden yksikerroksisen rivitalon yhteisö, joka sijaitsee rauhallisella pientaloalueella.

Asuntoja on yhteensä 20. Asukkaiden käytössä on myös yhteinen oleskelutila sekä esteetön sauna ja pesutupa. Apua kaikkiin päivittäisiin toimiin on tehostetun palveluasumisen yksikössä saatavilla ympäri vuorokauden.

Talon isolta terassilta avautuu vihanta metsänäkymä. Luonto tuoksuineen ja linnunlauluineen on aivan takapihalla. Matkaa merenrantaan, esteettömälle uimarannalle on puolisentoista kilometriä, Turun keskustaan yhdeksän kilometriä.

Näissä vehreissä maisemissa Kasperi ulkoilee siskonsa kanssa, kun tämä käy kylässä. Tänään suunnitelmissa on kuitenkin toisenlaista ulkoilua: Kasperi täyttää 24 ja suuntaa kaupungille juhlimaan vapaa-ajanavustajansa Talvikin kanssa.

Mutta ennen kuin päästään juhlimaan, edessä on aivan tavallinen arkipäivä.

”Haluan, että kaikki on just eikä melkein”

Kasperi valmistautuu lähtemään aamuyhdeksäksi päivätoimintaan, kuten suurin osa muistakin Hirvensalon asukkaista. Hän laittautuu hoitajien avustuksella valmiiksi pihalle odottamaan taksia.

Täsmällisyys on Kasperille tärkeää, ja hän haluaa olla paikalla mieluummin etuajassa kuin viime tipassa. Tämän vuoksi hän ehtii yleensä joka aamu ulos jo ennen taksin tuloa.

Tuttu taksinkuljettaja Rosita Kallio saapuu ja nostaa Kasperin hissillä invataksin kyytiin. Auton nokka käännetään kohti Aistitaloa.

Kasperi kertoo tämän olevan hänelle usein yksi päivän parhaista hetkistä. Hän toteaa lähtevänsä mielellään päivätoimintaan, jossa saa tavata mukavia ihmisiä ja pääsee muun muassa hoitamaan asioitaan tietokoneella.

Joinakin päivinä Kasperin päiväohjelmassa on myös jumppaa. Vaikka Hirvensalossa saa tarvittaessa apua kaikkiin päivittäisiin rutiineihin, Kasperi hoitaa niin jumppien kuin taksienkin sopimiset itse. Hän haluaa toimia itsenäisesti ja huolehtia asioiden sujumisesta.

”Olen järjestelmällinen kaveri. Haluan, että kaikki on just eikä melkein.”

Kasperi Savilahti viihtyy päivätoiminnassa ja sinne lähteminen onkin yksi hänen päivänsä parhaita hetkiä.

Levysoittimessa soi Cheek

Kun taksi tuo Kasperin iltapäivällä takaisin Hirvensaloon, navakka tuuli kolistelee postilaatikkojen kansia, mutta ilmassa on jo kevättä. Aurinko sulattaa viimeisiä jääliuskoja pihalta ja valaisee Validia-talon avaran, vaaleanvihreäsävyisen oleskeluhuoneen.

Yksikönpäällikkö Lillemor Wennerström auttaa Kasperin piipahdukselle oleskeluhuoneeseen, jossa paikalle osuneet asukkaat ja työntekijät onnittelevat syntymäpäiväsankaria ja kyselevät tämän iltasuunnitelmista.

Kasperi siirtyy pian omaan kotiinsa odottamaan Talvikkia ja valmistautumaan kaupungille lähtöön. Hänen asuntoonsa pääsee suoraan yhteisistä tiloista, kun taas suurimpaan osaan talon muista yksiöistä kuljetaan ulkokautta.

Kasperin asunnossa on helppo arvata, että musiikki kuuluu hänen lempiharrastuksiinsa. Levyhylly on täynnä lattiasta kattoon, ja ahkerimmassa soitossa olevat Cheekin levyt ovat jääneet odottelemaan tietokoneen viereen.

Cheek hymyilee myös valokuvataulussa Kasperin vuoteen yläpuolella. Näyttää siltä, että täällä asuu vannoutunut fani.

”Kyllä, kaikki Cheekiin liittyvä kiinnostaa”, Kasperi myöntää ja laskeskelee, kuinka monella tämän keikalla ehti käydä, ennen kuin räppäri lopetti uransa Lahden mäkimonttuun.

Suosikkinsa jäähyväiskeikan Kasperi katseli suorana lähetyksenä omasta tv:stään.

Televisiota voi katsella ja musiikkia kuunnella myös talon yhteisessä oleskeluhuoneessa. Omassa asunnossa tv-kanavan saa kuitenkin valita joka kerta itse ja omaa lempilevyään voi kuunnella niin monta kertaa peräkkäin kuin haluaa.

Omassa kodissa kaikesta saa määrätä itse.

Hirvensalon Validia-talossa eletään rivitalo yhteisössä luonnon lähettyvillä