Siirry sisältöön
Lähihoitaja Duaa Issa

Duaa Issa löysi unelmiensa oppisopimuspaikan Kokkolan Validia-talosta, jossa hän pääsee halutessaan jatkamaan vakituisessa työsuhteessa oppisopimusjakson jälkeen.

Löysin Validian, kun etsin koulutehtävää varten tietoa suomalaisista hoiva-alan yrityksistä. Kiinnostuin heti. Olen aina ajatellut, että haluaisin lähihoitajaksi valmistuttuani auttaa ihmisiä, jotka tarvitsevat tukea arjessaan.

Aloin haaveilla lähihoitajan ammatista heti tultuani Suomeen kahdeksan vuotta sitten. Halusin kuitenkin ensin oppia suomen kielen, jotta pärjäisin ammatissa. Kävin yhden kielikurssin, ja opiskelin sen jälkeen itsenäisesti kotona äitiyslomalla.

Moni ehdotti minulle, että hakeutuisin töihin hoitamaan lapsia. Minua tämä vähän nauratti, sillä minulla on kotona viisi lasta. Töissä teen mielelläni jotain muuta!

Validiaa etsimässä rekrytointimessuilta

Aloitin lähihoitajaopinnot Kpedussa vuonna 2020, ja syksyllä 2022 minulla oli edessä työharjoittelu. Minulle oli selvää, että Validia on minun paikkani.

Olin lukenut netistä kaikki tiedot, jotka Validiasta löysin, ja lisäksi etsin rekrytointimessuilta Validian pisteen, jossa pääsin juttelemaan talossa työskentelevien ihmisten kanssa. Työ kuulosti juuri sellaiselta, mitä haluan tehdä.

Työ joustaa elämäntilanteen mukaan

Soitin vielä ennen harjoittelun alkua Kokkolan Validia-talon esihenkilölle Mervi Kauppiselle ja kerroin, että minulla on pieniä lapsia ja että minun pitää varmistaa heidän hoitojärjestelynsä työvuorojen aikana.

Mervi sanoi heti, että tämä ei ole mikään ongelma; Kokkolan talossa ihmisten elämäntilanteet otetaan huomioon ja työvuorot sovitaan niin, että lastenhoito onnistuu. Olin tosi kiitollinen siitä, että asia järjestyi näin joustavasti.

Juttelin Mervin kanssa myös pukeutumisesta. Kysyin, tuleeko siitä haasteita, että minä musliminaisena käytän huntua enkä pukeudu esimerkiksi lyhythihaisiin paitoihin. Tähänkin Mervi vastasi, että asiassa ei ole mitään ongelmaa, vaan voin pukeutua töissä juuri niin kuin minulle sopii.

Pääsin toteuttamaan unelmaani ja auttamaan ihmisiä

Kun aloitin työharjoittelun Kokkolan Validia-talossa, huomasin nopeasti, että tämä tosiaan on minun paikkani. Kaikki olivat niin ystävällisiä, ja pääsin toteuttamaan unelmaani ja auttamaan ihmisiä.

Minulla oli harjoittelussa juuri minulle sopivat ohjaajat, ja työporukka on muutenkin tosi kiva. Talon asukkaisiin on ollut ilo tutustua. Heidän auttamisensa ja kohtaamisensa on minulle työssä kaikkein tärkeintä.

Pukeutumisestani on juteltu myös asukkaiden kanssa, ja kaikki asukkaat ovat kyselleet taustastani. Esimerkiksi yksi heistä kysyi, miksi olen muuttanut Suomeen. Selitin, että kotimaassani Syyriassa on sota, joka on jatkunut jo kauan. ”Minä menen sinne ja käsken lopettaa sen sotimisen! Ei ole oikein, että minun kiltin hoitajani kotimaassa soditaan”, hän sanoi minulle.

Tuntuu hienolta osata ja pärjätä

Olin jo etukäteen lukenut netistä, että Kokkolan Validia-talo ottaa myös oppisopimusopiskelijoita. Kysyin aiheesta Merviltä, ja hän sanoi, että hän pitäisi minut ilomielin talossa harjoitteluni jälkeenkin. Ja niin pääsin jatkamaan opintojani ja unelmatyötäni oppisopimuksella Validialla.

On mukavaa, että saan jo nyt oppisopimusaikanani osallistua kaikkiin hoivatöihin. Aivan ihana ohjaajani Sanna antaa minulle koko ajan enemmän vastuuta, ja tuntuu hienolta, kun huomaan, että osaan ja pärjään. Saan myös suunnitella työtäni itsenäisesti, mutta en jää työssäni koskaan yksin. Sannalta ja kaikilta muiltakin työkavereilta voin aina kysyä neuvoa.

Tänne haluan palata

Olen tosi onnellinen, että löysin näin hyvän oppisopimuspaikan, jossa saan oppia käytännössä unelma-ammattiani, lähihoitajan ammattia, ja joka on vieläpä lähellä omaa kotiani.

Toivon, että oppisopimusjakson päätyttyä saan jatkaa täällä työsuhteessa, ja Mervi onkin sanonut, että minulle löytyy kyllä täältä vakituinen työpaikka.

Ennen sitä minun täytyy kuitenkin käydä vielä suorittamassa opintoihini kuuluva pakollinen harjoittelu toisella työnantajalla. Vitsailen Merville, että kun menen harjoitteluun muualle, laitan hänelle varmasti joka päivä viestiä, jottei hän vain unohda minua: ”Mitä kuuluu? Muistathan minut?” Sillä tänne minä todella haluan palata.

Duaa Issa
lähihoitajaopiskelija
Kokkolan Validia-talo

Kokkolan Validia-talo ulkoapäin kuvattuna, kerrostalo talvimaisemassa.

Kokkolan Validia-talo

Meiltä pääsee helposti ja nopeasti paitsi luontoon myös kaikkien palvelujen äärelle. Lähimpään ruokakauppaan on matkaa noin puoli kilometriä, ja parin kilometrin päästä löytyy ostoskeskus, jonne menevä bussi kulkee aivan talomme oven edestä. Bussi vie kätevästi myös läheiselle metroasemalle, josta hurauttaa parissa kymmenessä minuutissa Helsingin keskustaan.

Ruuan laitto, asukas ja hoitaja

Töissä asumisen palveluissa

Meillä hoitotyö on monipuolista ja ihmisläheistä. Hoitajat ovat asiakkaillemme läheisiä ja auttavat heitä elämään mahdollisimman normaalia arkea. Me noudatamme kaikessa auttamisessamme kuntoutumista tukevaa ja toimintakykyä ylläpitävää työotetta, ja hyödynnämme työssämme apuvälineitä ja teknologiaa.