Siirry sisältöön

Pia Pitkänen on tehnyt monipuolisesti erilaisia töitä terveydenhoitoalalla. Myös työnteon ja opiskelemisen yhdistäminen on onnistunut moitteettomasti.

Kun asuin parikymppisenä pääkaupunkiseudulla, kotini lähellä oli Invalidiliiton palvelutalo. Kävelin sisään kysymään töitä, ja aloitin koeajalla kotiavustajana seuraavana päivänä. Tykästyin todella paljon työhön ja talon asukkaisiin, mutta palasin parin vuoden jälkeen kotiseudulleni Kuopioon. Kun Invalidiliitto avasi täällä uuden palvelutalon, hain heti paikkaa. Minut palkattiin taloon nuorimpana vakituisena työntekijänä helmikuussa 1991.

Silloin työ ei vielä ollut yhtä terveydenhoidollista kuin nyt. Johtajat ja kokeneemmat työntekijät opettivat nuorempia, ja asukkaat ohjasivat meitä kertomalla, mitä toivoivat. Lähihoitajan opinnot suoritin 2000-luvun alussa oppisopimuksella.

Opiskelu työn ohessa innostaa

Olen suorittanut työn ohessa myös ergonomian approbaturin ja ollut mukana työsuojelussa moneen otteeseen, tällä erää toistakymmentä vuotta. Tykkään osallistua monenlaiseen ja oppia uutta.

Alkuvuodesta suoritin ergonomiakortin ja minut nimettiin talomme ergonomiavastaavaksi. Ergonomia on työssämme todella tärkeää, vaikka apunamme on paljon teknologiaa. Kaikki lähtee työasennosta. Pääsen kunnolla opastamaan työkavereitani ergonomia-asioissa, kun koronakriisi on ohi. Nyt keskitymme poikkeustilanteen vaatimiin toimenpiteisiin ja asukkaiden tukemiseen.

Juttelemme näinä aikoina asukkaiden kanssa tavallistakin enemmän, ja autamme heitä tarvittaessa pitämään yhteyttä omaisiinsa. Asukkaiden rinnalla kulkeminen, surujen ja ilojen jakaminen, on normaaliaikanakin tärkeä osa työtämme.

Suoraa puhetta arvostetaan

Teemme kolmivuorotyötä, johon kuuluu muun muassa pesemistä, pukemista ja terveydenhoitoa. Mittaamme verenpaineet ja -sokerit, hoidamme lääkityksen ja tarkkailemme esimerkiksi ihon kuntoa. Yövuorossa autamme asukkaat nukkumaan siihen aikaan kuin kukin haluaa. Kaikilla on omat rytminsä. Ne, jotka valvovat myöhään, yleensä myös heräävät myöhemmin aamutoimille.

Meitä on työyhteisössämme hieman alle 30 henkeä. Nauramme paljon yhdessä, ja tuemme aina toisiamme työssä. Tämä on korostunut korona-aikana. Olen ylpeä työyhteisöstämme ja siitä, miten hyvin poikkeusjärjestelyt ovat meillä hoituneet.

Olen aina saanut olla töissä oma itseni ja hyödyntää omaa persoonaani. Meillä ketään ei pakoteta mihinkään muottiin, vaan erilaisia persoonia ja rohkeutta puhua kaikista asioista arvostetaan.

Pia Pitkänen
lähihoitaja
Kuopion Validia-talo