Siirry sisältöön

Laura Niittynen tuli Poltinahon Validia-taloon työharjoitteluun ja viihtyi niin hyvin että jäi sille tielleen.

Ehdottomasti parasta tässä työssä ovat asukkaat, ja meidän asukkaissamme kaikkein ihaninta on se, että heidän seurassaan voi olla ihan aidosti oma itsensä. Asukkaatkin näyttävät meille kaikki puolensa, eikä haittaa, vaikka jollakulla menisi välillä hermot. Sellaista nyt vain sattuu ihmisten kesken. Sitten pyydetään anteeksi, ja elämä jatkuu!

Aivan yhtä lailla asukkaat osoittavat meille myönteiset tunteensa ja kiittävät, kun autamme heitä arjessa. Se tuntuu aina kivalta. Yksikössämme Poltinahossa on yhteensä 26 asukaspaikkaa, ja meitä hoitajia on tusinan verran.

Olemme tosi monipuolinen porukka. Sekä kaikki talon asukkaat että kaikki työtoverini ovat aivan omansalaisia persoonia. Työyhteisössämme parasta on se, että työtä saa tehdä tosi itsenäisesti, mutta myös parityöskentely onnistuu mallikkaasti. Kaikki tukevat toisiaan aina tarvittaessa.

Työvuorotoiveet otetaan huomioon

Tulin Poltinahon Validia-taloon keväällä 2019, kun opinnoissani oli edessä työharjoittelu ja valmistuminen. Ensimmäisen viikon työhön perehtymisen jälkeen jatkoin talossa oppisopimuksella. Viihdyin heti hyvin, eikä minun tarvinnut kahta kertaa miettiä, kun esimies tarjosi vakituista työsopimusta.

Teen pääasiassa iltavuoroja. Minusta on tosi hienoa, että työvuorosuunnittelussamme on otettu huomioon kaikkien yksilölliset toiveet ja tarpeet. Työhöni kuuluu avustamista hygienian hoidossa, siirroissa, aamu- ja iltatoimissa, lääkehoidossa ja muissa perushoidollisissa jutuissa.

Sen lisäksi teemme yhdessä asukkaiden kanssa ruokaa, pesemme pyykkiä ja siivoilemme asuntoja. Pidämme asukkaille toimintatuokioita ja ihan vain juttelemme heidän kanssaan. Tyypilliseen työpäivääni kuuluu siis aivan samanlaisia asioita kuin muihinkin päiviini. Töissä vain autan muita tekemään niitä samoja juttuja, joita itse teen arjessani.

Vastuu on kasvanut koko ajan

Olen oppinut Validialla ihan hurjasti, ja opin koko ajan lisää. Olen myös saanut heti ensimmäisen työvuoteni aikana lisää vastuuta: olen talon työsuojeluvaltuutettu ja ergonomiavastaava.

Suoritin vuosi sitten ergonomiakorttikoulutuksen, ja välitän koulutuksessa saamiani oppeja työkavereilleni. Kiinnitän huomiota muun muassa hyvään työskentelyasentoon sekä oikeisiin ja turvallisiin siirtotekniikoihin. Ergonomia on tässä työssä kaikki kaikessa. Ei tätä työtä yksinkertaisesti pysty kauhean kauan tekemään, jos ei huomioi ergonomiaa.

Pyrin myös olemaan perillä siitä, millaisia apuvälineitä asukkaillamme on ja miten niitä käytetään. Olen asukkaiden omahoitajien tukena, mikäli heillä on haasteita apuvälineiden kanssa. Haluan olla koko poppoolle sellainen tyyppi, jota voi lähestyä matalalla kynnyksellä, jos jokin ergonomia-asioissa askarruttaa. Enhän minäkään kaikkea tiedä, mutta jos en tiedä, alan selvitellä.

Laura Niittynen
lähihoitaja

Poltinahon Validia-talo

Poltinahon Validia-talo

Poltinahon Validia-talo sijaitsee rauhallisella asuinalueella kahden kilometrin päässä Hämeenlinnan keskustasta. Parin kilometrin säteeltä löytyy myös niin oppilaitokset kuin virkistysalueen ulkoilumahdollisuudet.

Ruuan laitto, asukas ja hoitaja

Töissä asumisen palveluissa

Meillä hoitotyö on monipuolista ja ihmisläheistä. Hoitajat ovat asiakkaillemme läheisiä ja auttavat heitä elämään mahdollisimman normaalia arkea. Me noudatamme kaikessa auttamisessamme kuntoutumista tukevaa ja toimintakykyä ylläpitävää työotetta, ja hyödynnämme työssämme apuvälineitä ja teknologiaa.