Siirry sisältöön
Kati-Maija

”Kaikkein parasta päivätoiminnassa on yhdessäolo muiden kanssa”, sanoo Kati-Maija, joka on ollut Validian päivätoiminnan asiakas jo 15 vuotta. Aktiivinen ja oma-aloitteinen Kati-Maija on myös päässyt omasta toiveestaan ohjaamaan ryhmiä päivätoiminnassa.

Tamperelainen Kati-Maija päätyi vuonna 2007 Invalidiliiton järjestämään päivätoimintaan hyvin käytännöllisestä syystä. ”Invalidiliitto oli siihen aikaan ainoa, jolla oli päivätoimintaa tarjolla, joten valinta oli helppo”, Kati-Maija sanoo.

Nyt Kati-Maija on viihtynyt saman järjestäjän päivätoiminnassa jo 15 vuotta; järjestäjän nimi vain on vaihtunut matkan varrella Validiaksi. ”Kaikkein parasta päivätoiminnassa on yhdessäolo muiden kanssa. Täällä on paljon porukkaa, ja on kiva tehdä asioita yhdessä ja tutustua muihin ihmisiin.”

Koreografiat bändin videolle

Kati-Maija käy päivätoiminnassa Tampereen Validia-talossa neljänä päivänä viikossa. Mukavan seuran lisäksi hän pitää päivätoiminnassa erityisesti siitä, että pääsee tekemään monipuolisesti erilaisia asioita.

Kati-Maija on muun muassa ollut alusta saakka mukana päivätoiminnan The Respected Band -yhtyeessä. ”Bändi on ollut olemassa niin pitkään, etten enää edes muista, minä vuonna se perustettiin. Teemme itse kappaleemme alusta pitäen, ja minä myös laulan bändissä.”

Tämän lisäksi Kati-Maija otti vastuulleen koreografioiden tekemisen bändin musiikkivideolle. Tämä tuntui luontevalta, sillä hänellä on taustaa tanssin parissa. ”Harrastin monta vuotta paritanssia, mutta se on nyt jäänyt.”

Dokumenteista syntyy hyviä keskusteluja

The Respected Bandissä on tällä hetkellä 11 jäsentä. Ideana on, että kaikki halukkaat saavat tulla mukaan musisoimaan ja että bändiin voi liittyä matalalla kynnyksellä, vaikka ei olisi aiemmin mitään soittanutkaan. Kaikkein tärkeintä on, että musiikin tekeminen yhdessä on hauskaa.

Musikaalinen Kati-Maija osallistuu bänditouhujen lisäksi päivätoiminnan live-musiikkiryhmään, jossa esimerkiksi pelataan musabingoa ja kuunnellaan kävijöiden toivekappaleita. ”Olen itse musiikin suhteen aika kaikkiruokainen, kaikki räpistä popiin menee.”

Päivätoiminnan dokumenttiryhmässä Kati-Maija puolestaan nauttii hyvistä keskusteluista, joita yhdessä katsotut dokumentit herättävät. ”Dokumenttien lisäksi katsomme joskus myös rikossarjoja, joita tykkään seurata kotonakin. Jotenkin rikostarinat vain ovat aina kiinnostaneet minua – en oikein osaa sanoa, miksi.”

Tärkeä ja tarpeellinen seksuaalisuusryhmä

Kati-Maijan viikko-ohjelmaan päivätoiminnassa mahtuu vielä seksuaalisuusryhmä, jota vetää päivätoiminnan ohjaaja ja seksuaalikasvattaja Eeva Virkorinne. ”On erittäin hyvä, että Eeva on perustanut seksuaalisuusryhmän! Siellä käydään tosi tärkeää ja tarpeellista keskustelua. Ryhmässä saa kysellä ja esittää omia ajatuksiaan.”

Ryhmässä on myös tehty kaksi videota, joissa käsitellään seksuaalioikeuksia. Videoilla Kati-Maija ja muut päivätoiminnan kävijät muun muassa kertovat, kuinka he toivovat, että heidän seksuaalisuutensa kohdattaisiin. Videoiden tekeminen oli Kati-Maijalle erityisen mieluisa projekti, sillä hän haluaa osallistua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Ryhmien ohjaaminen on vahvistanut itseluottamusta

Kati-Maijan aktiivisuus ja halu vaikuttaa näkyvät päivätoiminnassa muun muassa siinä, että hän ottaa mielellään vastuuta erilaisissa projekteissa. Hän on myös päässyt omasta toiveestaan ohjaamaan päivätoiminnan ryhmiä.

Kati-Maija on ohjannut muun muassa erilaisia liikunnallisia ryhmiä ja ryhmää, jossa käsitellään paranormaaleja ilmiöitä. ”Ryhmien ohjaaminen on antanut minulle uskoa itseeni ja tilaisuuden käyttää luovuuttani konkreettisella tavalla”, Kati-Maija sanoo.

Laajemmissa kuvioissa Kati-Maijan yhteiskunnallinen aktiivisuus on puolestaan johtanut siihen, että hän on päättänyt asettua ehdolle eduskuntavaaleissa. ”Olen kotoisin pieneltä paikkakunnalta. Siellä opin, että on pidettävä ääntä, jos haluaa puolustaa omia oikeuksiaan.”