Siirry sisältöön
Käpylän Validia-talo

Validian uusin vammaisten tehostetun asumisen palveluyksikkö avautui tammikuun alussa Helsingin Käpylässä. Uniikit ja viihtyisät asunnot on remontoitu 50-luvun idylliseen kiinteistöön, jossa aikoinaan toimi perinteikäs Invalidiliiton kuntoutuskeskus. Validian uuden tilailmeen mukaiset modernit ja raikkaat yhteiset tilat mahdollistavat yhteisöllisiä kohtaamisia ja oman kodin rauhaa 43 asukkaalle.

1950-luvulla kiinteistöön perustettiin Invalidiliiton kuntoutuskeskus mahdollistamaan kattava ja laaja-alainen kuntoutus poliopotilaille sekä aivo- ja selkäydinvammaisille. Jo tällöin talo suunniteltiin ja rakennettiin edistyksellisesti esteettömyys huomioiden. Kuntoutustoiminnan siirtyessä Töölöön talo muuttui seniorien palvelutaloksi. Viime vuonna tilat muokattiin ja remontoitiin nykyaikaisiin vammaispalveluihin sopiviksi. Astuessa sisään uuteen Käpylän Validia-taloon vastaanottaa tulijan Tervetuloa kotiin -tilailmekonsepti modernein huonekaluin ja raikkain värein kuitenkaan unohtamatta talon 70-vuotista olemassaoloa.

Talon tilavat ja valoisat 43 asuntoa ovat 50-luvulle tyypillisesti kaikki hieman erilaisia pohjaratkaisuiltaan ja näin myös uniikkeja koteja. Asunnoista 29 ovat muuttovalmiita ja loput 14 asuntoa valmistuvat kevään aikana. Ylimpien kerrosten asunnoista on upeat näkymät Käpylän liikuntapuiston yli kohti keskustaa. Liikuntapuisto luo myös loistavat mahdollisuudet omille liikuntaharrastuksille. Käpylän Validia-talo sijaitsee lähellä Kuntoutuskeskus Synapsiaa, joka mahdollistaa myös helposti omien kuntoutuspalveluiden saavuttamisen. Lisäksi noin kilometrin kävelymatkan päästä löytyvä Mall of Tripla -ostoskeskus tarjoaa monipuolisia palveluita ruokakaupoista vapaa-ajan palveluihin.

”Asukkaat ovat olleet tyytyväisiä sijaintiin, asuntoihin ja ruokaan sekä mukavaan ja ammattitaitoiseen tiimiin, jolla olemme päässeet aloittamaan uuden yksikön arjen. Yhteisessä kerhotilassa vietetään virikehetkiä, poljetaan Motomedia ja pelataan lautapelejä. Eräs asukas harkitsee myös musiikkikerhon perustamista kerhotilaan. Työntekijät ovat viihtyneet uudella työpaikallaan, jossa tilailme ja työskentelytilat sujuvoittavat arkea. Odotamme jo innolla tulevaa kevättä, jotta pääsemme asukkaiden kanssa istuttamaan kukkia ja kasveja vehreälle sisäpihalle. Pyrimme luomaan ihan peruspäivistäkin erityisiä pienilläkin arjen jutuilla, luomalla avointa ilmapiiriä ja olemalla aidosti läsnä asukkaidemme arjessa”, yksikönpäällikkö Paula Sarmesto kertoo.

”On ollut suuri kunnia päästä avaamaan Käpylän Validia-talo, joka on historiansa kannaltakin Validialle merkityksellinen ja arvokas paikka. Kasvavat palvelumme mahdollistavat yhä useammalle vammaiselle ja vammautuneelle mahdollisuuden laadukkaiden palveluiden piiriin. Uuden yksikön myötä toteutamme strategiaamme kasvaa maltillisesti ja kannattavasti alan laatujohtajaksi”, kertoo liiketoimintajohtaja Mari Sundberg.

Validia on ollut mukana rakentamassa ja kehittämässä aivan uutta vammaispalveluihin suunnattua RAI-toimintakyvynmittaria, joka tullaan ottamaan käyttöön myös Käpylän Validia-talossa. Mittarin avulla voidaan yhdessä asukkaan sekä tarvittaessa hänen läheistensä kanssa arvioida asukkaan ohjauksen ja palveluiden tarvetta sekä laatia sen mukaisesti henkilön arkea, toimintakyvyn kehittymistä sekä elämänlaatua tukevia tavoitteita.

Lisätiedot:
Vammaispalvelulain mukaisen palveluasumisen liiketoimintajohtaja Mari Sundberg,
puh. 044 4784031, mari.sundberg@validia.fi