Siirry sisältöön

Sairaanhoitaja Anna Vesterinen iloitsee siitä, että hän sai heti Validialla aloitettuaan perehtyä Hervannan talon toimintaan perusteellisesti ja kokonaisvaltaisesti.

Aloitin työt Hervannan Validia-talossa kesäkuussa 2021, nelisen kuukautta ennen kuin ensimmäiset asukkaat muuttivat taloon. Kesän ja alkusyksyn aikana ehdin hyvin järjestellä tulevien muuttajien asioita.

Ennen Hervannan talon avaamista toimin myös Validian alueellisena sairaanhoitajana. Oli mukavaa, että pääsin uutena työntekijänä tutustumaan kaikkiin Pirkanmaan yksiköihin sekä niiden työntekijöihin ja samalla koko Validian toimintaan laajemminkin.

Alueellisena sairaanhoitajana työskennellessäni pyrin myös viemään lääkehoitoon liittyviä asioita eteenpäin kaikissa yksiköissä. Kuulun Validialla lääkehoidon kehitystyöryhmään, ja olen meillä LOVe-pääkäyttäjä. Lääkehoito on aina ollut lähellä sydäntäni. Olen hyvin jämpti ihminen, ja lääkehoidon pitää mielestäni sujua just eikä melkein. Se on minusta yksi tärkeimmistä asioista, jotka täytyy ajaa sisään työyhteisöön heti alussa. Niinpä olen edistänyt Hervannassakin sitä, että lääkehoito saadaan järjestymään toimivaksi, läpinäkyväksi ja turvalliseksi. 

Uuden talon avaaminen toi perspektiiviä

Hervannan edellinen yksikönpäällikkö siirtyi pian talon avaamisen jälkeen toisen työnantajan palvelukseen, ja uusi yksikönpäällikkö Katri Rantala aloitti pari viikkoa myöhemmin. Hervannan talon avaaminen jäi näin ollen aika lailla minulle, minkä ansiosta ymmärrän nyt talon toimintaa kokonaisvaltaisesti.

Olen osallistunut uuden yksikön avaamiseen parissa aiemmassakin työpaikassani, joten tiesin kyllä jo etukäteen, että se on välillä haastavaa ja stressaavaa. Toisaalta nautin siitä, että pääsen luomaan työyhteisöön toimivia toimintamalleja, ja se onnistuu parhaiten uudessa yksikössä.

Validian aluepäällikkö Sanna Aleksejev auttoi minua paljon avausvaiheen henkilöstöasioissa, ja minä keskityin hoitamaan asiakkaiden asioita. Samalla otin koppia esimerkiksi laskutuksesta.

Talon avaamiskokemus toi minulle enemmän perspektiiviä myös yksikönpäällikön työhön. Se on minusta hyvä asia, sillä vaikka olen ”vain” sairaanhoitaja, työnkuvani on hyvin laaja. Ja koska yksikönpäällikkömmekin on koulutukseltaan sairaanhoitaja, pystymme sijaistamaan toisiamme joustavasti niin vuosilomien kuin mahdollisten sairauspoissaolojenkin aikana.  

Leikkaussali vaihtui hoivatyöhön

Valmistuin sairaanhoitajaksi 2015; opintoni venyivät viiteen vuoteen, sillä sain välissä lapsen ja opiskelin osan ajasta lapsen kanssa. Samalla kun opinnot venyivät, ehdin tehdä enemmän myös syventäviä opintoja. Erikoistuin alun perin leikkaussalisairaanhoitajaksi. Opintoaikanani tein kuitenkin lähihoitajan sijaisuuksia palvelutalon arviointi- ja kuntoutusosastolla, ja pidin siitä työstä ihan valtavasti. 
Tykkään viettää aikaa asiakkaiden kanssa ja järjestää heille esimerkiksi aktivointituokioita. Ja niin päätin suuntautua työssäni vanhuspuolelle. 

Validian työpaikkailmoitus sattui silmääni vaiheessa, jossa mietin, että haluaisin työasioihini uusia tuulia. Vammaispuolelle siirtyessäni pääsinkin oppimaan uutta. Työssä on esimerkiksi huomattavasti enemmän asiakkaiden palveluiden koordinoimista kuin vanhuspuolella.

Hervannassa vaalitaan yhteisöllisyyttä ja perinteitä

Tuntuu hyvältä, että Validialla arvostetaan sairaanhoitajan työtä ja työpanosta. Minulla on esimerkiksi oma huone, jossa voin rauhassa tehdä ydintyötäni: sairaanhoidollisia tehtäviä, hoidon koordinointia ja uusien asukkaiden asioiden hoitoa.

Minulla on myös kunnolla aikaa näihin tehtäviin, sillä minua ei ole automaattisesti laskettu mukaan hoitajamitoitukseen, vaan teen vain muutamia vuoroja. Toki osallistun käytännön hoitotyöhön enemmän silloin, jos joku on poissa eikä hänelle saada sijaista.

Vedän myös mielelläni viriketoimintaa asukkaillemme, ja sitä talossamme järjestetäänkin paljon. Tämä on yksi tapa vaalia yhteisöllisyyttä, joka kuuluu Hervannan talon perinteisiin. Erityisesti nautin asukkaiden kanssa vietetyistä musiikkituokioista, joissa hyödynnämme talon perinteikästä pianoa. Musiikki yhdistää ihmisiä.

Anna Vesterinen
sairaanhoitaja
Hervannan Validia-talo

Hervannan Validia-talo ulkoapäin.

Tutustu Hervannan Validia-taloon

Vasta nykyaikaistetussa Hervannan Validia-talossa on viihtyisiä yhteistiloja ja paljon esteettömiä kulkureittejä heti talon tuntumassa. Yksikkömme sijainti on loistavasti lähellä peruspalveluita, mutta myös hyvin kulkuyhteyksien päässä Tampereen keskustan monipuolisista palveluista.

Töissä asumisen palveluissa

Meillä hoitotyö on monipuolista ja ihmisläheistä. Hoitajat ovat asiakkaillemme läheisiä ja auttavat heitä elämään mahdollisimman normaalia arkea. Me noudatamme kaikessa auttamisessamme kuntoutumista tukevaa ja toimintakykyä ylläpitävää työotetta, ja hyödynnämme työssämme apuvälineitä ja teknologiaa.