Siirry sisältöön

Monika Mohtaschemi tuntee löytäneensä oikean kodin Samppalinnan Validia-asunnoista.

Kun Monika Mohtaschemi, 34, päätti muuttaa Turun keskustan kupeessa sijaitsevaan Samppalinnan Validia-asuntoon, häneen teki vaikutuksen sekä talon hyvä sijainti että toimiva asuminen.

– Harrastan kulttuuria, ja tässä on kaikki aivan lähellä, teatteri ja muut kaupungin menot. Ja tänne saa ottaa lemmikkieläimen. Se on minulle todella tärkeä asia, Monika kertoo.

Monikan valkoinen Lumi-kissa viihtyy lasitetulla parvekkeella, joka on lämpimänä vuodenaikana emännällekin kuin toinen huone. Yksiössä on keittiönurkkaus ja kylpyhuone sekä reilun kokoinen huone. Alakerran yhteistilat laajentavat kotia; siellä on mahdollisuus vaikkapa järjestää juhlia.

– Järjestin tupaantuliaiset yhteistiloissa. Arkena siellä voi viettää aikaa naapureiden kanssa. Olemme pitäneet leffailtoja ja tehneet yhdessä ruokaa. Täällä on aika rentoa.

Monika kuuli Samppalinnan Validia-asunnoista ystävältään. Hänellä on ennestään kokemusta palveluasumisesta monessa eri paikassa.

Nykyisessä kodissa apua on asukkaalle tarjolla ympäri vuorokauden silloin, kun hän sitä tarvitsee. Monika sanoo, että itsenäisyyden tunnetta lisää se, ettei henkilökunta tule asukkaan kotiin ilman lupaa.

– Sairauteeni kuuluu kausittainen vaihtelu. Tarvitsen välillä enemmän apua, välillä vähemmän. Täällä se on ymmärretty hyvin.

Hänellä on apunaan turvaranneke ja henkilökohtaisen avustajan palvelut.

Nykyisessä kodissa mukavaa on sekin, että naapureissa on myös muita asukkaita: osa talon asunnoista kuuluu Setlementtiyhdistykselle.

– Joka paikassa ei synny tunnetta, että se on oma koti. Asuminen on ihanaa ja rentoa, viihdyn täällä erittäin hyvin. Stressitön ympäristö on parantanut myös terveyttäni.

Monika Mohtaschemi soittaa pianoa ja säveltää itse. Hän on myös julkaissut levyn, jolla soittaa säveltämäänsä musiikkia.