Siirry sisältöön

Rami ja Janette Isomäki muuttivat kesäkuussa uuteen kotiin Muotialan Validia-taloon. Kun muuttokuorma saatiin purettua, Isomäet pääsivät taas keskittymään tanssiharjoituksiinsa. He osallistuvat elokuun alussa kansainvälisiin pyörätuolitanssikisoihin kotikaupungissaan Tampereella.

Nyt alkavat olla viimeiset valmistelut käsillä. Kisalisenssit ja parkettivakuutukset ovat kunnossa, mutta vielä täytyy käydä hakemassa englanninkieliset lääkärintodistukset. Ja Ramille olisi hankittava kaksi kisapaitaa.

Kansainvälisiin World Para Dance Sport International Competition -pyörätuolitanssikilpailuihin on aikaa pari viikkoa. Kisajännityksestä ei Rami ja Janette Isomäen kodissa ole tietoakaan.

”Palataan siihen jännitykseen kisapäivän aamuna. Saattaa olla, että olemme aika hiljaista porukkaa ja avustajat hoitavat puhumisen puolestamme”, Isomäet naureskelevat.

Ramin ja Janetten mukaan kisoihin lähtee kaksi avustajaa, sillä päivät ovat pitkiä ja apuvälineitä tarvitaan matkaan. Avustajat huolehtivat kisapaikalla myös meikeistä ja kampauksista.

Maailmanluokan kilpailut omalla kotisalilla

Isomäkien omat kisatanssit ovat vuorossa sunnuntaina 4. elokuuta, mutta he suuntaavat Hervannan vapaa-aikatalolle jo perjantaina ja lauantaina seuraamaan maailmanluokan huippujen kilpailuja.

Kisapaikka on Ramille ja Janettelle tuttu: he harjoittelevat samassa salissa talvikaudella viikoittain.

”Tutulla salilla on helppo valita omat ajolinjat ja hahmottaa se, mistä kulmasta tuomarit tanssia katsovat”, Rami toteaa.

”Ja aamulla on paljon kivempi lähteä liikkeelle kotoa kuin hotellista”, Janette jatkaa.

Edelliset kisansa Isomäet kävivät tanssimassa Lohjalla. Sen lisäksi, että kisapaikka oli vieras, kyseessä olivat heidän ensimmäiset yhteiset kilpailunsa. Ramilla oli siinä vaiheessa takanaan muutama kuukausi pyörätuolitanssia.

”Yleisön edessä pyöriminen jännitti minua silloin aivan hervottomasti, ja tanssista tuli vähän sellaista törmäilyautoleikkiä”, Rami myhäilee

”Tanssin kun rautakanki”

Rami oppi Lohjalla käytännössä sen, ettei kisa kaadu muutamaan törmäykseen. Kaikki tanssit tanssitaan kahteen kertaan. Jos ensimmäinen yritys menee penkin alle, toisella kierroksella voi parantaa suoritustaan.

Viimeksi Ramin jännitys laukesi toisella kierroksella.

”Olin ekalla kierroksella kuin rautakanki, mutta toisella tanssikerralla olin jo niin innoissani, etten meinannut tuolissani pysyä. Tuli sellainen tunne, että nyt rokataan kunnolla”, Rami kertoo.

Hienosti Isomäet rokkasivatkin: he toivat tullessaan Lohjan-kisoista kaksi SM-hopeamitalia.

Mielikuvaharjoituksia kotona

Isomäet kilpailevat vielä Tampereen-kisoissa aloittelijoiden sarjassa, jossa kullakin parilla on neljä tanssia. He tanssivat ainakin tangon, valssin ja samban, ja neljänneksi valitaan yhdessä valmentajan kanssa joko jive tai quickstep.

Viime viikkoina Isomäet ovat pitäneet yhteyttä valmentajiinsa Carola Tuokkoon ja Jarno Jokelaan sosiaalisen median kautta, sillä Pirkanmaan pyörätuolitanssijoiden viikoittaiset harjoitusvuorot ovat kesätauolla. Tarkoituksena on ottaa Tuokolta vielä jokunen yksityistunti ennen kisapäivää.

Kesätauon aikana Rami ja Janette ovat keskittyneet valmentajiensa ohjeiden mukaan mielikuvaharjoituksiin. He laittavat kotona musiikit soimaan ja käyvät yhdessä koreografiansa läpi.

”Kaikista kuvioista täytyy miettiä se, miltä ne näyttävät, ja lisäksi se, miten ne toimivat minun sähkärini ja Ramin manuaalisen tuolin yhdistelmällä”, Janette kertoo.

Selkeä tavoite kisoissa: kultamitali

Mielikuvaharjoituksia Isomäet tekevät nykyisin Muotialan Validia-talossa. He muuttivat kesäkuun puolivälissä Hervannan-kaksiostaan uuteen avaraan kolmioon, jonne lisää tilaa tuo lasitettu parveke.

Samassa talossa Muotialassa asuu paljon Ramin ja Janetten kavereita, yksi heidän avustajansakin. Aikaa kavereiden luona kyläilyyn ja Isomäkien toiseen lempiharrastukseen lenkkeilyyn on taas enemmän elokuussa, kun tanssikisat on ensin käyty alta pois.

Kisoissa Isomäillä on selkeä tavoite.

”Kulta jäi viimeksi saavuttamatta, joten nyt tähtäämme siihen. Sen verran olisi tarkoitus parantaa viime kerrasta.”

Palaamme Isomäkien kisatunnelmiin elokuussa. Raportoimme suoraan kisoista Facebook ja Instagram kanavissamme.

Teksti Anu Räsänen
Kuvat Samuli Skantsi