Siirry sisältöön

Marina Sand oli reilut kymmenen vuotta sitten ensimmäinen maahanmuuttaja, joka tuli töihin Vaasan Validia-taloon. Nykyisin hän työskentelee monikulttuurisessa työyhteisössä.

Olin ensimmäinen maahanmuuttaja, joka tuli töihin Vaasan Validia-taloon. Muutin kaupunkiin Venäjän Karjalasta vuonna 2006, kun menin naimisiin vaasalaisen miehen kanssa. Asetuimme asumaan Palosaarelle, missä Validia-talokin sijaitsee. Ajattelin, että Validia-talo olisi hyvä työpaikka lähellä kotiamme, sillä minulla on hoitoalan kokemusta myös kotimaastani.

En puhunut Vaasaan tullessani kovin hyvin suomea, joten mieheni auttoi minua ja esitteli minut talon silloiselle johtajalle Leila Kangasluomalle. Leila toivotti minut tervetulleeksi kokeilemaan, miten pärjään ja viihdyn työssä Validialla.

Työkaverit ottivat lämpimästi vastaan

Voi miten minua jännitti ennen ensimmäistä työpäivääni! Työkaverit olivat kuitenkin tosi kivoja ja ottivat minut erittäin hyvin vastaan. He tukivat minua kaikessa ja sanoivat, että älä murehdi, hyvin tämä menee.

Sain mahdollisuuden suorittaa talossa suomalaisen lähihoitajatutkinnon oppisopimuksella. Kolmen vuoden opiskeluaika meni tosi nopeasti. Valmistuin 2011.

Olen ollut Vaasan Validia-talossa välillä tiimivastaavanakin, mutta nyt teen taas töitä lähihoitajana kolmessa vuorossa. Työ on monipuolista ihmisten avustamista, ja päivät ovat täysiä. Olen myös ohjannut opiskelijoita talossa. Otamme opiskelijat tasaveroisina mukaan porukkaan, ja moni heistä onkin jäänyt meille töihin.

Hyvä esimies ja kannustava ilmapiiri

Tykkään työporukastamme tosi paljon. Meillä on myös hyvä esimies, Raija Rapo. Kaikki meillä ovat reiluja ja auttavaisia, ja ilmapiiri on kannustava. Pystymme puhumaan ihan kaikista asioista.

Olen saanut työkavereista myös ystäviä. Tapaamme vapaa-ajallakin, kyläilemme toistemme luona ja käymme ravintolassa syömässä. Ja asukkaista on tullut ihan yhtä tuttuja kuin omista sukulaisistani, sillä vietämme niin paljon aikaa yhdessä.

Sain pari vuotta sitten mitalin, kun minulla tuli täyteen kymmenen työvuotta Validialla. Samoihin aikoihin mitalin sai myös perulainen työtoverini, ja teimme sen kunniaksi yhdessä matkan Tallinnaan. Me Vaasan Validia-talossa olemme nykyisin monikulttuurinen työyhteisö. Perulaisen ystäväni ja minun lisäksi meillä on ollut työntekijöitä muun muassa Iranista ja Unkarista.

Marina Sand
lähihoitaja
Vaasan Validia-talo