Siirry sisältöön

Eija Kosunen aloitti työuransa kotiavustajana Invalidiliiton palvelutalossa Turussa. Nykyisin hän työskentelee Validia Asumisen liiketoimintajohtajana.

Eija Kosusen matka Validia Asumisen liiketoimintajohtajaksi alkoi tukholmalaisen tavaratalon lehtihyllyltä kevättalvella 1982. Kosunen nappasi käteensä Turun Sanomat, josta silmään sattui Invalidiliiton työpaikkailmoitus: Turussa avattuun palvelutaloon haetaan kotiavustajaa.

Hoiva-ala kiinnosti, joten Kosunen päätti hakea paikkaa. Hän oli jo ehtinyt työskennellä kesiä muistisairaiden vanhusten sairaalassa Tukholmassa, ja ylioppilaskirjoitusten jälkeen hän oli palannut sinne töihin pitemmäksi toviksi.

Naistenpäivänä 1982 Kosunen aloitti työt Invalidiliiton palvelutalossa Turussa. Pesti jäi sillä erää vuoden mittaiseksi, sillä sairaanhoito-oppilaitos kutsui.

Kosunen teki opiskeluvuosinaankin työkeikkoja Invalidiliitolle, mutta valmistuttuaan hän hakeutui Turun kaupungin kirurgiseen sairaalaan – ja oli vähällä jäädä sille tielleen.

”Siinä vaiheessa kirurgia tuntui kauhean kivalta ja jännältä. Sitten Invalidiliiton talosta soitettiin ja kyseltiin, enkö meinaa ollenkaan hakea heillä auennutta sairaanhoitajan paikkaa. Ajattelin, että voisinpa kyllä hakeakin. Enkä ole katunut”, Kosunen sanoo.

Kiinnostus johtamista kohtaan heräsi

Kesäkuussa 1988 sairaanhoitaja Kosunen palasi tuttuun palvelutaloon Turussa. Hänen osakseen tulivat lähiesimiehen tehtävät, joihin kuuluivat muun muassa työvuorojen suunnittelu, laatukäsikirjan laadinta ja johtajan sijaisuudet.

Vuonna 2005 Turun talon johtaja jäi eläkkeelle.

”Mietin, olisiko minusta vetämään koko taloa, ja totesin, että olisi. Halusin johtaa”, Kosunen kertoo.

Kosunen haki talon johtajan paikkaa ja sai sen. Samana vuonna Invalidiliiton Asumispalvelut yhtiöitettiin, ja niin sai alkunsa Validia Asuminen.

Liiketoimintajohtaja auttaa hoitajia

Kun Kosunen oli ehtinyt johtaa Turussa vuoden verran, Porin talolle kaivattiin uutta johtajaa. Kosunen otti pyynnöstä myös Porin johtajuuden hoitaakseen.

Siitä alkoivat Kosusen reissuvuodet. Hän vieraili Porissa kerran viikossa Turusta käsin.

Vuonna 2009 reissut lisääntyivät, kun Validian organisaatio muuttui ja Kosusesta tuli aluejohtaja. Tämän jälkeen hän ehti olla titteliltään palvelujohtaja, ennen kuin hänestä tuoreimmassa organisaatiouudistuksessa tuli yksi viidestä liiketoimintajohtajasta.

”Nykyisin vastuullani ovat Pori, Vaasa, Kokkola, Iisalmi, Kuopio, Mikkeli ja Joensuu. Se on sellainen hauska rinkula, jonka pyrin kiertämään kerran kuussa.”

Kosusen vakituinen työpiste on Helsingissä. Hänen toimenkuvaansa kuuluu niin laaduntarkkailua kuin talous- ja myyntivastuutakin.

”Ja kyllä minä saatan yksiköissä vieraillessani myös laittaa työvarusteet päälle ja mennä auttamaan hoitajia. Olenhan palveluammatissa sekä asiakkaisiin että henkilökuntaan päin.”

Tärkeintä on palvelun laatu

Samalla kun Kosusen toimenkuva on kehittynyt vuosien varrella, on koko hoiva-ala muuttunut melko lailla. Menneiden muistelu hymyilyttää Kosusta.

”Minun pitäisi varmaan joskus kirjoittaa muistoistani kirja. Monet jutut tuntuvat nyt niin uskomattomilta. Avustajiksi ei esimerkiksi 1980-luvulla palkattu lainkaan terveydenhoito- tai sosiaalialan ammattilaisia.”

Kosunen iloitsee siitä, että vammaisten asumisratkaisut ja palvelut ovat kehittyneet vuosien varrella entistä yksilöllisempään, monimuotoisempaan suuntaan. Palvelutalo ei ole enää ainoa ratkaisu. Hän toivoo kuitenkin vielä, että palvelun tarpeen arviointia ja sen mukaista mitoitusta sekä palvelusetelien hintatasoa arvioitaisiin uudelleen kunnissa.

Validia Asumiselle tärkeintä on taata palvelun laatu ja tarjota asiakkailleen mahdollisuus itsenäiseen, omannäköiseen elämään. Tämän vuoksi palvelua ei tarjota alihintaan eikä Validia aina päädy kilpailutuksissa kärkisijoille.

”Emme ole koskaan lähteneet mukaan todella raakaan hintakilpailuun. Hintojen polkemisesta ei seuraa mitään muuta kuin huonoa.”

Remonttihommia ja pyjamapäiviä

Eija Kosunen kiittää työnantajaansa paitsi laadun ylläpitämisestä myös siitä, että Invalidiliitto on työskennellyt aktiivisesti esteettömyyden edistämiseksi ja ihmisten asenteisiin vaikuttamiseksi. Validia puolestaan tekee jatkuvaa työtä kehittääkseen sekä palvelun laatua että kustannustehokkuutta.

Kosunen on kiitollinen myös siitä, millaisen urapolun on saanut talossa kulkea.

”Olen ollut monessa mukana ja päässyt vaikuttamaan. Minulla on ollut aivan mahtava työnantaja, joka on tarjonnut mahdollisuuksia edetä ja tukenut kouluttautumista”, sanoo Kosunen, joka on päivittänyt työn ohessa sairaanhoitajatutkintonsa AMK-tasoiseksi ja opiskellut johtamista.

Uusia ammatillisia haaveita Kosusella ei juuri nyt ole. Tosin YAMK-opinnot ovat olleet työn alla jonkin aikaa.

”Olen saanut jo niin paljon, mutta olen aina avoin uusille haasteille.”

Jossain horisontissa siintää unelma siitä, että reissutöitä voisi vähentää eläkeiän aikanaan lähestyessä. Silloin Kosunen ehtisi vapaa-aikanaan syventyä kunnolla mielipuuhaansa, kunnostamaan omaa rintamamiestaloaan Turussa.

”Viihdyn vapaa-ajallani myös puutarhatöissä ja sienimetsässä, mutta välillä voin ihan hyvin lötköttää koko päivän sohvalla Jo Nesbøn dekkarin kanssa. Totean vain, että jaaha, tänään on pyjamapäivä. Ja sitten se on.”

Eija Kosusen vinkit uralla etenemiseen