Siirry sisältöön

Hoitoala työllistää kymmeniä tuhansia ihmisiä Suomessa. Toimialalla on kasvava tarve uusille työntekijöille ja ala tarjoaakin monipuolisia uramahdollisuuksia hoitotyöstä kiinnostuneille. Tutustu hoitoalan ammattilaisten, oikeiden työelämän sankareiden työhön.

Lähihoitajan työ on hektistä ja haastavaa, mutta palkitsevaa. Duunitori tapasi kolme Validia Asumisen lähihoitajaa, jotka ovat erikoistuneet alallaan vammaistyöhön. Validia Asumisen työntekijät kertoivat, mikä on parasta hoitoalan työssä ja mitä ominaisuuksia hyvältä lähihoitajalta vaaditaan.

Halu auttaa ihmisiä motivoi lähihoitajan työssä

– Hoitotyö on ihmissuhdetyötä. Pohjimmiltaan kyse on siitä, että haluaa auttaa ihmisiä, oli heidän taustansa sitten mikä tahansa. Autettava henkilö voi olla vaikka fyysisesti vammainen tai muuten vaikeasti sairas. Palkitsevinta lähihoitajan työssä on konkreettinen työn jälki ja tyytyväinen asiakas, sanoo vastaava ohjaaja Toni Patrikainen Hervannan Validia-talosta.

Asiakkaiden avustamisen lisäksi Tampereella työskentelevä Patrikainen vastaa muun muassa työvuorojen järjestämisestä ja muista juoksevista työtehtävistä. Validia-talossa arjen hoitotyöhön sisältyy asiakkaan avustamista päivittäisissä toimissa, kuten ruokailussa, hygienian hoitamisessa, liikkumisessa ja siirtymisessä.

– Vammaistyössä pyritään mahdollistamaan täysipainoinen ja turvallinen elämä vaikeasti liikuntavammaisille henkilöille ja tekemään työ niin hyvin, että jokaisen asiakkaan arki on mahdollisimman laadukasta, Toni Patrikainen kertoo.

Lähihoitajalta vaaditaan joustavuutta ja vuorovaikutustaitoja

Lähihoitajan työ vaatii monenlaista osaamista, paineensietokykyä ja taitoa kohdata ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa.

– Arki on hektistä ja työ on sekä henkisesti että fyysisesti kuormittavaa. Se on totuus, jonka jokainen hoitoalalla työskentelevä tietää, Patrikainen toteaa.

Työ vaatii hoitajalta lisäksi fyysistä ja psyykkistä kestävyyttä sekä pitkäjänteisyyttä.

Monipuoliset tehtävät tuovat myös motivaatiota päivittäiseen työhön.

– Arki on erilaista ja asiakkaiden tunteet elävät vuoristorataa. Hoitajalta vaaditaan mukautumiskykyä asiakkaan sen hetkiseen tilanteeseen. Kahta samanlaista työpäivää ei ole ja tylsää ei ole koskaan tullut, Patrikainen paljastaa.

– Teknisten hoitotoimenpiteiden osaamisen lisäksi tärkeintä on osata kohdata eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä ja kuunnella asiakasta. Lähihoitajan pitää olla kiinnostunut alasta sekä luonteeltaan joustava, tarkka, halukas kehittymään ja oppimaan aina uutta. On osattava toimia yhteistyössä ja osana tiimiä”, kertoo Jari Koski, vastaava ohjaaja Turun Validia-talosta.

Koski rekrytoitiin Turun Validia-taloon hoiva-avustajaksi, jonka jälkeen hän opiskeli oppisopimuksella lähihoitajaksi. Tällä hetkellä hän tekee töitä vastaavana ohjaajana. Turun Validia-talo tarjoaa asumispalveluita, päivätoimintaa ja kuntoutusta sekä lasten ja nuorten toimintaa.

Validialainen hoitaja.

Validia Asumisessa pidetään huolta asiakkaiden lisäksi myös työyhteisön hyvinvoinnista

Osaava työyhteisö auttaa jaksamaan myös kiireisessä työympäristössä. Näin Toni Patrikainen kuvailee Validia-talon arkea:

– Talossa on lämmin henki, niin henkilöstön kuin asiakkaiden kesken. On mukava tulla töihin ja nähdä tuttuja kasvoja.

– Työyhteisömme on osaava, perehtynyt ja joustava. Työpaikalla kaikki oppivat toisiltaan, Koski sanoo.

Samaa mieltä on myös Turun Validia-talossa avustajana työskentelevä Milla Barck.

Barckin mielestä parasta työssä on monipuolisuus ja työnkuva, joka tarjoaa päivittäin uusia haasteita. Kehuja saa myös mukava ja samanhenkinen työyhteisö. Turun Validia-talo, jossa Jari Koski ja Milla Barck tekevät töitä, työllistää päivittäin lähes 30 henkilöä – sekä vakituisia että keikkatöitä tekeviä.

Lähihoitajille löytyy töitä

Lähihoitajien on mahdollista työllistyä erilaisiin tehtäviin, esimerkiksi vanhustyöhön, vammaistyöhön tai lasten parissa tehtävään työhön. Milla Barck kannustaakin lähtemään hoitoalalle avoimin mielin, sillä työllisyystilanne on alalla hyvä. Barck avustaa vaikeavammaisia päivittäisissä toimissa Turun Validia-talossa.

– Hain uutta työpaikkaa jouluna 2002, kun olin juuri valmistunut lähihoitajaksi. Validiaan haettiin lähihoitajan sijaista ja vastavalmistunutta lähihoitajaa työpaikan monipuolisuus houkutti. Työt aloitin alkuvuodesta 2003 ja myöhemmin paikkani vakinaistettiin.

Jos työ hoitoalalla kiinnostaa, mutta taskusta ei löydy vielä alalle vaadittavaa koulutusta, kannattaa työhön tutustua hakemalla ensin avustajaksi Validia Asumiseen. Näin työkokemusta voi hankkia jo ennen kouluttautumista ja avustavien töiden avulla voi tutustua alaan ja sen tarjoamiin työtehtäviin.

Jari Koski lähti opiskelemaan uutta alaa aikuisiällä:

– Toki se vaikutti aika paljon, että entiseltä alalta ei löytynyt enää töitä. Olin ehtinyt jo tehdä koulunkäynti- ja henkilökohtaisen avustajan töitä aikaisemmin samalla kun opiskelin toista alaa. Tiesin, että hoitoalalla töitä riittää, kun hankkii kokemusta ja koulutusta. Oma kiinnostus alaa kohtaan oli lopulta suurin syy hakea Validia Asumiseen.

Validia Asumisessa kannustetaan työntekijöiden urakehitykseen

Toni Patrikainen aloitti lähihoitajan työt Tampereen Muotialan Validia-talossa vuonna 2008. Neljän vuoden jälkeen, vuonna 2012, Patrikainen päätti lähteä jatko-opiskelemaan alaa ja sai siihen kannustusta myös työnantajalta. Taustalla oli Patrikaisen mukaan halu kehittyä työssä ja hankkia esimieskokemusta. Opiskelu oli mahdollista työnantajan tarjoamien järjestelyjen ansiosta.

– Organisaatio ottaa työntekijöiden erilaiset elämäntilanteet huomioon. Pääsääntöisesti henkilöstö tekee kolmivuorotyötä, mutta tarvittaessa voi tehdä välillä enemmän vaikka aamupainotteista työvuoroa tai ottaa opiskeluja varten opintovapaata.

Validia Asumisessa on myös mahdollisuus työnkiertoon ja monipuoliset henkilöstöedut, jotka tukevat työssä jaksamista.

Lähihoitajat ovat todellisia työelämän sankareita, jotka tekevät aidosti merkityksellistä työtä.

– Paras palkinto on palaute suoraan asiakkaalta, mutta palautetta tulee myös työyhteisöltä ja esimieheltä. Hyvin tehty työ välittyy myös viestinä työntekijälle, Toni Patrikainen kertoo.

Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Duunitorin kanssa.

Lisää mielenkiintoisia blogeja

Vuosittain aiheutuu tuhansia uusia vakavia aivovammoja – sekä varhain aloitettu että pitkäjänteinen ylläpitävä kuntoutus on tärkeää

Blogit 21.3.2022

Työ-, liikenne- ja vapaa-ajan tapaturmien sekä pahoinpitelyjen seurauksena aiheutuu vuosittain tuhansia uusia vakavia aivovammoja. Aivovamma on ulkoisen voiman aiheuttama aivotoimintojen häiriö tai rakenteellinen vaurio.

Kävelyharjoituksia kuntouttajan avustamana.

Talouden ja toiminnan tunnuslukujen rinnalle tarvitaan sosiaali- ja hoivapalveluissakin laadun seurantatietoja

Blogit 25.2.2022

Tehtävänämme on näyttää esimerkkiä ja kehittää vammaispalveluita siten, että jokaisen oikeus arvokkaaseen elämään toteutuu. Näin suureen tavoitteeseen emme pysty yksin. Onnistuminen edellyttää sitä, että saamme kaikki sidosryhmät mukaan esim. määrittelemään vammaispalveluiden laatua sekä laadun yhteismitallista mittaamista.

Näitä taitoja tarvitaan lähihoitajan tehtävissä

Blogit 18.6.2018

Hoitoala työllistää kymmeniä tuhansia ihmisiä Suomessa. Toimialalla on kasvava tarve uusille työntekijöille ja ala tarjoaakin monipuolisia uramahdollisuuksia hoitotyöstä kiinnostuneille. Tutustu hoitoalan ammattilaisten, oikeiden työelämän sankareiden työhön.