Siirry sisältöön

Noin 20 vuotta sitten järjestettiin Validian ensimmäinen liikuntapainotteinen kuntoutusjakso. Tämän jälkeen jaksoja on järjestetty kahdesti vuodessa. Jaksot ovat tarkoitettu selkäydinvammaisille, jotka hyötyvät ohjauksesta ja ideoista soveltuvan liikuntaharrastuksen löytämiseksi. Kuntoutusjakso sisältää niin liikuntakokeiluja, vertaiskuntoutusryhmiä kuin yksilöllisiä terapiamuotoja oman tarpeen mukaan.

Harri Ahtee, erityisliikunnanohjaaja & Markku Poikela, liikunnanohjaaja ja vertaiskuntouttaja

Liikuntapainotteiset kuntoutusjaksot tukevat kuntoutujia saamaan ideoita, tukea ja monipuolisuutta omaan harjoitteluunsa sekä yhdessä pohditaan, millainen liikunta voisi parhaiten tukea kuntoutujan toimintakyvyn kehittymistä. Liikunta kohentaa toimintakykyä ja parantaa niin fyysistä kuin psyykkistäkin jaksamista. Monet liikuntapainotteiselle kuntoutusjaksolle osallistuneet ovatkin saaneet kohennettua omaa arjen toimintakykyä ihan vain löytämällä heille mielekkään tavan liikkua yksin tai ryhmässä.

Vertaistuki tuo tukea ja turvaa elämään vamman kanssa

Jaksoilla keskeisessä osassa on liikunnan ohella vertaistuki, sillä kuntoutujat pääsevät  tapaamaan toisia kuntoutujia. Jakson aikana pidetään vertaiskuntouttajan vetämiä vertaiskuntoutusryhmiä, joissa  kuntoutujat pääsevät vaihtamaan ajatuksia ja kokemuksia keskenään.

Kuntoutujien erilaiset taustat vamman kanssa mahdollistavat monipuolisia näkemyksiä vamman kanssa elämiseen. Osa saattaa olla hiljattain vammautuneita, kun taas toiset eläneet pidemmän aikaa selkäydinvamman kanssa.

Jakson aikana tuetaan myös sosiaalista hyvinvointia tekemällä paljon yhdessä. Kuntoutuskeskus Synapsian keskeinen sijainti ja hyvät kulkuyhteydet mahdollistavat helpon kulkemisen esimerkiksi Helsingin keskustasta. Vapaa-ajalla kuntoutujat lähtevätkin monesti yhdessä viettämään aikaa ja samalla treenaamaan itsenäistä liikkumista kaupungissa.

Vuoden kierto antaa mahdollisuudet monipuolisille ulkoharrastuksille

Jakson ohjelma suunnitellaan aina yksilöllisesti, vaikkakin ohjelmassa on paljon yhteisiä ryhmiä ja lajikokeiluja. Ohjelma sisältää intensiivistä harjoittelua sekä informatiivista tietoa liikunnan merkityksestä selkäydinvammaisille henkilöille sekä mahdollisuuksista harjoitteluun erilaisten apuvälineiden kanssa.

Liikuntapainotteisen kuntoutusjakson ohjelma muuttuu hieman vuodenajan mukaan. Kesällä harjoitellaan käsipyöräilyä, pelataan frisbee-golfia, padelia, fast-scoopia ja retkeillään. Kun taas talvella voidaan kelkkalasketella, pelata kelkkajääkiekkoa, hiihtää sekä pelata erilaisia joukkuepelejä kuntoutuskeskus Synapsian monipuolisia sisäliikuntatiloja hyödyntäen.

Lisäksi 12 päiväisen jakson aikana on mahdollista hyödyntää kuntoutuskeskus Synapsian tiloja ja iltaryhmiä ja päästä kokeilemaan vielä enemmän eri lajeja, kuten pyörätuolikoripalloa ja -rugbya, sulkapalloa sekä jousiammuntaa. Myös esteettömiä allastiloja saa käyttää, ja se onkin suosittua. Kuntoutuskeskus Synapsiassa toimii soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta Solia, joka mahdollistaa erilaisten soveltavan liikunnan välineiden kokeilemisen eikä tämän vuoksi jaksolle tarvitsekaan olla omia liikunnan apuvälineitä.

Yhdenvertaisuus liikuntaan tulisi olla itsestäänselvyys

Kuten kenellä tahansa, myös selkäydinvammaisilla, liikunta kohentaa elämänlaatua, lisää sosiaalisia kontakteja ja tuo monipuolisuutta arjen rutiineihin. Terveelliset elämäntavat ja kokonaisvaltainen hyvinvointi tukevat merkittävästi terveyttä sekä arjessa jaksamista.

Vamma tai rajoite ei tulisi olla esteenä liikunnan harrastamiselle, liikunnan ilosta nauttimiselle ja sen terveyshyödyille. Joskin rajoite voi nostaa liikuntamahdollisuuksien etsimisen kynnystä hieman korkeammalle etenkin, jos tieto mahdollisuuksista on vähäistä. Kaikilla paikkakunnilla ei liikkuminen valitettavasti ole aina esteetöntä tai harrastukset voivat vaatia erikoisvälineitä.

Meidän vahva tahtomme on rohkaista kaikkia liikkumaan kullekin mieluisalla ja soveltuvalla tavalla sekä luoda mahdollisuudet jokaiselle kokeilla ja nauttia liikunnan antamista mahdollisuuksista.

Liikuntapainotteiset kuntoutusjaksot ovat valtakunnallisia ja niihin osallistuminen ympäri Suomen on mahdollista. Jakson aikana majoitutaan Helsingissä lähellä kuntoutuskeskus Synapsiaa. Lisätietoa kuntoutusjaksoista voit kysyä kuntoutuksen asiakaspalvelusta. Muita kuntoutuspalveluita meiltä saa Helsingin lisäksi Turusta, Tampereelta ja Jyväskylästä.

Seuraavat liikuntapainotteiset kuntoutusjaksot toteutetaan:

Kuntoutusjakso 20.5. – 2.6.2024
Kuntoutusjakso 3. -16.6.2024
Kuntoutusjakso 12. – 25.8.2024
Kuntoutusjakso 26.8. – 8.9.2024
Ilmoittautuminen jaksoille asiakaspalvelumme kautta.

Kuntoutuksen valtakunnallinen asiakaspalvelu
Nordenskiöldinkatu 18 B, 00250 Helsinki
ma-su klo 8-21 | juhannuksen poikkeusaukioloajat: pe 21.6. klo 7-15, la 22.6. klo 7-15, su 23.6. klo 7-18