Siirry sisältöön
Launeen Validia-talo

Lahden Launeen kaupunginosassa sijaitseva kuntoutuspalveluita tarjonnut yksikkö siirtyi Validia Oy:n toimintojen alaisuuteen talvella 2024. Samalla käynnistyi kiinteistön merkittävä remontti, jossa uudistettiin niin kiinteistötekniikkaa kuin tilojen käyttötarkoitusta ja sisustusta. Jatkossa yksikkö tarjoaa vammautuneille ja vammaisille suunnattujen kuntoutuspalveluiden lisäksi myös asumispalveluita kehitysvammaisille henkilöille.

Launeen Validia-talon uudistettuihin tiloihin saapuivat ensimmäiset asiakkaat 17.6.2024, ja sen asumispalvelut on suunnattu kehitysvammaisille ja autisminkirjon asiakkaille. Talo sijaitsee Launeen kaupunginosassa rauhallisella alueella, mutta samalla lähellä palveluita. Ajan saatossa talo tulee tarjoamaan ympärivuorokautista asumispalvelua 25 kehitysvammaiselle. Palveluissa on tarjolla myös päivätoimintaa, kuntoutusta ja henkilökohtaista apua sekä tukipalveluita, joten palvelutarjonnassa tapahtuu merkittävää laajentumista. Kuntoutuspalveluja tarjotaan sekä yksikön esteettömissä kuntoutustiloissa että koti- ja toimintaympäristökäynteinä Kelan, vakuutusyhtiöiden ja palveluseteliasiakkaille.

”Uudistetun asumisyksikön asunnot sijoittuvat kahteen kerrokseen, mikä mahdollistaa rauhallista tilaa ja yksityisyyttä ryhmäkodeissa asuville. Yksikön alakerrassa on kaksi ryhmäkotia ja yläkerrassa neljä ryhmäkotia, joissa kaikissa on omat ruokailu ja oleskelutilat. Lisäksi uima-allas ja saunatilat ovat asukkaiden käytössä. Talon suuri, vihreä piha mahdollistaa aurinkoisia yhteisiä ulkoiluhetkiä. Ennen asiakkaidemme saapumista olemme remontin ohella rekrytoineet yksikönjohtajan ja hoitohenkilöstöä sekä kouluttaneet henkilöstöä autisminkirjosta ja aistiopastuksesta. Uusi yksikkömme on herättänyt positiivista kiinnostusta rekrytoitavien parissa”, kertoo ylpeästi Validia erityisryhmien asumisesta, MONA- ja kehitysvammapalveluista vastaava liiketoimintajohtaja Päivi Lind.

Uudistetuissa tiloissa huomioidaan kehitysvammaisten asiakkaiden tarpeet niin tilojen rajaamisen ja turvallisuuden kuin rauhallisen värimaailman osalta. Näin arki on koko yksikössä mahdollisimman sujuvaa niin asiakkaiden kuin henkilöstön kannalta.

Fysio-, lymfa- ja allasterapiaa monipuolisissa tiloissa


Monipuoliset Launeen Validia-talon kuntoutustilat mahdollistavat yksilöllisen kuntoutuksen ja toiminnallisia harjoituksia neurologiseen fysioterapiaan erikoistuneiden fysioterapeuttien ohjauksessa joko yksilö- tai ryhmäterapiana. Esteettömissä kuntoutus- ja allastiloissa on helppo liikkua niin yksin kuin avustajankin kanssa. Palveluvalikoimasta löytyy myös esteetön kuntosali paineilmalaitteiden kera.

”Kuntoutuksessamme huomioidaan elämän eri osa-alueet ja kuntoutujan omat toiveet ja tavoitteet. Asiakkaina voi olla niin syntymästä saakka vammautuneita, pitkäaikaissairaita tai esim. tapaturmaisesti vammautuneita. Fysio-, lymfa- ja allasterapian lisäksi laajennamme palveluitamme asiakkaidemme tarpeiden ja toiveiden pohjalta. Kuntoutuspalveluillamme on jo yli 70 vuoden kokemus ja erityisosaaminen neurologisten vammojen ja sairauksien kuntoutuksesta”, kertoo tyytyväinen avo- ja laitoskuntoutuksen liiketoimintajohtaja Susanna Ylisuvanto ja jatkaa:

”Toteutamme monipuolista fysio- ja allasterapiaa asiakkaan tavoitteiden ja toiveiden mukaisesti. Hyödynnämme manuaalista lymfaterapiaa turvotuksen ja kipujen hoidossa sekä arvioimme ja mittaamme tarvittaessa erilaisia kompressio- ja ensipainetekstiileitä. Fysioterapeuttimme voi käyttää lisäksi akupunktiota, kinesioteippauksia ja faskiakäsittelyitä osana terapiaa. Kivun hoidossa käytämme eri kivunhallintaa parantavia ja asiakkaan omaa pystyvyyden tunnetta lisääviä menetelmiä.”

”Lahden alueella on vain muutamia terapia-altaita. Altaassa harjoitteleminen on asiakkaille äärimmäisen merkityksellistä, sillä se mahdollistaa sellaisia asioita, jotka eivät normaaleissa ”kuivan maan” olosuhteissa onnistu. Altaassa voidaan vahvistaa lihasvoimaa ja kestävyyttä, harjoittaa sydän- ja verenkiertoelimistöä, tehdä turvallisesti pystyasento-, askellus-, tasapaino- ja kävelyharjoituksia, rentoutua ja lievittää spastisuutta sekä kudoskireyksiä. Uskomme, että Launeen Validia-talon kattavat kuntoutuspalvelut kiinnostavat Päijät-Hämeen alueen lisäksi kuntoutujia myös muilta hyvinvointialueilta”, kertoo Ylisuvanto.

Validia työllistää Suomessa noin 2000 sote-alan ammattilaista, ja asumisen, kuntoutuksen, päivätoiminnan sekä henkilökohtaisen avun palveluita käyttää valtakunnallisesti lähes 2000 asiakasta. Uuden Launeen Validia-talon lisäksi Validialla on Päijät-Hämeen alueella juuri remontoitu Lahden Validia-talo, joka juhlisti kesäkuun alussa merkittävää 40-vuotista historiaansa vammaisille suunnattujen asumispalveluiden tarjoajana. Tämän lisäksi Validia tuottaa alueella henkilökohtaisen avun palveluita. Nyt uusi ja vanha kohtaavat Lahdessa, kun Lahden Validia-talon pitkä historia alueella kohtaa uudistetun Launeen Validia-talon kattavan palveluvalikoiman. Yksiköt tulevat luonnollisesti tekemään yhteistyötä mahdollisimman laajan palveluvalikoiman takaamiseksi asiakkaille.