Siirry sisältöön
Koululainen kävelee sateessa

Syksyn alkaessa liikenteessä liikkuu jälleen pieniä lapsia, joista suurin osa opettelee ensimmäistä kertaa itsenäistä liikkumista muun liikenteen seassa. Lapset eivät voi aikuisten tavoin havainnoida kaikkia kulkuvälineitä, ja muistaa liikennesääntöjä, etenkään koulutien alkutaipaleella. Lisäksi syksyn pimenevät aamut ja illat lisäävät onnettomuusriskiä, jos lapsella ei ole heijastinta tai turvaliiviä.

Liikenneturvan mukaan vuonna 2022 liikenneonnettomuuksissa loukkaantui 272 lasta, heistä kuoli kahdeksan (0–14-vuotiaat). Neljä viidestä henkilövahingosta tapahtui tietä ylitettäessä. Kuolemantapauksista ja loukkaantumisista puolet tapahtui suojatiellä, mikä kertoo muiden liikenteessä liikkuvien välinpitämättömyydestä. Kaikkien liikenteessä liikkuvien valppaus on merkittävä tekijä, jolla pienennetään onnettomuusriskejä.

Liikenneturvan lanseeraamaa valtakunnallista heijastinpäivää vietetään joka vuosi 1.10. Tänä vuonna heijastinpäivää vietetään jo 10. kertaa, ja tärkeä päivä muistuttaa käynnistämään viimeistään heijastinkauden. Validia on tänä syksynä mukana Pieni kulkija -kampanjassa, jonka avulla haluamme turvata erityisesti ekaluokkalaisten liikkumisen liikenteessä. Toimitamme led-valoilla varustettuja turvaliivejä pienille koululaisille Joensuussa, Kuopiossa ja Iisalmessa syyskuun aikana. Toivomme, että nämä liivit turvaavat pienten kulkijoiden matkaa liikenteessä, jotta mahdollisimman monelta onnettomuudelta vältyttäisiin. Lapselle tapahtuva onnettomuus voi muuttaa lapsen ja hänen perheensä koko loppu elämän merkittävällä tavalla, kuolemasta puhumattakaan. Turvaliivejä käyttämällä pieni liikenteessä liikkuja näkyy erittäin kauas ja herättää kanssaliikkujien huomion.

Meistä kuka tahansa – aivovamma koskettaa puolta miljoonaa suomalaista

Kuka tahansa voi joutua liikenneonnettomuuteen ja saada sen seurauksena esimerkiksi aivovamman. Aivovammaliiton mukaan aivovamman saa vuosittain arviolta 15 000–20 000 suomalaista, ja nuorten yleisin aivovamman syy on liikenneonnettomuus. Kun mukaan lasketaan vammautuneen lähipiiri, aivovamma koskettaa noin puolta miljoonaa suomalaista.

”Valitettavasti kaikilta ikäviltä tapahtumilta ei aina voida välttyä, joten aivovamman saaneet henkilöt tarvitsevat erilaisia palveluita arjen sujuvoittamiseksi ja tapaturmasta kuntoutumiseksi mahdollisimman hyvään toimintakykyyn. Asia koskettaa meitä ja haluamme olla mukana kampanjassa, sillä Validia tarjoaa palveluita aivo- ja selkäydinvammaisille: asumispalveluita, henkilökohtaista apua, päivätoimintaa sekä kuntoutusta. Kuntoutuskeskuksemme Synapsia Helsingissä tuottaa maankuuluja kuntoutuspalveluita aivovammapoliklinikallaan, jonne voi hakeutua hoitoon eri puolilta Suomea. Aivovammapoliklinikkamme tarjoaa neuropsykologisia tutkimuksia ja neuropsykologista kuntoutusta henkilöille, joilla on tapaturmainen aivovamma”, kertoo avo- ja laitoskuntoutuksen liiketoimintajohtaja Susanna Ylisuvanto.

”Neuropsykologisen kuntoutuksen tavoite on lieventää neuropsykologisia oireita, parantaa ja ylläpitää toimintakykyä sekä ehkäistä oireiston aiheuttamaa toimintakyvyn haittaa. Tavoite voi olla esimerkiksi mahdollisimman itsenäinen ja aktiivinen arjen toimintakyky, opiskelu- tai työkyky. Tarjoamamme neuropsykologiset tutkimus- ja kuntoutuspalvelumme sopivat erityisesti henkilöille, joilla on tapaturmainen aivovamma tai aivoverenkiertohäiriö”, Ylisuvanto jatkaa.

Ennakoimalla voidaan vähentää onnettomuuteen joutumisen riskiä, sillä jokainen onnettomuus on liikaa – käytä heijastinta aina hämärällä ja pimeällä liikkuessasi.

Lisätietoja

Susanna Ylisuvanto, liiketoimintajohtaja, avo- ja laitoskuntoutus, susanna.ylisuvanto@validia.fi, puh. 050 468 4085