Siirry sisältöön
Lähihoitaja Alina Vähätalo

Alina Vähätalo tuli 16-vuotiaana työelämään tutustumisjaksolle Turun Validia-taloon ja jäi sille tielleen. Nykyisin hän työskentelee talossa lähihoitajana.

Tulin alun perin Turun Validia-taloon heinäkuussa 2021 kahden viikon työelämään tutustumisjaksolle. Olin silloin täyttänyt juuri 16. Tein pääosin töitä keittiössä, ja olin jonkin verran apuna myös asiakkaiden ruokailussa.

Tykkäsin kesätyöstäni Turun Validia-talossa tosi paljon. Sekä työntekijät että asiakkaat olivat hurjan mukavia. Kun minulle tarjottiin mahdollisuutta tehdä keikkaa talossa, vastasin heti myöntävästi. Hoivatyöhön en voinut osallistua, sillä minulla ei ollut alan koulutusta, mutta jatkoin tuttuja tehtäviä asiakkaiden avustajana ruokailussa.

Seuraavana syksynä aloitin lähihoitajaopinnot Turun ammatti-instituutissa ja kävin Validia-talossa keikkarina iltaisin ja viikonloppuisin. Opinnoissani erikoistuin päihde- ja mielenterveystyöhön, ja vielä siinä vaiheessa ajattelin suuntautuvani myös töissäni sille alalle.
Toisin kuitenkin kävi.

Esihenkilö ehdotti oppisopimusta

Vietin ensimmäisenä opiskeluvuotenani ison osan vapaa-ajastani Validia-talossa. Yhtenä kesäisenä iltana silloinen yksikönpäällikkö otti puheeksi sen, että talossa voisi myös opiskella oppisopimuksella.

Oppisopimus ei ollut minulle millään lailla tuttu käsite, joten juttelin aiheesta lisää työkavereitteni kanssa. Se alkoi kuulostaa niin kivalta hommalta, että ajattelin, että miksei. Ja niin aloitin kesän 2022 lopussa oppisopimusopinnot Turun Validia-talossa minulle jo tutuksi tulleiden työkavereiden ja asiakkaiden parissa.

Opiskelu työtä tehden oli mukavaa

Oppisopimusopiskelu tuntui kivalta, koska sain tehdä enemmän töitä. Opin sillä tavalla paremmin kuin pelkästään koulussa istumalla. Totta kai siinä oli omat haasteensa, kun opintosuoritusten aikatauluttaminen ja hoitaminen tuli enemmän omalle vastuulleni. Siitä huolimatta oppisopimus oli minulle ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin koulunpenkki.

Näin ihmisläheisen työn oppii parhaiten ihmisten kanssa, ja lisäksi vammaistyössä on käytössä paljon erilaisia apuvälineitä, joihin tuntui hyödylliseltä tutustua käytännössä opintojen puitteissa.

”Jäin tänne, koska viihdyn täällä”

Kun valmistuin joulukuussa 2023, minulle tarjottiin paikkaa Turun Validia-talosta, ja jäin tänne, koska viihdyn täällä. Työ on niin mielenkiintoista ja palkitsevaa ja porukka mukavaa, että en koe tarvetta lähteä etsimään niin sanotusti oman alani töitä päihde- ja mielenterveyspalveluista.

Uskon myös, että erikoistumisalastani on hyötyä täälläkin. Turun talo on iso, joten tänne mahtuu monenlaisia ihmisiä ja monenlaisia elämäntarinoita. Ja mielenterveyspuolen koulutuksesta on hyötyä sellaisissakin tilanteissa, kun vasta vammautunut ihminen sopeutuu uudenlaiseen elämään.

Työkavereiden kanssa voi puhua kaikesta

Ehkä kaikkein paras asia Turun Validia-talossa ovat kivat työkaverit. Välillä juttelemmekin yhdessä siitä, miten meillä voikin olla näin superhyvä henki. Juttelemme ylipäätään kaikesta, ja työkavereille voi puhua avoimesti myös, jos joku asia harmittaa tai tuntuu vaikealta. Työhön liittyviä murheita ei tarvitse koskaan viedä kotiin.

Yhtä lailla tärkeää on se, että meillä töissä voi heittää vitsiä tosi matalalla kynnyksellä. Meillä on oikeasti hauskaa yhdessä. Olemme kuin pieni perhe. Tärkeä osansa hyvän hengen luomisessa on tietenkin esihenkilötyöskentelyllä. Asiat hoituvat aina esihenkilöiden kanssa joustavasti, ja kaikesta voi neuvotella ja keskustella.

En katsele uusia työpaikkoja

Työssäni Validialla on hienoa myös se, että voin koko ajan oppia ja saada lisää vastuuta. Olen jo nyt alkanut tehdä vuoromestarin työvuoroja.

Sitäkin olen miettinyt, että lähtisin ehkä jossain vaiheessa jatkamaan opintoja ja lukisin itseni sairaanhoitajaksi. Tuntuu hyvältä tietää, että jos päätän näin tehdä, en välttämättä joudu jättämään tätä työpaikkaa taakseni, vaan Validialla on hyvät mahdollisuudet yhdistää työtä ja opiskelua.

Opiskelujen aika ei kuitenkaan ole nyt. En myöskään katsele uusia työpaikkoja, sillä minulla on tosi kiva työpaikka.

Alina Vähätalo
lähihoitaja, Turun Validia-talo