Siirry sisältöön

Turun Yli-Maariaan valmistuneessa uudessa Validia-talossa on lähtenyt arki käyntiin ensimmäisten asukkaiden muutettua uuteen kotiinsa viime viikolla.

Yhteen kerrokseen, neljään ryhmäkotiin jaettu Yli-Maarian Validia-talo on rakennettu ottaen huomioon sekä tulevien asukkaiden tarpeet että toimintakykyä ja omatoimista arkea ohjaavat ja tukevat ratkaisut. Ryhmäkodit mahdollistavat asukkaille paremmin omaa rauhaa sekä yksityisyyttä, mutta toisaalta myös sosiaalisia kohtaamisia pienemmässä ryhmässä tuttujen ihmisten ympäröimänä.

Noin vuosi sitten kehitetyllä Tervetuloa kotiin -sisustuskonseptilla tuodaan yhteisiin tiloihin kodin ja viihtyvyyden tuntua rauhoittavilla sävyillä ja kauniilla kuoseilla. Yhteisistä tiloista löytyy myös aistitila, jossa virikettä saadaan kaikille aisteille. Tila on mahdollista sulkea täysin pimeäksi verhojen avulla, jolloin erilaisilla erikoisvaloilla saadaan aikaan hienoja valomaalauksia. Pian aistitilaan saadaan myös fibroakustinen tuoli.

Asukkaiden kodit ovat tilavia yksiöitä yli kolmen metrin huonekorkeudella ja tilavalla kylpyhuoneella. Asukkaat saavat sisustaa oman asuntonsa oman tyylinsä mukaan heille mieleiseksi kodiksi. Talon esteetön oleskelupiha tulee varmasti olemaan suosittu ajanviettopaikka erityisesti kesäaikaan.

”Olen iloinen, miten hienolla porukalla olemme päässeet avaamaan Yli-Maarian Validia-talon uusille asukkaille. Kehitysvammaisille suunnattujen palveluidemme kasvu tukee myös strategista tavoitettamme rakentaa Suomesta maailman paras maa vammaisille ja vammautuneille. Meillä on nyt jo kolme yksikköä kolmessa eri kaupungissa takaamassa arvokasta elämää kehitysvammaisille ja autismin kirjon asiakkaille”, kertoo Päivi Lind erityisryhmien asumisen liiketoimintajohtaja.

Validia tarjoaa kehitysvammaisten asumispalveluita Helsingissä, Kaarinassa ja Turussa. Helsingin Pitäjänmäen Validia-talo aukesi keväällä 2020, Iina ja Akseli-kodin toiminta Kaarinassa siirtyi Validialle tammikuussa 2022 ja nyt Turun Yli-Maariassa auennut Validia-talo lisää kehitysvammaisille suunnattuja asumispaikkoja 18 paikalla.

Vammaispalveluihin rakennettu RAI-id toimintakyvyn mittari on käytössä Validian kehitysvammaisten asumisessa. Toimintakyvyn mittarin avulla ohjauksen ja palveluiden tarvetta voidaan arvioida yhdessä asukkaan sekä tarvittaessa hänen läheistensä kanssa. Lisäksi toimintakyvyn mittarin avulla voidaan laatia asukkaan arkeen tavoitteita, jotka tukevat hänen itsenäisyytensä kehittymistä sekä elämänlaatua.

Lisätietoja:
Erityisryhmien asumisen liiketoimintajohtaja Päivi Lind, puh. 040 848 0472, paivi.lind@validia.fi