Siirry sisältöön
Asiakkaat ja hoitajat pelaavat lautapeliä ja juovat kahvia yhdessä.

Validian kehitysvammaisten tehostetussa palveluasumisessa asutaan omissa kodeissa, turvallisessa ympäristössä, jossa hoitajat ovat läsnä ja valmiita auttamaan ympärivuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Turun uuden Yli-Maarian yksikön myötä Validian kehitysvammaisten asumispaikkatarjonta kasvaa 18 paikalla. Tarjoamme asumispalveluita kehitysvammaisille ja autismin kirjon asiakkaille marraskuussa jo kolmessa kaupungissa.

Validia Pitäjänmäen asumisyksikkö keskittyy tammikuusta 2023 lähtien palvelemaan sataprosenttisesti kehitysvammaisia asukkaita. Yksikössä tällä hetkellä asuvat tehostetun palveluasumisen (VPL) asukkaat voivat halutessaan muuttaa Validian uuteen, vuodenvaihteessa avautuvaan Käpylän yksikköön.

Validia-taloissa elämää tukevat hoito- ja ohjaustyön lisäksi ateriapalvelun maittavat ruuat, yhteisöllinen vapaa-ajantoiminta ja henkilökohtaisen avun tuki mieleisten harrastusten saavuttamiseksi.

Vuonna 2020 täydellisen remontin läpikäyneessä Helsingissä sijaitsevassa Pitäjänmäen Validia-talossa yhdistyvät erinomaisesti asumisturvallisuus ja viihtyisyys. Tyylikkäät ja viihtyisät yhteiset tilat kutsuvat viettämään yhteistä aikaa oman pienryhmän kanssa pelejä pelaillen tai muuten vaan yhdessä ollen.

Yli-Maarian Validia-talo on jaettu neljään pienryhmään, jotka mahdollistavat sekä oman rauhan ja yksityisyyden että yhteisöllisen tekemisen ja ajanviettämisen viihtyisissä yhteisissä tiloissa. Talossa tullaan tekemään tiiviisti yhteistyötä asukkaan ja hänen läheistensä kanssa. Vasta valmistuva rakennus on suunniteltu tukemaan asukkaiden toimintakykyä ja omatoimista arkea. Talon esteetön oleskelupiha tulee varmasti olemaan suosittu ajanviettopaikka erityisesti kesäaikaan.

Iina ja Akseli -koti Kaarinassa tarjoaa myös viihtyisän ympäristön, jossa keskitytään muun muassa asukkaiden osallisuuden vahvistamiseen. Näemme hyvän ja turvallisen olon omassa kodissa erityisen tärkeänä, jonka vuoksi esimerkiksi henkilöstön vaihtuvuuden minimoiminen on meille ensisijaisen tärkeää. Iina ja Akseli -kodissa vaihtuvuutta on erityisen vähän, minkä vuoksi työntekijät ja asukkaat tuntevat toisensa hyvin.

Kehitysvammaisten asiakkaiden asumisessa asukkaiden vapaa-ajanvieton mahdollistaminen on tärkeä osa asiakkaiden arkea ja osallisuuden tukemista. Yksiköissä retkeillään usein asukkaiden kanssa ja retkikohteet valitaan yhdessä asukaskokouksissa ja omahoitajahetkillä. Retkikohteet vaihtelevat luontopoluista kulttuuriin. Myös kaupunginosien paikalliset tapahtumat ovat tulleet tutuiksi. Pitäjänmäen asukkaat ja henkilöstö vierailivatkin tänä syksynä mm. Pitäjänmäki-seuran järjestämässä Pitäjänmäki-päivässä.