Ympäristönhallintalaite tuo vapautta

ALS-tautia sairastava Anu Karvonen saa apua puheella ohjattavasta ympäristönhallintalaitteesta. Älypuhelimen kautta toimiva laite on tuonut Anulle itsenäisyyttä ja mahdollistaa juttuhetket tyttären ja ystävien kanssa ilman hoitajan läsnäoloa.
Anu Karvonen ja Aili Udd tutustuvat ympäristönhallintalaitteisiin

­ – Kuule. Soita Aili.

Näin Anu Karvonen pyytää puheohjauksella toimivaa puhelinta soittamaan Validia Asumisen pääkaupunkiseudun alueelliselle toimintaterapeutille Aili Uddille. Tällä kertaa kyseessä ei ole oikea puhelu, vaan vierekkäin istuvat Anu ja Aili esittelevät laitteen toimintaa. Anulla on käytössään Kajo Apuvälineiden toimittama ratkaisu, joka koostuu DialoQ-sovelluksesta, HouseMate-lähettimestä ja erillisestä vastaanottimesta. Lähettimen näyttönä käytetään älypuhelinta. Vastaanotin sijaitsee Anun asunnossa ja lähetin on kiinnitetty sähköpyörätuoliin.

Helsingin Jätkäsaaren Validia-asunnossa asuva Anu sai ympäristönhallintalaitteen käyttöönsä tammikuun alussa. Toimintaterapeutti Aili Udd ehdotti laitteen hankkimista, kun Anun käsien toimintakyky alkoi heiketä.

­ – Toimintaterapeuttina tehtäväni on tuntea erilaiset apuvälineet ja avustaa sekä asiakkaita että henkilökuntaa niiden käytössä. Lähdimme hakemaan Anulle ympäristönhallintalaitteita HUSilta lokakuussa ja saimme laitteet nyt tammikuussa. Hintavien laitteiden saamiseen on aina oltava hyvät perusteet. Anun tapauksessa ALS oli itsessään peruste laitteiden myöntämiselle, Aili kertoo.

Ovet avautuvat puheen voimalla

Ympäristönhallintalaitteen avulla Anu voi soittaa läheisilleen ja kutsua hoitajia, sammuttaa ja sytyttää valot, säätää sängyn päädyn korkeutta, avata asunnon oven sekä vaihtaa television kanavia. Ympäristönhallintalaitteita voidaan hyödyntää kaikissa elektronisissa laitteissa, jotka toimivat infrapuna-kauko-ohjaimella.

Tarkoituksena on lähiaikoina asentaa vastaanottimet vielä parvekkeen oveen sekä kerrostalon hissiin. Näin Anu pääsee itsenäisesti ulos ja parvekkeelle laitteen avulla, Aili summaa.

Ympäristönhallintalaitteita voidaan käyttää niin puheen, kuin esimerkiksi painikkeen avulla. Katseella ohjattavat laitteet tuovat itsenäisyyttä niille, joilla on haasteita käsien toimintakyvyssä ja puheen tuottamisessa. Anulla käytössä oleva HouseMate-lähetin toimii puheohjauksella, kun laitteeseen on asennettu DialoQ-sovellus.

– Päädyimme hakemaan Anulle juuri puheella ohjattavaa laitetta, koska puhe sujuu vielä käyttöön vaadittavalla tavalla. ALSin taudinkuvaan kuuluu, että puhekykykin heikkenee pikkuhiljaa. Kun se aika tulee, Anulla on vielä mahdollisuus siirtyä käyttämään katseella ohjattavia laitteita, Aili kertoo.

Anu Karvosen ympäristönhallintalaite toimii älypuhelimella

Puheella toimivan ympäristönhallintalaitteen näyttönä toimi älypuhelin.

 

Hoitajan kutsu käy helposti

Anulla diagnosoitiin ALS vuonna 2016.

­ – Oireita minulla oli sitä ennen jo hyvän aikaa, mutta ongelmien luultiin aluksi johtuvan selästäni, joka on leikattu monta kertaa. En pystynyt seisomaan pitkään, vaan vasen jalkani alkoi lepsumaan. Lisäksi minulla oli lihaskramppeja, ensin vasemmassa ja sitten oikeassakin jalassa, Anu kertoo.

Anu alkoi käyttää rollaattoria, mutta kaaduttuaan sen kanssa monta kertaa hän hakeutui terveyskeskuslääkärin puheille ja pyysi päästä neurologisiin tutkimuksiin.

­ – Lääkäri ei uskonut minua. Vasta kun vaihdoin lääkäriä, pääsin tutkimuksiin, joiden päätteeksi minulla todettiin ALS.

Jalkojen toimintakyvyn heiketessä Anu alkoi käyttää pyörätuolia. Samalla tuli ajankohtaiseksi vaihtaa asuntoa, sillä vanha koti ei enää soveltunut hänen tarpeisiinsa.

­ – Täällä Jätkäsaaressa oli silloin vapaita Validia-asuntoja ja päätin muuttaa tänne. Olen viihtynyt hyvin, vaikka kaupungin keskellä kaipaankin välillä luontoa, Anu kertoo.

Jätkäsaaren Validia-asunnoissa kukin asukas asuu omassa asunnossaan, ja hoitajat tulevat paikalle kutsuttaessa. Ympäristönhallintalaitteen ansiosta kutsuminen onnistuu Anulta helposti pelkällä puheella.

Aktiivista elämää

Anu on ollut pääosin tyytyväinen käyttämiinsä laitteisiin. Puheentunnistuksessa laitteella on vielä hiukan petrattavaa, ja käskyt täytyy opetella sanomaan tarkalleen tietyssä muodossa.

­ – Aika monta kertaa saa välillä huhuilla, että ”Kuule”, Anu nauraa.

Laitteen käytössä Anua on opastanut Ailin lisäksi Kajo Apuvälineiden Sami Lindelä. Kajolta on myös saanut apua, kun laitteiden kanssa on tullut ongelmia.

– Älypuhelintakin olen oppinut käyttämään, vaikka tyttäreni uhkasi, että jos sellaisen hankin, niin hän ei kyllä sen käyttöä opeta, Anu nauraa.

Sairaudestaan huolimatta Anulla on aktiivinen sosiaalinen elämä, jossa puhelimella on tärkeä rooli.

– Soittelen paljon tyttäreni ja ystävieni kanssa, ja moni käy täällä kylässäkin. Huomenna luokseni on tulossa lapsuudenystäväni, jonka kanssa olemme olleet ystäviä siitä lähtien kun aloitimme koulun vuonna 1948.

Anu Karvonen ja Aili Udd Karvosen kotona

Validia Asumisen pääkaupunkiseudun alueellinen toimintaterapeutti Aili Udd (oik.) pohtii yhdessä Anu Karvosen kanssa, miten puhelu lopetetaan ääneen lausutun käskyn avulla. ­ – Ympäristönhallintalaite on ollut hyvä apu arjessa, Anu toteaa.

 

Teksti ja kuvat: Matleena Merta

 

Etkö löytänyt etsimääsi?
Ota yhteyttä

020 33 1200

Haluan että minuun otetaan yhteyttä

 

Täytä yhteydenottolomake