Yksikönpäällikkö Outi Kivelä tarttui rohkeasti Pitäjänmäen Validia-talon haasteisiin – nyt talossa viihtyvät sekä asukkaat että henkilökunta

Outi Kivelä tuli yksikönpäälliköksi Pitäjänmäen Validia-taloon haastavassa tilanteessa. Hän kääri hihat ja aloitti määrätietoisen työn sujuvan arjen rakentamiseksi. Nyt, vuotta myöhemmin, talossa voivat hyvin sekä asukkaat että työntekijät.
Outi Kivelä

”Kyllä se siitä kuntoon saadaan”, Outi Kivelä ajatteli työpaikkahaastattelussa, kun hänelle kerrottiin Pitäjänmäen Validia-talon tilanteesta. Tilanne kuulosti kyllä haastavalta: Talo oli ollut jo tovin ilman omaa yksikönpäällikköä, ja muussakin henkilökunnassa oli ollut vaihtuvuutta. Töissä oli usein vaihtuvia keikkareita ja vuokratyövoimaa, joihin asukkaat eivät ehtineet kunnolla tutustua. Tämä kaikki vaikutti asiakastyytyväisyyteen.

Kivelä arvosti kuitenkin sitä, että haasteista puhuttiin niin avoimesti, rehellisesti ja kaunistelematta jo haastatteluvaiheessa. Hän otti tarjotun paikan vastaan luottavaisin mielin. Eikä Kivelä haasteita pelännyt. Hänellä oli kokemusta muutostilanteiden johtamisesta, ja vietettyään parin kuukauden sapattivapaan hän oli oikeastaan alkanut kaivatakin työtä, jossa pääsee todella käärimään hihat ja käyttämään osaamistaan.

”Validian arvomaailma kohtaa minun arvomaailmani”
Pitäjänmäessä Kivelää kiinnosti myös se, että talossa on kaksi ryhmäkotia kehitysvammaisille. ”Olen tehnyt suuren osan työurastani kehitysvammaisten parissa, pisimmän pätkän Helsingin kaupungilla. Työskentelin välillä kriminaalihuollossakin, ja tein vammaistyönjohtajan sijaisuuden Somerolla, mutta kehitysvammapuoli on aina vetänyt minua puoleensa ja sinne olen aina palannut”, Kivelä kertoo.

”Mietin toki Validian ilmoituksen nähtyäni, uskallanko hakea töihin yksityiselle sektorille, jonka kriiseistä media kirjoittaa koko ajan. Ajattelin kuitenkin, että Validian arvomaailma kohtaa minun arvomaailmani, sillä kyseessä on yhteiskunnallinen yritys, jonka taustalla on Invalidiliitto.”

Osaaminen vankalle pohjalle ja sitoutuminen korkealle
Kivelä aloitti työt Pitäjänmäessä tilannekartoituksella. Hän keskusteli niin asiakkaiden, heidän omaistensa kuin sosiaalityöntekijöidenkin kanssa ja selvitti, millaiset asiat aiheuttivat asukkaissa huolta ja tyytymättömyyttä sekä mitä he toivoivat asumiseltaan.

Keskustelujen ja omien havaintojensa pohjalta Kivelä alkoi rakentaa taloon toimivaa arkea. Ensimmäisiin askeliin kuului työntekijöiden rekrytointi, jossa Kivelä hyödynsi myös omia verkostojaan. Hän halusi varmistaa, että perusosaamisen taso talossa saadaan vankalle pohjalle ja työhön sitoutuminen korkealle.

”Se oli ehtinyt vaikuttaa talon työskentelyilmapiiriin, että henkilökunnan vaihtuvuus oli suurta eikä talossa ollut paikalla ihmistä, joka olisi ohjannut päivittäistä työtä. Ja kun töissä on hieman turvaton olo, se heijastuu vuorovaikutukseen asiakkaiden kanssa.”

Töissä asiakkaiden hyvinvointia varten
Kivelä alkoi määrätietoisesti luoda taloon kulttuuria, jossa kaikki sitoutuvat yhteisiin päämääriin ja vastuu kuuluu kaikille. Näistä asioista hän piti tiukasti kiinni. Henkilöstön kanssa käytiin keskusteluja työskentelytavoista ja asiakkaiden kohtaamisesta. Kivelä halusi olla varma, että kaikille on selvää, että töissä ollaan asiakkaita ja näiden hyvinvointia varten.

”Jouduimme tekemään siinä vaiheessa koeaikapurkuja, ja jotkut lähtivät myös oma-aloitteisesti. Se oli valitettavaa mutta kokonaisuuden kannalta varmasti parhaaksi. Tilanne olisi vaikeutunut, jos kaikki työntekijät eivät olisi olleet olleet valmiita sitoutumaan talon työtapaan ja työskentelykulttuuriin.”

Keikkareita ja vuokratyövoimaakin talossa edelleen tarvittiin, etenkin alkuvaiheessa. Kivelä piti kuitenkin huolta siitä, että keikoilla talossa kävivät aina samat ihmiset, jotta nämäkin tulivat asukkaille tutuiksi.

Avoin puhe voimavarana
Pohjaa sujuvalle arjelle ja yhteiselle työskentelykulttuurille Kivelä loi myös käynnistämällä viikkopalaverit ja työnohjauksen. ”Kävimme palavereissa henkilöstön kanssa läpi, oliko edellisellä viikolla sovitut toimenpiteet toteutettu ja olivatko ne onnistuneita. Samalla mietittiin tulevaa, alkuun viikko kerrallaan, jotta saatiin pitkäjänteisemmät toimintamenetelmät hiljalleen käyntiin.”

Kivelä lupasi Pitäjänmäkeen tullessaan itselleen ja perheelleen, että vaikka työtä riittää, hän huolehtii myös omasta jaksamisestaan ja käyttää viikonloput palautumiseen. Alussa tästä lupauksesta tuli lipsuttua jonkun kerran ja pyhätkin vierähtivät asiakirjojen ajan tasalle saattamisessa. Tilanne tasaantui kuitenkin nopeasti.

”Muutamia viikkoja minun jälkeeni talossa aloitti kokenut sairaanhoitaja. Se kevensi tosi paljon työtaakkaani, kun oli toinenkin ihminen, jolla oli näkemystä ja osaamista. Hänen lisäkseen myös tiiminvetäjät ovat olleet ihan huikeita”, Kivelä kehuu.

”Tiiminvetäjät alkoivat ottaa vastuuta ja tehdä töitä määrätietoisesti heti, kun pääsivät taloon sisään. He ovat myös nostaneet rohkeasti epäkohtia esiin tarvittaessa. Se on tämän talon voimavara, että täällä on opeteltu nopeasti avoimen puheen ja palautteen vastaanottamisen taidot.”

”Tukenani ovat olleet hyvät esihenkilöt”
Kivelä iloitsi nähdessään, kuinka uusi työkulttuuri otettiin talossa omaksi ja Pitäjänmäkeen alkoi muodostua tiimejä, joissa yhteistyö sujuu. Hän kiittää kaikkia talon työntekijöitä, sekä uusia että vanhoja, siitä, että he ottivat vastuuta paitsi työstään myös ilmapiiristä.

”Talosta välittyi heti hyvä yhteishenki, ja minulla on ollut koko ajan työyhteisön tuki, ei pelkästään täällä Pitäjänmäessä vaan koko Validiassa. Tukenani ovat olleet myös tosi hyvät esihenkilöt, liiketoimintajohtajat Marika Seppälä ja Päivi Lind. Heidän kanssaan olen voinut pallotella ja pyöritellä asioita.”

”Yhteishenki ja hyvä huumori ovat kantaneet vaikeissakin tilanteissa. Olemme nyt päässeet siihen pisteeseen, että arki Pitäjänmäessä on sujuvaa, mutta kehittämiskohteita on edelleen. Haluamme tarjota asukkaillemme laadullisesti vielä parempaa asumista.”

Validialaiset somessa

   

  Etkö löytänyt etsimääsi?
  Ota yhteyttä

  020 33 1200

  Haluan että minuun otetaan yhteyttä

   

  Täytä yhteydenottolomake