Uutinen

Rovaniemen Validia-talo täytti 40 vuotta muistelujen merkeissä

Rovaniemen Validia-talo vietti viime viikolla 40-vuotisjuhliaan lämminhenkisissä tunnelmissa. Juhlapuheen piti Validia Asumisen toimitusjohtaja Päivi Harmaakorpi, ja asukkaat ja työntekijät muistelivat vuosiaan talossa.
Ruusut

Hoitoapulainen Terttu Suosalo ja hänen työtoverinsa saapuivat ensi kertaa töihin Invalidiliiton upouuteen palvelutaloon Rovaniemellä 5. marraskuuta 1979. Heidän ensimmäinen työtehtävänsä odotti talon ruokalassa.

”Ruokala oli täynnä erilaisia kalusteita, jotka kokosimme ja kannoimme paikoilleen huoneisiin. Ensimmäisenä päivänä tärkein työkalumme oli kuusiokoloavain”, Suosalo naurahtaa.

Suosalo kertoi muistoistaan Rovaniemen Validia-talon 40-vuotisjuhlissa, joihin osallistui runsas joukko talon asukkaita ja omaisia sekä entisiä ja nykyisiä työntekijöitä.

Tunnelma syntymäpäiväjuhlissa oli juhlava ja lämmin. Ruokasali oli koristeltu talon historiaa kunnioittaen Invalidiliiton sinisin ja valkoisin värein, ja tarjolla oli runsas juhla-ateria kakkukahveineen.

 

Töitä tehtiin välillä uimapuvussa

Myös päivän ohjelma lämmitti juhlavieraiden mieliä.

Juhlapuheen piti Validia Asumisen toimitusjohtaja Päivi Harmaakorpi. Lisäksi juhlissa kuultiin talon entisen asukkaan näytelmäkirjailija-ohjaaja Esko Janhusen puhe, ja Terttu Suosalo muisteli historiikissaan hoitoapulaisten työtä talon alkuvuosina.

Hoitoapulaisten toimenkuva jatkui laajana myös sen jälkeen, kun kalusteet oli kannettu huoneisiin ja asukkaat asettuivat taloksi.

Työhön kuului niin suursiivousta kuin kaupassa käyntiäkin, niin hiusten leikkaamista kuin jalkahoitojakin. Kerran viikossa oli asukkaiden saunapäivä.

”Saunapäivinä työasumme oli uimapuku, eikä työergonomiasta kyllä ollut tietoakaan, kun nostimme asukkaat omin voimin saunan lauteille”, Suosalo muistelee.

 

”Työntekijät ovat helmiä”

Hoitoapulaisilta ei vaadittu Suosalon aloittaessa koulutusta, joskin kotiavustajakurssi katsottiin eduksi. Tarvittavat taidot opittiin perehdytyksessä omalla työpaikalla, ja vuosien varrella oli tilaisuus osallistua koulutuksiin eri puolilla Suomea.

Koulutusten lisäksi Suosalo haki oppia ja uusia ideoita työhönsä muun muassa työvaihdossa Oulun palvelutalossa. Työ vei hänet myös Viron Haapsaluun kertomaan esteettömästä asumisesta.

Vapaa-ajallaan hoitoapulaiset retkeilivät yhdessä niin marjametsässä kuin laivaristeilyilläkin.

Yhteistuumin Rovaniemen hoitoapulaiset kokoontuivat myös pohtimaan, mitä tehdä, kun jotkut asukkaat tuntuivat jäävän sivuun esimerkiksi edenneen vamman takia.

Henkilökunta päätti perustaa tiimejä, joista kukin ottaa vastuulleen tietyt asukkaat, jotta kukaan ei jäisi vaille huomiota. Tämä on Suosalolle erityisen rakas muisto talon alkuvuosilta.

Suosalon 40-vuotisen taipaleen varrella työnkuva on ehtinyt kehittyä paljon, ja myös nimikkeet ovat on muuttuneet: hoitoapulaisista tuli ensin avustajia, ja nykyisin Validialla työskentelee lähihoitajia ja asumispalvelutyöntekijöitä.

”Terttu Suosalo muistutteli puheessaan, että yksikönpäällikön on muistettava pitää huolta työntekijöistään, koska he ovat niin helmiä. Siinä hän on oikeassa. Meillä on huikean hauska, kannustava ja huumorintajuinen työyhteisö”, kiittää Rovaniemen Validia-talon yksikönpäällikkö Minna Kähkönen.

 

Kuvat: Minna Kähkönen

Teksti: Anu Räsänen

 

Etkö löytänyt etsimääsi?
Ota yhteyttä

020 33 1200

Haluan että minuun otetaan yhteyttä

 

Täytä yhteydenottolomake