Toimintaterapeutti Miia: ”On todella palkitsevaa, kun saamme asiakkaan asumisen mallilleen”

Toimintaterapeutti Miia Peltonen nauttii siitä, että saa miettiä ratkaisuja asiakkaiden elämän haasteisiin osana moniammatillista tiimiä. Olen viihtynyt toimintaterapeuttina Validialla jo kymmenen vuotta.
Miia Peltonen

Tulin aikoinaan töihin Rusokinkadulle, ja kun MONA-yksikkö avattiin Haapaniemen, siirryin sinne ensimmäisten joukossa 2016. MONA-asiakkailla on fyysisen vamman tai toimintarajoitteen lisäksi sosiaalisia, kognitiivisia tai psyykkisiä haasteita.

Olen aina ollut kiinnostunut työskentelemään sellaisten ihmisten kanssa, joilla on monenlaista ongelmatiikkaa ja joiden kanssa työskentelyyn ei välttämättä ole olemassa valmista sapluunaa. Ei voi tehdä niin kuin on aina tehty, vaan kaiken joutuu miettimään alusta asti – ja kenties muuttamaan suunnitelmaa vielä useita kertoja. Työ on käytännössä jatkuvaa arviointia.

Työpäivissä on ajoittain hyvinkin paljon säpinää, mikä johtuu muun muassa erilaisista toimintakyvyn haasteista, joita työssämme kohtaamme. Monella asiakkaallamme on esimerkiksi vaikeita sosiaalisten tilanteiden ja käyttäytymisen hallinnan haasteita, ja haastavimmissa tilanteissa työskentelemme aina pareittain kaikkien turvallisuuden huomioimiseksi.

Minulle työssä pitääkin olla vaihtelevuutta ja äkkinäisiä tilanteita. Siinä voin kasvattaa itseäni ammatillisesti. Tykkään haasteista asiakastyössä, ja ratkaisujen miettiminen moniammatillisessa tiimissä on täsmälleen sitä, mitä haluan tehdä. On todella palkitsevaa, kun saamme asumisen mallilleen niin, että se on asukkaalle mielekästä ja toimivaa.

Miia Peltonen

 
Jäätävän kovaa ammattitaitoa
Yksi isoimmista jutuista työssäni on mieletön työyhteisömme. Tästä joukosta löytyy jäätävän kovaa ammattitaitoa ja osaamista. Hyvä työporukka on tässä työssä äärimmäisen tärkeä, koska meidän täytyy pystyä sopimaan yhteisistä linjanvedoista ja pysyä niissä. Tiimin tukeen pitää pystyä luottamaan.

Luotan tähän tiimiin täysin, ja siitä tulee hyvä ja turvallinen olo. Olipa päivä millainen tahansa ja miten kiireinen tahansa, tiedän, että me kyllä selvitään ja me kyllä pärjätään. Etsimme yhdessä keinoja, joilla helpottaa asiakkaiden arkea ja omaa työtämme. Jaamme vinkkejä ja osaamista. Kerromme löytämistämme hyvistä toimintamalleista ja onnistuneista käytännöistä, jotta muutkin voivat niitä hyödyntää.

Erilaiset persoonat ovat tärkeä voimavara
 Moniammatillisessa tiimissämme työskentelee keskimäärin kolmekymmentä ihmistä: lähihoitajia, sairaanhoitajia, kuntoutusohjaaja, hoiva-avustaja, henkilökohtaisia avustajia, esimies ja minä. Joukossamme on monenlaisia persoonia, ja se on tärkeä voimavara.

Vaikka meillä on yhteiset linjanvedot, jokaisella on vapaus hoitaa työt omalla tavallaan. Kaikilla meillä on omat vahvuutemme, ja kun on monentyyppisiä ihmisiä, on myös monentyyppisiä vahvuuksia.
On tärkeää, että jokainen meistä tekee töitä omalla persoonallaan. Asiakkaamme ovat aikuisia ihmisiä, jotka lukevat äärimmäisen herkästi työntekijän asennetta: onko hän aidosti läsnä ja kiinnostunut. Kun olemme ihmisiä ihmiselle, on tosi hankala edes yrittää esittää muuta kuin mitä oikeasti on.
 
Miia Peltonen
toimintaterapeutti
Haapaniemen Validia-talo, MONA

 

 

Etkö löytänyt etsimääsi?
Ota yhteyttä

020 33 1200

Haluan että minuun otetaan yhteyttä

 

Täytä yhteydenottolomake