Siirry sisältöön

Paula Sarmesto on ehtinyt työskennellä Validialla usean yksikön esihenkilönä. Hän arvostaa Validian kehitysmyönteisyyttä, monipuolisia mahdollisuuksia ja sitä, että työnantaja on huomioinut myös hänen elämäntilanteensa.

Tulin alun perin Validialle 2018 yksikönpäälliköksi Jätkäsaareen, joka oli kehittyvä asuinalue ja jossa silloinen yksikkömme sijaitsi aivan uudenlaisessa Sukupolvien korttelissa. Kiinnostuin heti työpaikkailmoituksessa siitä, että yksikössä tehtiin moni asia uudella tavalla.

Seuraavana vuonna kaipasin vaihtelua ja siirryin vetämään Kannelmäen yksikköä, joka oli sopivasti lähellä kotiani. Lyhyt työmatka helpotti perheeni arjen pyörittämistä. Arvostan sitä, että työnantaja mahdollisti minulle tällaisen siirtymän, joka sopi elämäntilanteeseeni.

Vuosien varrella sijaistin lisäksi lähes kaikissa Validian pääkaupunkiseudun yksiköissä Kallahdesta Kauklahteen. Oli mukavaa, että työ oli monipuolista ja että sain tutustua asukkaisiin ja työntekijöihin eri taloissa.

Tykkään olla mukana kehittämisessä

Vuonna 2021 läksin hakemaan vaihtelua myös Validian ulkopuolelta; olin vuoden päivät töissä Helsingin kaupungin vammaispalveluissa. Keväällä 2022 Validian aluepäällikkö Pirjo Vahla soitteli minulle ja kyseli, olisiko minulla kiinnostusta palata takaisin.

Olin ollut ennen tätäkin yhteyksissä vanhojen kollegojeni kanssa ja kuullut heiltä, miten paljon kehitystyötä Validialla oli tehty jo siinä ajassa, kun olin poissa. Olen aina arvostanut Validialla juuri kehitysmyönteisyyttä: jos jokin asia ei toimi tai voisi toimia paremmin, siihen uskalletaan puuttua. Tykkään itsekin olla mukana kehittämisessä ja visioimisessa, joten vastasin Pirjolle myöntävästi.

Aloitin huhtikuussa 2022 Porslahden Validia-talon yksikönpäällikkönä, ja olen viihtynyt todella hyvin. Työlläni on selkeät raamit, ja tiedän, mitä minulta odotetaan.

On myös ollut ilo tutustua tämänkin yksikön mukaviin asukkaisiin; Porslahti taisi olla ainoa yksikkö, jossa en koskaan käynyt tuuraamassa.

Työkavereina mahtavia tyyppejä

Minulla on Porslahdessa työkavereinani aivan mahtavia tyyppejä. Talossamme on kaksi tiimivastaavaa, jotka pyörittävät arkea loistavasti. Teen paljon yhteistyötä heidän kanssaan, ja kysyn mielelläni heidän mielipidettään kaikesta mahdollisesta. Lisäksi paljon arvokasta tietoa löytyy hoitajilta, jotka ovat olleet pitkään töissä talossa.

En ole sellainen esihenkilö, joka haluaisi istua yksin omassa huoneessaan, vaan oveni on aina auki. Läsnäolo, kuunteleminen, ihmisten tasa-arvoinen kohtelu ja ystävällinen vuorovaikutus ovat minulle työssä tärkeitä arvoja. Tykkään jutella työkavereiden kanssa myös kuulumisista ihan vaikka vain ohimennen.

Minusta on myös tärkeää kiittää toisia, ja talossamme onkin muodostunut tavaksi huikata päivän päätteeksi kiitokset tästä päivästä.

Hieno mahdollisuus kouluttautua yhdessä

Olen alkuperäiseltä koulutukseltani sosionomi AMK, ja minulla on myös psykiatrisen hoidon erikoisammattitutkinto. Lisäksi suoritan työn ohessa johtamisen erikoisammattitutkintoa Riveriassa. Koulutuksessa on mukana paljon esihenkilöitä meiltä Validiasta.

Minusta tämä Validian ja Riverian yhteistyö on äärimmäisen hieno juttu. Meillä on talossa hirveän paljon kokemusta ja osaamista, ja kun osallistumme koulutukseen yhdessä, pystymme myös jakamaan omaa tietämystämme toisillemme.

Maailman paras maa vammaisille

Validian missio on, että Suomi on maailman paras maa vammaisille ja vammautuneille. Se kuulostaa hirveän isolta tavoitteelta saavutettavaksi, mutta eihän sen ole tarkoituskaan olla huomenna valmis. Me kaikki teemme oman osamme sen eteen, päivä kerrallaan.

On ilo olla mukana toteuttamassa tätä missiota ja mahdollistamassa arjen positiivisia kokemuksia asukkaillemme.

Jatkan pian matkaani yksikönpäälliköksi tammikuussa 2023 avautuvaan Käpylän Validia-taloon, kun olen ensin saattanut Porslahden seuraavan yksikönpäällikön tehtäväänsä. Odotan jo innolla näitä uusia kuvioita ja sitä, että pääsen rakentamaan jotain uutta aivan alusta asti.

Paula Sarmesto
yksikönpäällikkö

Porslahden Validia-talo

Porslahden Validia-talo

Meiltä pääsee helposti ja nopeasti paitsi luontoon myös kaikkien palvelujen äärelle. Lähimpään ruokakauppaan on matkaa noin puoli kilometriä, ja parin kilometrin päästä löytyy ostoskeskus, jonne menevä bussi kulkee aivan talomme oven edestä. Bussi vie kätevästi myös läheiselle metroasemalle, josta hurauttaa parissa kymmenessä minuutissa Helsingin keskustaan.

Ruuan laitto, asukas ja hoitaja

Töissä asumisen palveluissa

Meillä hoitotyö on monipuolista ja ihmisläheistä. Hoitajat ovat asiakkaillemme läheisiä ja auttavat heitä elämään mahdollisimman normaalia arkea. Me noudatamme kaikessa auttamisessamme kuntoutumista tukevaa ja toimintakykyä ylläpitävää työotetta, ja hyödynnämme työssämme apuvälineitä ja teknologiaa.