
- Etusivu
- Tampereen paivatoiminnassa puhutaan seksuaalisuudesta luottamuksella ja mutkattomasti
Tampereen päivätoiminnassa puhutaan seksuaalisuudesta luottamuksella ja mutkattomasti

Päivätoiminnan ohjaaja Eeva Virkorinne sai ajatuksen seksuaalisuutta käsittelevästä keskusteluryhmästä ollessaan työkierrossa Tampereen Validia-talon Ryhmäkoti 1:ssä.
”Seksuaalisuutta oli kyllä käsitelty yksittäisillä kerroilla päivätoiminnassamme Tampereen Validia-talossa ennenkin. Ollessani työkierrossa hoitopuolella aloin kuitenkin miettiä, että säännölliselle keskusteluryhmälle olisi tilausta ja tarvetta”, Virkorinne kertoo.
Virkorinteen ajatus sai työyhteisössä myönteisen vastaanoton, ja hän aloitti keskusteluryhmän Tampereen Validia-talon päivätoiminnassa tammikuussa 2021. Ryhmä kokoontuu kerran viikossa. Osanottajamäärä on rajattu koronarajoitusten vuoksi kahdeksaan. ”Se on minusta muutenkin ihanteellinen ryhmäkoko. Yli kymmentä ihmistä ryhmässä ei voisikaan olla, jotta jokaisella on aidosti tilaa puhua”, Virkorinne toteaa.
Tiivis ryhmä vahvistaa luottamusta
Tällä samalla porukalla kokoonnutaan ainakin kevään ajan, minkä jälkeen Virkorinne toivoo voivansa aloittaa seuraavan ryhmän. Kesken kauden ryhmään ei oteta uusia ihmisiä, vaikka kiinnostusta Virkorinteen kokemuksen mukaan olisi.
Seksuaalisuus on herkkä aihe, ja keskusteluissa saatetaan puhua hyvin henkilökohtaisistakin asioista. Tämän vuoksi on tärkeää, että ryhmään syntyy luottamuksellinen ja mutkaton ilmapiiri. Se on helpompi saavuttaa, kun keskustelijoiden kokoonpano pysyy samana.
”Kaikki ryhmässä perustuu vapaaehtoisuuteen ja luottamuksellisuuteen. Jokainen on mukana vapaaehtoisesti, ja kaikki ryhmässä puhuttu myös jää sinne”, Virkorinne sanoo.
”Korostan ryhmäläisille sitä, että jokainen puhuu omista asioistaan niin paljon kuin haluaa, ja ryhmässä saa myös olla hiljaa ja vain kuunnella. Ja vaikka jollakin kerralla olisi puhunut hyvin henkilökohtaisista tuntemuksistaan, seuraavalla kerralla ei ole pakko sanoa mitään.”

Ei tabu vaan ihan tavallinen asia
Virkorinne haluaa pitää ryhmän hengen vertaistuellisena. Hän miettii jokaiselle kerralle teeman ja valmistelee alustuksen siitä. Alustuksensa jälkeen Virkorinne antaa ryhmäläisille tilaa puhua.
”Tavoitteena on, että ihmiset löytäisivät omaa ääntään, saisivat jakaa kokemuksiaan ja huomaisivat samalla, että nämähän ovat ihan tavallisia asioita. Ei seksuaalisuus ole mikään tabu, josta ei saisi puhua. Se on vain aihe, josta ei ole puhuttu.”
Teemoina keskusteluryhmässä ovat olleet esimerkiksi seksuaalioikeudet, avusteinen seksi, seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti. Keskustelun pohjana on käytetty myös Invalidiliton OMU-pelin kysymyksiä.
Lisäksi Virkorinne kutsuu ryhmään vierailevia asiantuntijoita puhumaan. Yksi ensimmäisistä oli Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeen hankepäällikkö Milla Ilonen.
”Milla puhui siitä, miten valtava voimavara seksuaalisuus on. Tämä on tärkeä viesti, sillä monet meistä ovat saaneet koulussa hyvin riskikeskeistä seksuaalikasvatusta: miten ehkäistä raskautta ja sukupuolitauteja”, Virkorinne toteaa.
Saa nauraa!
Yksi Virkorinteen keskusteluryhmän keskeisistä tavoitteista onkin löytää seksuaalisuus iloa tuottavana asiana. Ja koska seksuaalisuus on iloinen ja hauska asia, keskusteluryhmässä saa myös nauraa – mutta ei koskaan toisten puheille.
”Ryhmässä noudatetaan turvallisen tilan periaatteita, joihin kuuluu se, että kaikkien ajatuksia, mielipiteitä ja kokemusta kunnioitetaan. Jos jokin asia tuntuu erikoiselta, siitä saa aina kysyä, ja sitten voimme ihmetellä ja pohtia sitä yhdessä.”
Tiesitkö, että Validia tarjoaa myös lantionpohjan terapiaa sekä uroterapiaa? Nämä terapiat auttavat myös seksuaalisuuteen liittyvissä haasteissa.
Palvelut

Aivovamman (traumaattinen) kuntoutus

Aivoverenkiertohäiriön kuntoutus
ja kokonaisvaltainen kuntoutus takaa mahdollisimman hyvän toimintakyvyn, elämän hallinnan ja osallistumisen elämän eri osa-alueille työssä, opiskelussa tai arjessa.

Apua tuki- ja liikuntaelin ongelmiin

Apuvälineet ja niiden käyttäminen

CP-vamma

Fysioterapia

Hengitysvajeen arviointi ja kuntoutus

Katseohjaus puheterapeutin arvioinnin työkaluna

Kävelyrobotti Indego mahdollistaa liikuntarajoitteisen kävelyn
Etkö löytänyt etsimääsi?
Ota yhteyttä