Tampereen päivätoiminnassa puhutaan seksuaalisuudesta luottamuksella ja mutkattomasti

Eeva Virkorinne vetää Tampereen päivätoiminnassa keskusteluryhmää, jossa puhutaan seksuaalisuudesta luottamuksella ja mutkattomasti.
Eeva Virkorinne istumassa

Päivätoiminnan ohjaaja Eeva Virkorinne sai ajatuksen seksuaalisuutta käsittelevästä keskusteluryhmästä ollessaan työkierrossa Tampereen Validia-talon Ryhmäkoti 1:ssä.

”Seksuaalisuutta oli kyllä käsitelty yksittäisillä kerroilla päivätoiminnassamme Tampereen Validia-talossa ennenkin. Ollessani työkierrossa hoitopuolella aloin kuitenkin miettiä, että säännölliselle keskusteluryhmälle olisi tilausta ja tarvetta”, Virkorinne kertoo.

Virkorinteen ajatus sai työyhteisössä myönteisen vastaanoton, ja hän aloitti keskusteluryhmän Tampereen Validia-talon päivätoiminnassa tammikuussa 2021. Ryhmä kokoontuu kerran viikossa. Osanottajamäärä on rajattu koronarajoitusten vuoksi kahdeksaan. ”Se on minusta muutenkin ihanteellinen ryhmäkoko. Yli kymmentä ihmistä ryhmässä ei voisikaan olla, jotta jokaisella on aidosti tilaa puhua”, Virkorinne toteaa.

Tiivis ryhmä vahvistaa luottamusta
Tällä samalla porukalla kokoonnutaan ainakin kevään ajan, minkä jälkeen Virkorinne toivoo voivansa aloittaa seuraavan ryhmän. Kesken kauden ryhmään ei oteta uusia ihmisiä, vaikka kiinnostusta Virkorinteen kokemuksen mukaan olisi.

Seksuaalisuus on herkkä aihe, ja keskusteluissa saatetaan puhua hyvin henkilökohtaisistakin asioista. Tämän vuoksi on tärkeää, että ryhmään syntyy luottamuksellinen ja mutkaton ilmapiiri. Se on helpompi saavuttaa, kun keskustelijoiden kokoonpano pysyy samana.

”Kaikki ryhmässä perustuu vapaaehtoisuuteen ja luottamuksellisuuteen. Jokainen on mukana vapaaehtoisesti, ja kaikki ryhmässä puhuttu myös jää sinne”, Virkorinne sanoo.

”Korostan ryhmäläisille sitä, että jokainen puhuu omista asioistaan niin paljon kuin haluaa, ja ryhmässä saa myös olla hiljaa ja vain kuunnella. Ja vaikka jollakin kerralla olisi puhunut hyvin henkilökohtaisista tuntemuksistaan, seuraavalla kerralla ei ole pakko sanoa mitään.”

Voimaa seksuaalisuudesta, ryhmäkuva

Ei tabu vaan ihan tavallinen asia
Virkorinne haluaa pitää ryhmän hengen vertaistuellisena. Hän miettii jokaiselle kerralle teeman ja valmistelee alustuksen siitä. Alustuksensa jälkeen Virkorinne antaa ryhmäläisille tilaa puhua.

”Tavoitteena on, että ihmiset löytäisivät omaa ääntään, saisivat jakaa kokemuksiaan ja huomaisivat samalla, että nämähän ovat ihan tavallisia asioita. Ei seksuaalisuus ole mikään tabu, josta ei saisi puhua. Se on vain aihe, josta ei ole puhuttu.”

Teemoina keskusteluryhmässä ovat olleet esimerkiksi seksuaalioikeudet, avusteinen seksi, seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti. Keskustelun pohjana on käytetty myös Invalidiliton OMU-pelin kysymyksiä.

Lisäksi Virkorinne kutsuu ryhmään vierailevia asiantuntijoita puhumaan. Yksi ensimmäisistä oli Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeen hankepäällikkö Milla Ilonen.

”Milla puhui siitä, miten valtava voimavara seksuaalisuus on. Tämä on tärkeä viesti, sillä monet meistä ovat saaneet koulussa hyvin riskikeskeistä seksuaalikasvatusta: miten ehkäistä raskautta ja sukupuolitauteja”, Virkorinne toteaa.

Saa nauraa!
Yksi Virkorinteen keskusteluryhmän keskeisistä tavoitteista onkin löytää seksuaalisuus iloa tuottavana asiana. Ja koska seksuaalisuus on iloinen ja hauska asia, keskusteluryhmässä saa myös nauraa – mutta ei koskaan toisten puheille.

”Ryhmässä noudatetaan turvallisen tilan periaatteita, joihin kuuluu se, että kaikkien ajatuksia, mielipiteitä ja kokemusta kunnioitetaan. Jos jokin asia tuntuu erikoiselta, siitä saa aina kysyä, ja sitten voimme ihmetellä ja pohtia sitä yhdessä.”

Tiesitkö, että Validia tarjoaa myös lantionpohjan terapiaa sekä uroterapiaa? Nämä terapiat auttavat myös seksuaalisuuteen liittyvissä haasteissa.

Kuntoutuspalveluitamme

Palvelut

Kävelylaiteteknologia
Aivovamman (traumaattinen) kuntoutus
Kuntoutuksen tavoitteena on tukea traumaattisen aivovaurion saanutta henkilöä itsenäiseen elämään ja elämänhallintaan työssä ja opiskelussa tai jos henkilö on kuntoutustuella tai poissa työelämästä. Kuntoutus sisältää yksilöllisen arvioinnin perusteella tehdyn kuntoutussuunnitelman mukaisen moniammatillisen kuntoutuksen. Terapiasisältö määräytyy kuntoutujan toimintakyvyn ja tavoitteiden pohjalta.
Aivoverenkierohäiriön kuntoutus
Aivoverenkiertohäiriön kuntoutus
Tavoitteena on, että aivoverenkiertohäiriön sairastaneen henkilön oikea-aikainen
ja kokonaisvaltainen kuntoutus takaa mahdollisimman hyvän toimintakyvyn, elämän hallinnan ja osallistumisen elämän eri osa-alueille työssä, opiskelussa tai arjessa.
Jumppasalissa matolla
Apua tuki- ja liikuntaelin ongelmiin
Neurologiseen sairauteen voi liittyä virheasentoja, skolioosi tai raajojen toimintahäiriö. Pyörätuolin tai kävelyn apuvälineiden käytöstä voi seurata esim. niska-hartiaseudun ja yläraajojen kipuja. Tuki- ja liikuntaelinten ongelmiin sinulla on mahdollisuus saada apua kuntoutuksella.
Tyttö piharadalla
Apuvälineet ja niiden käyttäminen
Sinulle yksilöllisesti valitut, säädetyt tai valmistetut apuvälineet sekä riittävä käytön opetus parantavat mahdollisuuttasi itsenäiseen ja osallistuvaan elämään.
CP-vamma
CP-vamma
Sikiöaikana tai pienenä lapsena tapahtunut aivojen vaurio voi vaikeuttaa liikkeiden hallintaa, jolloin tarvitset moniammatillista kuntoutusta. Vamman laatu CP diagnoosissa voi olla hyvin vaihteleva aina pienestä toimintahäiriöstä hyvin vaikeaan monivammaisuuteen.
Fysioterapiaharjoitus
Fysioterapia
Fysioterapialla vahvistetaan valmiuksia paremman toimintakyvyn saavuttamiseksi yksilölliset tarpeesi huomioiden.
Mies yskityskoneessa
Hengitysvajeen arviointi ja kuntoutus
Hengitysvajeen tehokas kuntoutus auttaa sinua jaksamisessa ja osallistumisessa elämän eri osa-alueille.
Silmälaite käytössä
Katseohjaus puheterapeutin arvioinnin työkaluna
Katseohjauksella voi arvioida puheen ymmärtämistä ilman, että arvioitavan tarvitsee kyetä puhumaan tai käyttämään käsiään. Katseohjauslaitteen avulla päästään arvioimaan kyseisiä taitoja jo vammautumisen alkuvaiheessa.
Indego kävelyrobotti käytössä
Kävelyrobotti Indego mahdollistaa liikuntarajoitteisen kävelyn
Yksilöllistä ja turvallista kävelykuntoutusta tukeva Indego-kävelyrobotti on robotisoitu ulkoinen tukiranka, joka mahdollistaa liikuntarajoitteisen pystyasennon ja kävelyn. Indegon kanssa voi harjoitella normaalissa toimintaympäristössä sekä sisällä että ulkona ja harjoitteet tehdään aina fysioterapeutin kanssa.
 

Etkö löytänyt etsimääsi?
Ota yhteyttä

020 33 1200

Haluan että minuun otetaan yhteyttä

 

Täytä yhteydenottolomake