Arvioiva ja valmentava asuminen

Haluaisitko asua itsenäisesti, mutta et tiedä, mihin taitosi ja voimavarasi riittävät?
Arvioiva ja valmentava asuminen antaa sinulle luotettavan arvion toimintakyvystäsi ja tietoa, millaista tukea tarvitset mahdollisimman itsenäiseen elämään.
Thumbnail

 
Arvioiva ja valmentava asuminen eli asumisvalmennus on tarkoitettu sinulle, jos olet vastavammautunut, itsenäistyvä vammainen nuori, kotiutumassa laitoshoidosta tai sinulla on neurologinen sairaus.

Löydetään yhdessä sinulle sopiva palvelukokonaisuus

Arvioivan ja valmentavan asumisen jaksolla saat luotettavan, laajan kokonaiskäsityksen toimintakyvystäsi sekä avun ja tuen tarpeestasi. Asuminen on määräaikaista. Yleensä asumisjakson kesto on 1–3 kuukautta, mutta jakso voi olla tarvittaessa pidempikin. Jakson aikana moniammatillinen tiimimme valmentaa ja ohjaa sinua toimimaan niin kotona kuin kodin ulkopuolella, omien voimavarojesi mukaisesti. 

Tärkeä osa jaksoa on yksilöllisesti sovittujen arjen taitojen harjoittelu ja niiden hallinnan edistäminen. Arvioimme esimerkiksi toimintakykyäsi päivittäisissä perustoiminnoissa, kuten pukeutumisessa, peseytymisessä, kodinhoidossa ja aterioinnissa. Saat samalla käytännön opastusta sinulle sopiviin toimintatapoihin. 

Jakson kuluessa saamme kanssasi käsityksen siitä, millainen asumismuoto ja palvelut sopivat juuri sinulle parhaiten, tai olisiko vaikkapa aktivoiva Validia-päivätoiminta hyvä lisä arkeesi. Samalla kartoitamme kuntoutukseen, apuvälineisiin ja sosiaalietuuksiin liittyvät tarpeesi.

Asiakkaana asut esteettömässä, kalustetussa ja ympäristöhallintalaittein varustetussa Validia-talon asunnossa, jossa apu ja tuki ovat lähellä ympäri vuorokauden. 

Asiantuntijat apunasi

Toteutamme arvioivan ja valmentavan asumisen palvelun tiiviissä yhteistyössä lähiverkostosi kanssa. Pidämme kanssasi yhteyttä niin kotikuntasi sosiaali- ja terveyspalveluihin kuin kuntoutukseen ja terapeutteihin, Kelaan, vakuutusyhtiöön ja oppilaitoksen yhteyshenkilöihin sekä omaisiin ja muuhun lähipiiriin.

Jakson toteutuksesta vastaa Validia Asumisen asiantuntijatiimi, jolla on koulutusta ja osaamista sosiaali- ja terveydenhuollon eri aloilta. Tiimiimme kuuluu esimerkiksi toimintaterapeutti, sairaanhoitaja, lähihoitajia ja kuntoutus- tai sosiaaliohjaaja. Jakson pituutta ohjaavat asiakkaan yksilölliset tavoitteet ja jakson pituus sovitaan aina sinun ja palvelun maksajan kanssa.

Käyttöösi kattava yhteenveto ja jatkosuositukset

Jakson jälkeen saat ytimekkään ja kattavan kirjallisen yhteenvedon sinulle sopivasta asumisesta ja palveluista. Yhteenvedossa kerromme:

  • toimintakyvystäsi sekä avun, tuen ja ohjauksen tarpeestasi 
  • kuntoutus- ja sosiaalietuuksista
  • apuväline- ja turvateknologiatarpeestasi
  • jatkoasumisen ja -palvelujen suunnitelmastasi

Voit hyödyntää yhteenvetoa tarpeen mukaisten asumisen ja palvelujen hankkimiseen. 

Asumisvalmennusta omaan kotiisi

Arvioiva ja valmentava asuminen voidaan toteuttaa myös omassa kodissasi. Teemme toimintakyvystäsi ja asumistilanteestasi arvion ja etsimme keinot, joiden avulla jokapäiväinen elämäsi sujuu paremmin.  

Palvelu sopii sinulle, kun tarvitset esimerkiksi:

  • toimintakyvyn arviointia tai erilaisia toiminnallisia harjoitteita tai valmennusta
  • arviointia tai valmennusta turvalliseen asumiseen, johon liittyvät esimerkiksi turvatekniset ratkaisut
  • olemassa olevan palvelukokonaisuuden tai palvelujärjestelmän arviointia, jotta kotona asuminen on mahdollista
  • henkilökohtaisen avustajan tarpeen arviointia
  • esteettömyys- ja asunnonmuutostyökartoitusta 
  • apuvälinearviointia

Jakson jälkeen saat kattavan kirjallisen kuvauksen avuntarpeestasi, tilanteestasi ja jatkosuosituksista. 

Kotonasi tehtävä arvioiva ja valmentava asuminen toteutetaan tarpeesi mukaan joko kevyemmällä arvioinnilla tai laajempana palvelupakettina. Palvelussa teemme tiiviistä yhteistyötä sinun ja lähiverkostojesi kanssa. Pidämme kanssasi yhteyttä kotikunnan sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi kuntoutuksen, terapian, Kelan, vakuutusyhtiön yhteyshenkilöiden sekä omaisten ja muun lähipiirin kanssa. 

Arviointijaksosta vastaa asiantuntijatiimimme, jolla on koulutusta ja osaamista eri sosiaali- ja terveydenhuollon aloilta. Tiimiin voi kuulua esimerkiksi toimintaterapeutti, sairaanhoitaja, lähihoitaja ja sosiaaliohjaaja.

Näin saat palvelun käyttöösi

Pääsääntöisesti palvelun maksaa asiakkaan kotikunta tai vakuutusyhtiöt, on asumisjakso sitten Validian asunnossa tai omassa kodissasi. 
Ota yhteyttä kotikuntasi sosiaalityöntekijään ja kysy mahdollisuutta palveluun.  Voit kysyä neuvoa myös meiltä, ota yhteyttä palvelunumeroomme 020 33 1200. Vastaamme mielellämme kysymyksiisi ja autamme tarvittaessa lisätiedon hankkimisessa.

Jos olet asumisjaksolla Validia-talossa, asiakkaana vastaat asumiskustannuksista kuten vuokrasta ja ateriapalveluista käytön mukaan. Valdia-talon asumisjaksoon on mahdollista hakea asumistukea Kelalta.  

 

Etkö löytänyt etsimääsi?
Ota yhteyttä

020 33 1200

Haluan että minuun otetaan yhteyttä

 

Täytä yhteydenottolomake