Oulun Validia-talon uusi yksikönpäällikkö Tanja Lievonen: ”Haluan luoda kulttuurin, jossa työn ja vapaa-ajan yhteen sovittaminen on kitkatonta”

Työhyvinvointi on Oulun Validia-talon uuden yksikönpäällikön Tanja Lievosen intohimo. Hänelle on tärkeää kehittää tasapuolista ja joustavaa työkulttuuria, jossa jokaisen toiveet tulevat kuulluiksi.
Tanja Lievonen

Oulun Validia-talon uusi yksikönpäällikkö Tanja Lievonen kuvailee ensimmäisiä viikkojaan työssä kiireisiksi, silmiä avaaviksi ja älyttömän kivoiksi. Lievonen siirtyi Validialle Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän vammaispalveluista.

”Totta kai uusi työ ja uuden opettelu nostaa stressitasoa, mutta yhtenäkään päivänä ei ole ottanut päähän. Olen saanut erinomaista perehdytystä, ja hyvällä esihenkilöllä on aivan uskomaton vaikutus työssä jaksamiseen. En voi liikaa kehua omaa esihenkilöäni, liiketoimintajohtaja Eija Kosusta”, Lievonen sanoo. Samaa hyvää esihenkilötukea Lievonen haluaa antaa alaisilleen Oulun Validia-talossa.

”Arvostan työssä viihtymistä yli kaiken”
Lievosen mukaan esihenkilön keskeinen tehtävä on taata alaisilleen parhaat mahdolliset työskentelyolosuhteet. ”Arvostan työssä viihtymistä yli kaiken. Voisi sanoa, että työssä jaksaminen ja työhyvinvointi ovat minulle intohimo”, Lievonen kertoo. ”Haluan luoda yksikköön kulttuurin, jossa työn ja vapaa-ajan yhteen sovittaminen on mahdollisimman kitkatonta. Tämä on keskeinen tekijä siinä, että töissä viihdytään ja että sinne on kiva tulla.”

Lievonen muistuttaa, että työssä viihtyminen on kaikkien yhteinen etu. ”Kun työntekijät viihtyvät työssään ja kaikki on hoidettu työpaikalla asianmukaisesti, yhteishenki kasvaa ja myös sairauspoissaolot vähenevät. Ja kun työntekijät voivat hyvin, asiakkaat saavat parasta mahdollista palvelua.”

Työvuorosuunnittelua tasapuolisesti ja toiveita kuunnellen
Työvuorosuunnittelu on ensimmäinen asia, johon Lievonen aikoo tarttua. Tässä hänellä on kaksi ohjenuoraa: tasapuolisuus ja työntekijöiden toiveiden kuuleminen.

”Juttelen tai viestittelen jokaisen kanssa siitä, millaisia toiveita heillä on työvuorojen suhteen: tykkäätkö aamusta, tykkäätkö illasta, haluatko tehdä enemmän vai vähemmän yövuoroja. Joku on ehtinyt kyselläkin, aionko jakaa vuorot tasapuolisesti, ja olen vastannut, että kyllä aion.”

Lievonen on jo miettinyt esimerkiksi sitä, miten juhlapyhien ja halutuimpien kesälomaviikkojen vapaat jaetaan mahdollisimman oikeudenmukaisesti.

”Yksi vaihtoehto ovat loma-arpajaiset. Kun ne on kerran pidetty, sen jälkeen lomat kiertävät vuodesta toiseen eläkeikään asti niin, että jokainen vakituinen työntekijä saa esimerkiksi joulun vapaaksi yhtä usein. Ja halutessaan työntekijät voivat ilman muuta vaihtaa lomia keskenään joustavasti.”

Yksikönpäällikkö vie tarvittaessa roskat
Lievonen toteaa, että keskeinen osa työhyvinvointia on myös tieto ja tunne siitä, että tekee jotakin merkityksellistä. Työ Validialla on jo perusluonteeltaan merkityksellistä, mutta työntekijän on lisäksi saatava kokea olevansa tärkeä ja arvostettu omana itsenään.

”Esihenkilönä voin auttaa tässä niin, että olen läsnä ja kuuntelen. Periaatteeni on, että oveni on aina auki, ja etäpäivinäkin työkaverit tavoittavat minut yhdellä puhelinsoitolla.” 

”Puhun mieluummin työkavereista kuin alaisista. Totta kai minulla on esihenkilönä vastuu yksikön johtamisesta, mutta teemme kuitenkin töitä yhdessä.” Tarpeen vaatiessa Lievonen haluaa auttaa työkavereitaan myös konkreettisessa jokapäiväisessä työssä.

Kun Lievonen tietää, että tulossa on kiireinen päivä, hän kysyy työkavereiltaan suoraan, missä hänen käsiparinsa olisi eniten hyödyksi. ”Olen koulutukseltani sosionomi, eikä minulla ole osaamista varsinaisessa hoitotyössä. Aina voin kuitenkin tehdä jotain. Jos ei muuta niin viedä roskat.”

Validian arvomaailma vakuutti
Lievonen valmistui sosionomiksi 2008. Hän teki jo opiskeluaikanaan töitä Asperger-henkilöiden itsenäistymistä tukevassa KASI-projektissa. Valmistuttuaan hän työskenteli pitkään Nuorten Ystävien Pohjolakodissa, mistä siirtyi ohjaajaksi Ylivieskaan lastensuojeluyksikköön.

Lievonen huomasi miettivänsä usein johtamisen merkitystä työlle ja halusi päästä itse kehittämään hyvää johtamista. Niinpä hän tarttui tilaisuuteen lähteä esihenkilöksi Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän vammaispalveluihin.

Sitten Lievosen silmäänsä sattui ilmoitus, jossa Validia haki yksikönpäällikköä Oulun taloon. Hän huomasi kiinnostuvansa, vaikka ajatus työstä yksityisessä hoivapalveluyrityksessä hieman arveluttikin.

”Mielikuvani koko alasta perustui siihen, että joistakin hoivapalveluyrityksistä oli uutisoitu niin huolestuttavia asioita. Tutkiessani Validian nettisivua huomasin kuitenkin, että yrityksessä on paljon sellaista, mikä sopi yhteen arvojeni kanssa, kuten esimerkiksi Kiwa- ja Yhteiskunnallinen yritys -sertifikaatit.”

”Sillä on väliä, minne yrityksen rahat menevät”
Pelkkien sertifikaattien pohjalta Lievonen ei kuitenkaan vielä työhakemusta lähettänyt vaan tutki Validian historiaa ja omistuspohjaa perusteellisesti. Sillä oli Lievoselle iso merkitys, että Validia on osa Invalidiliitto-konsernia ja että pääosa yrityksen tuottamasta voitosta käytetään palveluiden kehittämiseen ja Invalidiliiton tarkoituksen edistämiseen. ”Totta kai yritysten tehtävänä on tuottaa voittoa, mutta minulle sillä on merkitystä, minne rahat menevät: karkaavatko ne jonnekin Caymansaarille vai onko yritys valmis jakamaan hyvää myös työntekijöilleen, asiakkailleen ja yhteiskunnalle.”

Haluaisitko Tanjasta työkaverin? Katso avoimet työpaikat Oulun Validia-talossa alta.

 

Etkö löytänyt etsimääsi?
Ota yhteyttä

020 33 1200

Haluan että minuun otetaan yhteyttä

 

Täytä yhteydenottolomake