Markku Ainamo viihtyy yhteisöllisessä Sukupolvien korttelissa Jätkäsaaressa

Markku Ainamo asuu Validian Asumisen tehostetun palveluasumisen asunnossa Helsingin Jätkäsaaressa. Hänen naapureinaan Sukupolvien korttelissa on niin opiskelijoita, lapsiperheitä kuin eläkeläisiäkin.
Markku Ainamo asuu Jätkäsaaressa kerroksessa, jonka väritys on lempeän vihreä. Hissiaulan kupeessa on valoisa istuskelunurkkaus, johon voi piipahtaa jutustelemaan naapureiden kanssa.

Markku Ainamon koti on täynnä auringonpaistetta. Lämpimällä säällä hän pääsee nautiskelemaan auringosta myös omalle tilavalle parvekkeelleen.

”Minulle sopisi hyvin, että täällä olisi kesäisin koko ajan 35 astetta. Matkustin alkukesästä Zimbabween, ja niissä lämpölukemissa sielläkin oltiin”, kertoo Ainamo ja tipauttaa aurinkolasit otsalta silmilleen päästäkseen takaisin Afrikan tunnelmiin.

Ainamo käy Zimbabwessa pari kertaa vuodessa työkeikoilla. Hän opettaa it-taitoja aids-orpokodissa, jossa hänen isänsä työskentelee.

Ainamon it-asiantuntemus tunnetaan myös hänen kotikulmillaan. Hän asuu Validian asunnossa Jätkäsaaren Sukupolvien korttelissa. Naapurit tietävät, kenen ovikelloa kannattaa kilauttaa, jos netti jumittaa tai tietokone takkuaa.

 

Elämä Jätkäsaaressa on yhtä juhlaa

Vanha, itsepintainen hokema väittää, että ihmiset eivät Helsingissä tunne naapureitaan. Sukupolvien korttelissa tuntevat. Avun pyytäminen seinän takaa on täysin luontevaa.

Yhteisöllisyys on ollut Sukupolvien korttelin kantava idea suunnitteluvaiheesta lähtien.

Korttelissa on paljon yhteisiä tiloja, kuten kuntosali sekä keittiöllä varustettu asukastila. Niihin pääsee sisäkautta kaikista korttelin kolmesta talosta. Yhdyskäytävät on maalattu kirkkain värein, ja seinillä on yhdessä taiteiltuja teoksia.

Taloyhtiön väki tapaa säännöllisesti toisiaan asukaskokouksissa ja järjestää paljon yhteisiä tapahtumia.

Vappuna kokoonnuttiin yhdessä siman ja tippaleipien merkeissä, ja pari viikkoa sen jälkeen alkoivat kesän pihajuhlat.

”Voi hyvin sanoa, että elämä täällä on yhtä juhlaa”, Ainamo naurahtaa.

 

Värikäs kortteli on kuin pieni kylä

Sukupolvien kortteli on värikäs kokonaisuus. Ainamo asuu Validia Asumisen asunnossa kerroksessa, jonka sävy on lempeän vihreä.

Validialla on Sukupolvien korttelissa 20 tehostetun palveluasumisen asuntoa ihmisille, jotka tarvitsevat vamman tai sairauden vuoksi apua arkisissa toimissaan. Jokaiselle asukkaalle räätälöidään palvelut hänen omien tarpeidensa mukaan.

Apua on tarvittaessa saatavissa ympäri vuorokauden ja vuoden.

”Se on yksi parhaita puolia tässä asunnossa, että apu ja naapurit ovat koko ajan lähellä”, Ainamo sanoo.

Sukupolvien korttelissa on Validian asuntojen lisäksi muun muassa HOAS:in opiskelija-asuntoja ja omistusasuntoja. Pihalla törmää niin lapsiperheisiin kuin seniori-ikään ehtineisiin naapureihinkin.

Sukupolvien kortteli on kuin pieni kylä, jonne monenlaiset, monen ikäiset ihmiset ovat kulkeneet kukin omia reittejään.

 

Erilaisten ihmisten tarpeet on otettu huomioon

Eri ihmisryhmien erityistarpeet otettiin huomioon jo Sukupolvien korttelia rakennettaessa. Esimerkiksi kaikki Validian asunnot ovat avaria ja esteettömiä.

Ainamolle tärkeää Jätkäsaaressa on se, että sieltä on helppo liikkua eri puolille kaupunkia. Hän matkustaa esimerkiksi päivätoimintaan ja fysioterapiaan taksilla, mutta kulman takaa pääsee halutessaan matalalattiaraitiovaununkin kyytiin.

Eikä Jätkäsaaresta tarvitse aina edes matkustaa minnekään. Sadan metrin päästä löytyy Ainamon kantaravintola, jossa hän käy syömässä hampurilaisia. Lisää palveluja nousee ympäristöön koko ajan. Ainamon ikkunan alle rakennetaan parhaillaan suurta ruokakauppaa.

Kesällä aika kuluu mukavasti vehreällä sisäpihalla, jossa on korttelin yhteinen grillauspaikka. Kirkkaankeltaisina loistavat narsissit ja suuri graffitiseinä tuovat lisäväriä muutenkin elävään pihapiiriin, ja kesän tullen pihalle saapuvat viljelylaatikot.

 

”Täältä näkee suoraan Tallinnaan”

Kun Ainamo lähtee kaupungille, hän käy mielellään kannustamassa suosikkijääkiekkojoukkuettaan Jokereita. Tai sitten hän lähtee viettämään iltaa elokuviin.

”Leffassa käynti on tosin vähentynyt sen jälkeen, kun sain kotiin Netflixin.”

Ainamo viihtyy erityisen hyvin toiminta-, tieteis- ja autourheiluelokuvien parissa. Autourheilu on hänelle vielä jääkiekkoakin rakkaampi laji. Formula-kisat kuuluvat katseluohjelmistoon joka toinen viikko.

”Pidän kaikista muista kuljettajista paitsi Lewis Hamiltonista, joka voittaa aivan liian usein”, Ainamo virnuilee.

Vielä yksi Ainamolle tärkeä paikka taloyhtiöstä löytyy: kattokerroksen sauna. Siellä hän rentoutuu joka perjantai.

Saunan yhteydessä on oleskelutila ja suuri terassi, jossa voi vaikkapa pitää asukaskokouksia. Terassilta avautuu näkymä yli kehittyvän Jätkäsaaren aina merelle asti.

”Hyvällä säällä täältä näkee suoraan Tallinnaan”, Ainamo kertoo.

Markku Ainamo nauttii aurinkoisesta säästä, joka tuo hänen mieleensä matkat Zimbabween.
Markku Ainamo nauttii aurinkoisesta säästä, joka tuo hänen mieleensä matkat Zimbabween.

 

Teksti Anu Räsänen

Kuvat Niko Jekkonen

 

Validia Asuminen – Invalidiliiton Asumispalvelut Oy

  • Validia Asuminen on osa Invalidiliitto-konsernia.
  • Validia Asuminen toteuttaa asumispalveluja fyysisesti vammaisille, kehitysvammaisille ja muille toimintaesteisille ihmisille.
  • Palvelut suunnitellaan aina asiakkaan tarpeiden ja voimavarojen mukaan. Apua on tarvittaessa saatavilla ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.
  • Lisää tietoa: validia-asuminen.fi/
 

Etkö löytänyt etsimääsi?
Ota yhteyttä

020 33 1200

Haluan että minuun otetaan yhteyttä

 

Täytä yhteydenottolomake