Maailman meriä kiertänyt Eero Rosas nauttii kiinnostavista keskusteluista Pasilan päivätoiminnassa

Validian päivätoiminta on ollut tärkeä osa Eero Rosaksen arkea jo yli 10 vuotta. Rosas nauttii päivätoiminnassa etenkin keskusteluista, joissa jaetaan ajatuksia ja vertaistukea. Hän saa myös usein kertoa muille kävijöille kokemuksistaan maailman merillä.
Eero Rosas2

Eero Rosaksen kalenterissa tiistait ja torstait on pysyvästi varattu. Silloin Rosas suuntaa Pasilaan Validian päivätoimintaan, joka on ollut tärkeä osa hänen arkeaan jo yli kymmenen vuoden ajan. ”Päivätoiminta on tosi hyvä juttu. Ei tarvitse aina kökötellä kotona neljän seinän sisällä”, Rosas sanoo.

Päivätoiminta on tavoitteellista, moniammatillisen tiimin ohjaamaa toimintaa. Keskeisessä roolissa ovat erilaiset ryhmät, jotka suunnitellaan kävijöiden toiveiden pohjalta.  Yksi Rosaksen suosikkiryhmistä on keskusteluryhmä, jossa puidaan mukavalla porukalla päivänpolttavia aiheita, muun muassa politiikkaa.

Rosas naurahtaa, että edellisten neljän vuoden aikana keskustelujen kestoaihe oli Donald Trump. Myös kotimaamme hallitusta ja sen toimintaa sivutaan usein. ”Jokaisella on näistä tietenkin oma mielipiteensä, joten meillä syntyy välillä aika kiivaitakin keskusteluja. Ihan sovussa kuitenkin juttelemme aina”, Rosas kertoo.

Vertaistuki tärkeänä apuna kroonisissa kivuissa
Rosakselle on tärkeää myös se, että keskusteluryhmässä jokainen voi jakaa omia kokemuksiaan muiden kanssa. ”Toimimme toisillemme vertaistukena, jos jollakin on ollut vaikkapa kipuja tai jos joku asia painaa mieltä. Ne voi aina puhua ulos päivätoiminnassa. Olen itse saanut hirveästi apua päivätoiminnan vertaistuesta, kun minulla on ollut kroonisia kipuja.”

Kivut ovat vieneet Rosaksen sairaalaankin, ja siellä hän päätyi suosittelemaan päivätoimintaa myös huonetoverilleen. ”Laakson sairaalassa oli samaan aikaan kaveri, joka mietti, miten hän täyttäisi päivänsä kotiin päästyään. Sanoin, että lähde ihmeessä kokeilemaan päivätoimintaa, meillä on siellä tosi hauskaa. Ja siellä se kaveri käy tänäkin päivänä.”

Eero Rosas


Päivätoiminnan ohjaajilta voi kysyä mitä vain
Keskustelujen lisäksi Rosas osallistuu päivätoiminnassa mielellään kokkaus- ja kädentaitoryhmiin. Hänestä on hauskaa päästä esimerkiksi leipomaan hyvä kakku yhteiseen kahvipöytään.

Puutyöpajassa Rosas on nikkaroinut kissalleen Nellille kiipeilytelineen, ja viime aikoina hän on palautellut mieleen virkkaustaitoja. ”Aloin virkata patalappua; muistaakseni sellainen virkattiin joskus koulussakin. En kyllä muistanut hommasta kouluajoilta oikein mitään, mutta sain äkkiä juonesta kiinni, kun ohjaajat neuvoivat niin hyvin.”

Rosas kiittää, että päivätoiminnan ohjaajilta saa yleensäkin neuvoja ja opastusta kaikkiin mahdollisiin asioihin. ”Heiltä voi kysyä mitä vain, ja he auttavat mielellään. Ei tarvitse jäädä yksin ihmettelemään.”

Parikymmentä vuotta merimiehenä
Ohjaajien lisäksi Rosas on tutustunut päivätoiminnassa muihin kävijöihin ja löytänyt heistä kavereita. Joidenkin kanssa tultiin tutuiksi jo Porslahdessa, ennen kuin päivätoiminta siirtyi sieltä Pasilaan vuonna 2018.

Keskustelut kääntyvät monesti Rosaksen työvuosiin. Juttu saattaa lähteä liikkeelle vaikkapa siitä, kun keskustellaan jostakin maasta tai kaupungista. ”Joku voi sanoa: olen käynyt tuolla. Minä vastaan usein, että niin minäkin – ja minulle vielä maksettiin siitä”, Rosas naurahtaa. Rosas sai palkkaa maailman kiertämisestä parinkymmenen vuoden ajan, kun hän työskenteli merimiehenä. Muut päivätoiminnan kävijät ovat kiinnostuneita kuulemaan Rosaksen merimiesvuosista, ja tämä kertoo mielellään.

Kiinnostus Egyptin historiaan heräsi Kairossa
Ensi kertaa Rosas lähti merille 1975 valmistuttuaan Lauttasaaressa sijainneesta merimiesammattikoulusta. ”Aluksi olin tietysti niin innoissani, että hyvä kun housuissani pysyin. Äkkiä sieltä pilvilinnoista kuitenkin tuli alas. Se on kovaa työtä, mutta siinä myös näkee ja kokee paljon.”

Satamissa Rosas pääsi näkemään mielenkiintoisia kohteita eri puolilla maailmaa, kun merimiespalvelutoimisto MEPA vei laivan henkilökunnan tutustumaan paikalliseen kulttuuriin ja nähtävyyksiin. Erityisesti mieleen ovat jääneet Saksan sodanaikaiset bunkkerit ja keskitysleiri, jota Rosas kuvailee karmivaksi paikaksi.

Toinen vaikuttava kohde oli Kairo. ”Pääsimme tutustuman pyramideihin, sfinksiin ja faraoiden historiaan. Se todella herätti mielenkiintoni. Seuraan tänäkin päivänä kiinnostuneena, mitä uusia löytöjä Egyptissä tehdään.”

Palvelut

Kävelylaiteteknologia
Aivovamman (traumaattinen) kuntoutus
Kuntoutuksen tavoitteena on tukea traumaattisen aivovaurion saanutta henkilöä itsenäiseen elämään ja elämänhallintaan työssä ja opiskelussa tai jos henkilö on kuntoutustuella tai poissa työelämästä. Kuntoutus sisältää yksilöllisen arvioinnin perusteella tehdyn kuntoutussuunnitelman mukaisen moniammatillisen kuntoutuksen. Terapiasisältö määräytyy kuntoutujan toimintakyvyn ja tavoitteiden pohjalta.
Aivoverenkierohäiriön kuntoutus
Aivoverenkiertohäiriön kuntoutus
Tavoitteena on, että aivoverenkiertohäiriön sairastaneen henkilön oikea-aikainen
ja kokonaisvaltainen kuntoutus takaa mahdollisimman hyvän toimintakyvyn, elämän hallinnan ja osallistumisen elämän eri osa-alueille työssä, opiskelussa tai arjessa.
Jumppasalissa matolla
Apua tuki- ja liikuntaelin ongelmiin
Neurologiseen sairauteen voi liittyä virheasentoja, skolioosi tai raajojen toimintahäiriö. Pyörätuolin tai kävelyn apuvälineiden käytöstä voi seurata esim. niska-hartiaseudun ja yläraajojen kipuja. Tuki- ja liikuntaelinten ongelmiin sinulla on mahdollisuus saada apua kuntoutuksella.
Tyttö piharadalla
Apuvälineet ja niiden käyttäminen
Sinulle yksilöllisesti valitut, säädetyt tai valmistetut apuvälineet sekä riittävä käytön opetus parantavat mahdollisuuttasi itsenäiseen ja osallistuvaan elämään.
CP-vamma
CP-vamma
Sikiöaikana tai pienenä lapsena tapahtunut aivojen vaurio voi vaikeuttaa liikkeiden hallintaa, jolloin tarvitset moniammatillista kuntoutusta. Vamman laatu CP diagnoosissa voi olla hyvin vaihteleva aina pienestä toimintahäiriöstä hyvin vaikeaan monivammaisuuteen.
Fysioterapiaharjoitus
Fysioterapia
Fysioterapialla vahvistetaan valmiuksia paremman toimintakyvyn saavuttamiseksi yksilölliset tarpeesi huomioiden.
Mies yskityskoneessa
Hengitysvajeen arviointi ja kuntoutus
Hengitysvajeen tehokas kuntoutus auttaa sinua jaksamisessa ja osallistumisessa elämän eri osa-alueille.
Silmälaite käytössä
Katseohjaus puheterapeutin arvioinnin työkaluna
Katseohjauksella voi arvioida puheen ymmärtämistä ilman, että arvioitavan tarvitsee kyetä puhumaan tai käyttämään käsiään. Katseohjauslaitteen avulla päästään arvioimaan kyseisiä taitoja jo vammautumisen alkuvaiheessa.
Indego kävelyrobotti käytössä
Kävelyrobotti Indego mahdollistaa liikuntarajoitteisen kävelyn
Yksilöllistä ja turvallista kävelykuntoutusta tukeva Indego-kävelyrobotti on robotisoitu ulkoinen tukiranka, joka mahdollistaa liikuntarajoitteisen pystyasennon ja kävelyn. Indegon kanssa voi harjoitella normaalissa toimintaympäristössä sekä sisällä että ulkona ja harjoitteet tehdään aina fysioterapeutin kanssa.
 

Etkö löytänyt etsimääsi?
Ota yhteyttä

020 33 1200

Haluan että minuun otetaan yhteyttä

 

Täytä yhteydenottolomake