Lähihoitaja Jarno: ”Niin mukavaa, ettei tunnu työltä ollenkaan”

Jarno työskentelee lähihoitajana Seinäjoen Validia-talossa. Hän on päätynyt uralle oppisopimuksen kautta. Työni on niin mukavaa, että välillä tuntuu kuin ei töissä olisikaan.
Jarno Hautaluoma_rajattu

Ennen lähihoitajaksi kouluttautumista työskentelin teurastamossa. Se oli ruumiillista työtä, jota tehtiin liukuhihnalta ja kellokortin kanssa. Siirtyminen hoiva-alalle oli siis minulle melkoinen loikkaus.

Tulin alun perin Seinäjoen Validia-taloon työharjoitteluun syyskesällä 2018. Huomasin nopeasti, että tämä on hyvä ja opettavainen työyhteisö. Sain jo opiskelijana paljon vastuuta ja opin koko ajan uutta.

Harjoitteluni meni hyvin. Kun se päättyi, en oikeastaan koskaan lähtenyt pois, vaan jäin taloon keikkariksi ja jouluapulaiseksi. Maalis–huhtikuussa 2019 siirryin jatkamaan opintojani oppisopimuksella Validia-talossa, ja sillä tiellä ollaan. Lähihoitajaksi valmistuin marraskuussa 2019.

Asukkaiden menot pyörittävät päivärytmiä
Työn pääpaino on asukkaittemme arkipäiväisessä avustamisessa aina aamutoimista nukkumaanmenoon. Siihen väliin mahtuu niin taksien tilaamista kuin ruokailussa auttamistakin. Vaikka päivän perusrunko on aina sama, on jokainen päivä erilainen. Kaikilla asukkailla on omat menonsa, ja ne pyörittävät päivärytmiämme. Jollakulla voi olla sovittu meno jo seitsemältä aamulla, ja toinen taas tykkää nukkua pitkään.

Työssäni kivointa on juuri tietynlainen vaihtelevuus. Kaikki ei tapahdu sekunnilleen samalla lailla joka päivä, eikä ole niin tarkkaa, kuinka monta minuuttia mihinkin työtehtävään menee – kunhan vain kukaan asukas ei joudu odottelemaan liian kauan.

Korona-aika on tuonut myös hyviä uudistuksia
Työni parhaisiin puoliin kuuluu ilman muuta työyhteisö. Meillä on töissä sopiva sekoitus kaikenikäistä porukkaa, ja ihmisillä on hyvin erilaisia taustoja. Siitä syntyy hyvä soppa.

Meitä yhdistää se, että kaikki ovat sopivan sosiaalisia ja että pystymme nauramaan yhdessä vähän mustemmallekin huumorille. Huumori on tärkeää myös asukkaiden kanssa. Meillä on parikymmentä asukasta, ja he ovat tulleet hyvin tutuiksi. Samalla olen oppinut tuntemaan jokaisen huumorintajun.

Korona-ajastakin meillä on selvitty yhteishengen ja huumorin voimin, vaikka monet asiat on jouduttu pyöräyttämään ympäri. Erikoisjärjestelyjä miettiessämme olemme joissakin kohdissa huomanneet jopa, että tämä uusi käytäntöhän onkin parempi kuin entinen. Jotain positiivistakin poikkeusajasta on siis seurannut.

Jarno Hautaluoma
lähihoitaja
Seinäjoen Validia-talo

 

Etkö löytänyt etsimääsi?
Ota yhteyttä

020 33 1200

Haluan että minuun otetaan yhteyttä

 

Täytä yhteydenottolomake