Pekka Hyysalo kävelylaitteessa

Kuntoutusta ihmistä kuunnellen

Yhteinen polku kohti parempaa huomista

Jaa sivu FacebookissaJaa sivu LinkedInissäJaa sivu TwitterissäJaa sivu

Moniammatillinen työryhmämme rakentaa yhdessä kuntoutujien kanssa uniikin kuntoutuksen polun, jonka tavoitteena on maksimoida kuntoutuksen onnistuminen kaikilla elämän osa-alueilla. Tukenamme työssämme on vuosien tutkimustyö, maan monipuolisin palvelukokonaisuus ja moderni teknologia.

Lähdetään yhdessä matkalle kohti parempaa arkea. Alta pääset tutustumaan Pekan ja Jarin kuntoutuspolkuihin.

”Täällä Synapsiassa on ollut tosi kokonaisvaltaista ja ammattitaitoista kuntoutusta." Pekka Hyysalo, entinen freestylelaskija

Ex-freestylelaskija Pekka Hyysalo: ”Validia tarjosi minulle kaiken, mitä osasin pyytää – ja enemmänkin”

Entinen freestylelaskija Pekka Hyysalo on kiitollinen yksilöllisestä, moniammatillisesta kuntoutuksesta, jota hän sai vakavan lasketteluonnettomuutensa jälkeen Validian Synapsia-talossa. ”Validia tarjosi minulle kaiken, mitä osasin pyytää, ja ehkä vielä enemmänkin”, Hyysalo sanoo.

”Täällä Synapsiassa on ollut tosi kokonaisvaltaista ja ammattitaitoista kuntoutusta. Sain paljon irti varsinkin niistä ensimmäisistä jaksoista”, entinen freestylelaskija Pekka Hyysalo sanoo. Hyysalo joutui huhtikuussa 2010 vakavaan lasketteluonnettomuuteen ja sai hengenvaarallisen aivovamman. Hän aloitti kuntoutuksen Validian Synapsia-talolla muutamaa kuukautta onnettomuuden jälkeen, elokuussa 2010.

Aivan ensimmäisestä kuntoutusjaksostaan Hyysalolla ei ole kovin tarkkoja muistikuvia. Hän kuvailee olleensa sen aikana kuin unimaailmassa. ”Luulin palaavani takaisin arkeen ihan kuin mitään ei olisi sattunut”, Hyysalo muistelee. ”Toisen jakson alussa masennuin ensin tosi syvästi. Sitten tajusin, mistä on kyse, ja päätin, ettei tästä ole mitään muuta tietä kuin ylöspäin. Ja sitten olin valmis ottamaan ammattilaisten apua vastaan. Tokalla jaksolla minulla oli motivaatiota, ja painon täysillä.”

Ratkaiseva käänne Synapsiassa
Hyysalo oli Synapsiassa yhteensä neljällä kuntoutusjaksolla. ”Näillä kuntoutusjaksoilla on ollut siinä mielessä ihan valtavan tärkeä rooli kuntoutusmatkassani, että täällä kaikki kuntoutukset oli nivottu yhteen tehokkaasti. Samanlaiseen kuntoutusrypistykseen ei mitenkään pysty tuolla ulkomaailmassa. Täällä asut kuntoutuksessa ja kaikki tukevat sinua siinä, että voit tehdä parhaasi joka kuntoutussessiossa”, Hyysalo sanoo.

”En ole ollut muissa keskuksissa, enkä tiedä mistään muista teistä, koska pääsin heti tänne Validiaan. Validia tarjosi minulle kaiken, mitä osasin pyytää, ja ehkä vähän vielä enemmänkin.”
Kuntoutuspolkunsa merkittävimpänä tapahtumana Hyysalo muistelee hetkeä Synapsian yläkerroksessa. ”Ymmärsin, että tämä on tässä: minä joko jään tähän sänkyyn makaamaan tai sitten hyppään tästä pyörätuolin selkään – mikä ei muuten ollut ihan yksinkertainen hyppy noina vuosina – ja menen alakerran kuntosalille ja teen parhaani oman tulevaisuuteni eteen.”

”Joka puolelta tulee uusia mahdollisuuksia”
Ennen onnettomuutta Hyysalolla oli elämässään yksi päämäärä: tulla maailman parhaaksi laskettelijaksi. ”Kun se vietiin pois, en tiennyt, mihin kuuluin. Mutta kun siinä hetken kiduin ja surkuttelin itseäni, ymmärsin, että en minä oikeasti parane yhtään itkemällä. Ainoa, millä voin nousta tästä suosta, on työnteko. Ja sitten olen tehnyt töitä ja uskonut itseeni”, Hyysalo sanoo.

”Parasta elämässäni juuri tällä hetkellä on se, että minusta tuntuu, että joka puolelta tulee uusia mahdollisuuksia. Tämän eteen olen oikeasti tehnyt paljon töitä. Tuntuu siltä, että pikkuhiljaa ne tehdyt työtunnit maksavat itsensä takaisin.”

Suurimmaksi tavoitteekseen Hyysalo mainitsee pitkän ja onnellisen elämän. Hän haluaa jakaa ympärilleen positiivisuutta ja auttaa muita ihmisiä saavuttamaan samankaltaisia asioita, joita hän itse on kuntoutuksessaan saavuttanut. Tämän vuoksi Hyysalo myös vierailee edelleen mielellään Synapsia-talossa. ”Olen käynyt täällä parikin kertaa tsemppaamassa toisia kuntoutujia. Minulla on sellainen olo, että koska olen saanut täältä niin paljon, haluan antaa kaikille kuntoutujille vähintään yhtä paljon takaisin. Enhän minä pysty antamaan yhtä paljon, mutta voin yrittää tehdä parhaani.”

Pekka Hyysalo

•    Entinen freestylelaskija.
•    Loukkaantui ammattilaisuransa alkuvaiheessa lasketteluonnettomuudessa 28. huhtikuuta 2010.
•    Sai vakavassa onnettomuudessa hengenvaarallisen aivovamman.
•    Aloitti elokuussa 2010 yksilöllisen, moniammatillisen kuntoutuksen Validialla.

 

"Validia on ollut alkuvaiheesta saakka mukana, ja se on ihan loistava juttu.” Jari Härkälä, entinen jääkiekkoilija ja valmentaja

Ex-jääkiekkoilija Jari Härkälä: ”Ilman Validian tukea en olisi päässyt näin pitkälle”

Entinen jääkiekkoilija Jari Härkälä on onnellinen siitä, että hän pääsi pian vammautumisensa jälkeen pitkälle kuntoutujaksolle Validian Synapsia-taloon. ”Ilman Validian tukea en varmasti olisi päässyt näin pitkälle. Validia on ollut alkuvaiheesta saakka mukana, ja se on ihan loistava juttu”, Härkälä sanoo.

”Validia on auttanut kuntoutumisessani ihan alusta saakka. Olin tosi onnellinen, kun sain olla niin pitkän perusjakson täällä. Se oli se tärkein vaihe”, sanoo entinen jääkiekkoilija, valmentaja Jari Härkälä.

Härkälä tuli kuntoutukseen Validian Synapsia-taloon huhtikuussa 2015. Hän oli saanut kuukautta aiemmin sairauskohtauksen kävellessään kadulla Kuopiossa. ”Sain solislaskimoveritulpan, jonka seurauksena menetin tajuntani, kaaduin ja löin pääni, ja silloin niskanikamista ylhäältä meni pari väliä vähän rikki. Tapahtumaa en niin tarkkaan muista, mutta päivämäärä on tiedossa, 17.3.2015.”

Härkälällä todettiin osittainen neliraajahalvaus, ja hän pääsi viiden kuukauden moniammatilliselle kuntoutusjaksolle Synapsiaan. ”Perusjakson aikana oli kaikki mahdolliset terapiat: allasterapia, fysioterapia ja toimintaterapia. Täällä oli sosiaalityöntekijä apuna, ja täällä oli psykologi apuna. Täällä oli todella kattava paketti.”

Huimaa kehitystä kuntoutusjaksolla
Synapsiaan tullessaan Härkälä pystyi ainoastaan koskettamaan sormella nenänpäätään. Muuta liikettä kehossa ei ollut. ”Siitä on lähdetty liikkeelle. Fysioterapiassa muun muassa ruvettiin metsästämään lihaksia. Sanottiin, että tehdään kolme kertaa 15 toistoa. Vaikka mikään ei liikkunut, kannustettiin, että tee vain – että se käsky lähtee ja kyllä se sieltä löytyy. Ja sieltä sitten lihas kerrallaan on ruvennut löytymään enemmän ja enemmän toimintaa”, Härkälä kertoo.

Ensimmäisinä mieleenpainuvina kehitysaskelina kuntoutuksessaan Härkälä muistaa ensimmäiset konkreettiset askeleet, jotka hän otti tasaisella alustalla tuen avulla. Myös se on jäänyt mieleen merkittävänä rajapyykkinä, kun hän pääsi ensi kertaa kiipeämään portaita keppiin ja kaiteeseen tukeutuen. ”Kehitys oli itse asiassa aika huimaa ja nopeaa sen perusjakson aikana, kun sain olla täällä viisi kuukautta. Toinen puoleni toimi paremmin kuin toinen, ja sain toista jalkaa hyväksi käyttäen tehtyä kaikki siirtymiset, niin ettei tarvinnut paljon lautaakaan käyttää”, Härkälä muistelee.

”Totta kai jatkan Validialla”
Kuntoutuksensa alkuvaiheesta Härkälä muistaa myös huolen tunteita. ”Pelottavinta oli alussa se, kun en tiennyt yhtään, mihin tämä matka tulee johtamaan. Siinä ei oikein voinut tehdä muuta kuin päättää vain, että kääntää kaikki kivet ja katsoo, kuinka pitkälle pääsee.”

Tällä päätöksellään Härkälä onkin päässyt pitkälle kuntoutuksen alkupisteestä. ”Pystyn kävelemään keppien kanssa ja selviytymään elämästä täysin omatoimisesti. Avustusta en tarvitse juuri nimeksikään. Siinä mielessä tilanne on tällä hetkellä ihan loistava”, Härkälä iloitsee.

”Ilman Validian tukea en varmasti olisi päässyt näin pitkälle. Validia on ollut alkuvaiheesta saakka mukana, ja se on ihan loistava juttu.” Härkälän tulevaisuudentavoitteena on selviytyä arjessa yhä paremmin ja saada lisää toimintavarmuutta. Hän jatkaa edelleen avokuntoutusta Validialla. ”Totta kai. Kun olen ollut tyytyväinen, olen käynyt täällä jatkossakin allasterapiassa, toimintaterapiassa ja fysioterapiassa. Validia on ollut koko tämän vammautumiseni ajan mukanani.”

Jari Härkälä

•    Porilaissyntyinen entinen jääkiekkoilija ja valmentaja.
•    Sai 17. maaliskuuta 2015 solislaskimoveritulpan, menetti tajuntansa, kaatui ja löi päänsä katuun.
•    Härkälän niskanikamat vaurioituivat kaatumisessa, ja seurauksena oli osittainen neliraajahalvaus.
•    Aloitti viiden kuukauden kuntoutusjakson Validialla huhtikuussa 2015. Jatkaa avokuntoutuksessa.

 

Miten meille kuntoutukseen

Validian kuntoutuspalvelut ovat aivo- ja selkäydinvaurioiden sekä muiden neurologisten sairauksien ja vammojen kuntoutuksen sekä hoidon asiantuntija.

Kuntoutus on yksilölliset tarpeet huomioivaa, moniammatillista ja aina tutkimustietoon perustuvaa. Teknologiaa hyödyntävä kuntoutumisympäristö, erikoislääkärit ja koulutetut vertaiskuntoutujat toimivat kuntoutujien tukena.

Kysy lisää kuntoutuspalveluistamme

Kuntoutusjaksot

kuntoutus@validia.fi

puh. 09 7770 7358

Avopalvelut

avopalvelut@validia.fi

puh. 09 7770 7278