Kuntoutuksen ohjaaja Maiju: ”Työnantaja suhtautui joustavasti opintoihini ammattikorkeakoulussa”

Muutettuani 11 vuotta sitten Jyväskylään kävelin sisään Validia-taloon viemään työhakemuksen. Sain Validialta ensin muutamia keikkapäiviä, ja sitä kautta pääsin töihin arvioivaan ja valmentavaan asumiseen.
Asumisvalmennuksessa asiakkaan ympärille kootaan moniammatillinen työryhmä, joka arvioi hänen tuen ja avun tarvettaan sekä sopivia tuen muotoja. Pidin työn vaihtelevuudesta ja monipuolisuudesta, joten hain ja sain vakituisen paikan.
Maiju Reinikainen

Oltuani muutaman vuoden töissä opiskelin työn ohessa kuntoutuksen ohjaajaksi. Työnantaja suhtautui tosi joustavasti opintoihini ammattikorkeakoulussa. Sain esimerkiksi tehdä välillä töitä osa-aikaisesti. On hienoa, että Validialla asennoidutaan niin positiivisesti ja kannustavasti kouluttautumiseen ja itsensä kehittämiseen. Onhan uuden oppimisesta aina hyötyä myös työssä.

Kun valmistumiseni lähestyi, hain paikkaa Jyväskylän uudesta MONA-yksiköstä. Valmistuin 2015, ja tammikuussa 2016 aloitin kuntoutuksen ohjaajana MONA:ssa. Käynnistimme toiminnan Jyväskylän Validia-talossa, ja maaliskuussa pääsimme parin työkaverin ja ensimmäisen asukkaamme kanssa muuttamaan Haapaniemeen. Työ alkoi ihan konkreettisesti laatikoiden ja tavaroiden purkamisella.

Monipuolista yhteistyötä verkostojen kanssa
Kuntoutuksen ohjaajana osallistun aamuisin asiakkaiden perusavustamiseen, ja lähellä puoltapäivää siirryn oman työnkuvani erityistehtäviin. Tehtäviini kuuluu muun muassa asiakkaiden sosiaalipalvelujen ohjaamista, henkilökohtaisen avun hakemista ja käynnistämistä sekä heidän talousasioidensa hoitoon liittyviä asioita. Saatan esimerkiksi auttaa asumistuen tai edunvalvonnan hakemisessa.

Pidän myös yhteyttä asiakkaiden kotikuntiin, vammaispalveluiden edustajiin ja muihin verkostoihin. Pyrin aina ottamaan asiakkaan mukaan, kun selvittelen hänen asioitaan. Pidän työni vaihtelevuudesta ja monipuolisuudesta. Jokainen päivä on hieman erilainen, ja vaikka mitä suunnittelisi, aina tulee pieniä muuttumistekijöitä. Tässä työssä työntekijänkin on oltava muuntautumiskykyinen, jotta pystyy organisoimaan oman työpäivänsä ja tarvittaessa priorisoimaan uudelleen lennossa.

Maiju asiakkaan kanssa

Ihmisten erilaisuus huomioidaan perehdytyksessä
Työyhteisömme on yhteen hiileen puhaltava ja ideoiva. Ideoimme yhdessä, ja pyrimme hyödyntämään jokaisen omia vahvuuksia ja mielenkiinnon kohteita. Minut on esimerkiksi nimetty talon viestintävastaavaksi. Toimenkuvaani kuuluu, että olen luvannut tuottaa sisältöä arjestamme Valpuriin.

Toiset meistä ovat puheliaampia, toiset hiljaisempia. Työporukka tukee sitä, että kaikilla on tilaisuus olla töissä oma itsensä ja tuoda ajatuksiaan esiin sopivankokoisissa porukoissa. Huomioimme ihmisten erilaisuuden jo perehdytyksessä, ja sen vuoksi me erityistyöntekijät olemme siinä vahvasti mukana. Olemme ikään kuin tukihenkilöinä uusille työntekijöille.

Jos joku vaikkapa tuntee kaipaavansa tukea yhteistyön käynnistymisessä asiakkaan kanssa, lähdemme hänen mukaansa aamutoimiin. Tässä työssä avainasemassa on kuitenkin se, miten ja millä asenteella asiakas kohdataan.

Huhtikuusta 2021 Maiju on toiminut Haapaniemen Validia-talon yksikönpäällkkkö. Todella upea ja monipuolinen urakehitys Maijulla meillä. 

Maiju Reinikainen
yksikönpäällikkö

Haapaniemen Validia-talo, MONA

 

Etkö löytänyt etsimääsi?
Ota yhteyttä

020 33 1200

Haluan että minuun otetaan yhteyttä

 

Täytä yhteydenottolomake