Kokki Tuula Nummila on työskennellyt 40 vuotta Turun Validia-talossa: ”Täällä tunnen olevani kuin kotonani”

Kokki Tuula Nummila on työskennellyt Turun Validia-talossa sen avaamisesta saakka, 40 vuotta. Vuosiin mahtuu monenlaisia muistoja ja paljon mukavia kohtaamisia.
Tuula Nummila

Tuula Nummila muistaa elävästi 40 vuoden takaisen työpaikkahaastattelun Turun Validia-talossa, silloisessa Invalidiliiton palvelutalossa.

”Olin niihin aikoihin töissä elintarviketehtaassa, joka sijaitsi tuossa vieressä. Kun tätä taloa avattiin, työkaverini ehdotti minulle, että hakisin kokin paikkaa. Laitoin hakemuksen matkaan, ja muistan todenneeni työpaikkahaastattelussa, että ihmisen ei ole hyvä vanhentua tehdaskoneiden ääressä”, Tuula kertoo.

Ja niin kävi, että Tuula Nummila valittiin työhön ja hän pääsi siirtymään koneiden äärestä ihmisläheiseen työhön kokiksi.

”Sopeudun yleensäkin aika hyvin erilaisiin ympäristöihin, ja täällä tunnen olevani kuin kotonani. Asukkaat ovat mukavia, ja olemme tulleet vuosien varrella tutuiksi. Tunnen myös jokaisen herkku- ja inhokkiruoat. Kokatessa tuntuu erityisen kivalta, kun tietää, että tämän päivän ruoka on jonkun tietyn asukkaamme lempiruokaa.”

Lämpimät suhteet asukkaiden kanssa

Kun Tuula aloitti työt 8. maaliskuuta 1982, Turun talossa ei vielä asunut vakituisesti kukaan. Vain muutama asukas oli testaamassa talon tiloja ja harjoittelemassa yhdessä toimimista henkilökunnan kanssa.

Alkuvaiheessa talossa oli töissä 16 hoitajaa ja keittiössä työskenteli yhteensä kolme ihmistä. Kaikki tehtiin alusta loppuun omassa keittiössä; talon emäntä muun muassa suunnitteli ruokalistat itse.

Upouudessa talossa oli paljon opeteltavaa, eikä valmiita malleja ollut olemassa. 

”Kauheasti asioita meidän piti päättää itse, mutta kyllä se lähti siitä kivasti menemään.”

Taloon alkoi muuttaa asukkaita, ja Nummila loi nopeasti lämpimät suhteet heihin.

”Jouduin umpisuolen leikkaukseen ensimmäisellä kesälomallani heinäkuussa 1982. Neljä talon nuorta miesasukasta toi minulle sairaalaan kukkia, vaikka emme olleet tunteneet kuin muutaman kuukauden”, Tuula muistelee.

Hauskoja hetkiä edustustilaisuuksissa

Alkuvuosina 1980-luvulla Turun talo toimi myös edustustalona, johon naapurikaupungissa asunut kunniapuheenjohtaja toi vieraitaan tutustumaan toimintaan. Tuula ja hänen kollegansa tarjoilivat vieraille valkoiset essut päällä.

Hauskana muistona Tuulan mieleen on jäänyt muun muassa vierailu, jolloin herroille piti tarjota viskiryypyt. Jäät ja vedet odottivat tarjottimella, ja Tuula oli valmis kaatamaan juomat laseihin.

”Tuijotin ja tuijotin päällikön tuomaa pulloa, kunnes tajusin, mikä oli pielessä. Sehän olikin konjakkia!” Tuula kertoo nauraen.

”Tuulan sämpylät <3”

Nyt Tuula on viihtynyt Turun Validia-talossa jo 40 vuotta – yhtä kauan kuin talo on ollut toiminnassa. Vuosiin on mahtunut monenlaisia päiviä, mutta päällimmäinen tunne on, että töihin on kiva tulla ja työ on mukavaa.

”Tykkään ruoanlaitosta kovasti, ja on ihanaa, kun voin myös leipoa täällä. Leipominen on minulle oikein sydämen asia. Myös hyvät työkaverit ovat tärkeä osa onnistunutta työpäivää, ja he auttavat jaksamaan arjen haasteissakin.”

Turun Validia-talon keittiöstä lähtevät ruoat myös Samppalinnan ja Vasaramäen taloihin. Kun Tuula leipoo sämpylöitä, hän sujauttaa ruokalähetyksen mukaan tuoreet sämpylät näiden talojen henkilökunnan aamukahveille. Pieni ystävällinen ele tekee molemmat osapuolet iloisiksi.

Paljon iloa Tuulan leipomukset ovat tuottaneet myös hänen omassa yksikössään, ja tästä hän on saanut kiitoksia muun muassa Validian intranetissä.

”Positiivisia palautteita on aina kiva lukea. Ja se tuntui ihanalta, kun joku oli kirjoittanut työhyvinvointikyselyyn yhdeksi talon parhaista asioista: ’Tuulan sämpylät <3’.”

Tillilihaa ja muita rakkaita ruokamuistoja

Tuula nauttii kaikenlaisesta kokkaamisesta, mutta jos hänen olisi pakko nimetä yksi suosikkiruoka se olisi tilliliha. Hän tietää että ruokalaji jakaa mielipiteitä ja että monella on siitä kouluajoilta ikäviä muistoja. Juuri siksi tuntuu niin hauskalta saada ihmiset maistamaan aikuisiällään hyvin laitettua tillilihaa – ja yllättymään

”Muuankin päivätoiminnan keikkarityöntekijä ihmetteli takavuosina kovasti tillilihaa ruokalistalla. Hän halusi kuitenkin maistaa ja ihastui ruokaan aivan täydellisesti. Tästä on tullut jo ihan legenda, että tillilihaa pitää ruokalistalla olla”, Tuula naurahtaa.

Ruoan ääressä on syntynyt Turun Validia-talossa paljon muistoja.

”Yhden asukkaamme äiti kävi meillä syömässä aina, kun listalla oli maksapihvejä ja muusia. Äidin kuoltua olemme muistelleet häntä yhdessä maksapihvipäivinä. Ja muidenkin ruokalajien äärellä saatamme pysähtyä juttelemaan nyt jo edesmenneistä ihmisistä, joiden herkkua kyseinen ruoka on ollut.”

Validia somessa

   

  Etkö löytänyt etsimääsi?
  Ota yhteyttä

  020 33 1200

  Haluan että minuun otetaan yhteyttä

   

  Täytä yhteydenottolomake